Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Nagyszabású felújítások, újabb digitalizációs fejlesztések jönnek

Domahidi Ákos és Czinderi Gábor projektbemutatója

Az őszi félévhez hasonlóan tavasszal is online tájékoztatókat tart az intézmény megújulásával kapcsolatban a Budapesti Corvinus Egyetem. Ezúttal a háttérintézményi szervezetről, a belső szolgáltatásokról és az egyetem épületeit érintő fejlesztésekről beszélt Domahidi Ákos kancellár és Czinderi Gábor, az infrastrukturális szolgáltatások vezetője. Az online tájékoztató elején Domahidi Ákos elmondta, hogy bemutatkozásakor tett ígéretéhez hűen az elmúlt hónapokban készítettek egy alapos kutatást és fejlesztési tervet az egyetem infrastruktúrájával kapcsolatban. Ebből a mostani tájékoztatón csak ízelítőt adott a kancellár, de azt ígérte, a későbbiekben még több részletet megosztanak majd.

Budapesti Corvinus Egyetem

 
Korszerű kollégium, többfunkciós épület a Ménesi úton

A koncepció részeként a jelenlegi épületekben több közösségi teret alakítanak ki a hallgatók és az oktatók számára egyaránt. A fejlesztési koncepció egyik legfontosabb része a Ménesi úton található épületek jelentős felújítása, itt a tervek szerint kimagasló minőségű oktatási, kollégiumi, közösségi, inkubációs és protokolláris terek jönnek létre. Ahogy a kancellár fogalmazott: „Ha valaki két-három év múlva odamegy, rá sem fog ismerni az épületekre”.

Egyértelmű igény mutatkozik a jelenlegi kollégiumok felújítására is, így a Ménesi út munkálatait követően a Kinizsi és a Ráday Kollégium korszerűsítésére is sor kerül. A kancellár kiemelte, hogy elkötelezettek azon hallgatók megsegítésében, akiknek problémát jelent a budapesti lakhatás megteremtése, így kidolgoztak egy hallgatói lakhatási szociális ösztöndíjat.

Az egyetem tervei között szerepel önálló sportkomplexum építése is, de jelenleg erre nincs keret a költségvetésben, ezért vizsgálják a pályázati, illetve egyéb forrásbevonási lehetőségeket.

A kancellár további célként tűzte ki az egyetem ökológiai lábnyomának csökkentését, elkezdték felmérni ennek lehetőségeit, és az irányelv a kancellária minden projektjében hangsúlyos szerepet kap, hiszen ahogy Domahidi Ákos fogalmaz: „Szemléletformálás, társadalmi felelősségvállalás miatt ebben egyaránt élen kell járnia a Corvinusnak, de ez pályázati lehetőségeket is megnyit az egyetem előtt”.


Szoftverek integrálása, nyomtatók cseréje

Czinderi Gábor a digitalizációs fejlesztések között kiemelte a belső eszközbeszerzéseket megkönnyítő Zebra projektet, amelynek az első verzióját március 2-tól a kollégák is elkezdték használni. A szoftver további fejlesztéseket kap 2021-ben, a hosszú távú cél, hogy minden eszközbeszerzés ezen a platformon keresztül történjen, idővel pedig külső webshopként is működne, amelyen keresztül a Corvinus brandhez kapcsolódó ruhákat és ajándéktárgyakat lehetne vásárolni.

További digitalizációs projektként új távollét-kezelő rendszert integrálnak, az Infrastrukturális Szolgáltatások minden szervezeti egységénél bevezetik az OTRS ticketing rendszerét a folyamatok mérése, nyomon követése céljából, valamint a különböző folyamatok nyomon követésére és a belső rendszerek integrációjára blockchain pilot projektet fejlesztenek 2021-ben.

Sokakat érint majd a nyomtatási infrastruktúra megújítása, amelyről a felmérések alapján kiderült, hogy érdemes felülvizsgálni és racionalizálni. Központosítják a rendszert, az eszközök karbantartását, a tonerek cseréjét, és növelik a nagy teljesítményű, bérelt nyomtatók számát. Ezek váltják fel az egyedileg használt kis nyomtatókat, amelyeket szeretnének kivezetni a rendszerből.


Felújítás a Sóházban

Az egyetem épületeiben történő felújításokkal kapcsolatban Czinderi Gábor elmondta, hogy a Sóházon két ütemben dolgoznak majd, az idei évben a déli oldallal kezdik, a munkálatok júniustól nyár végéig tartanak. A főépület központi lépcsőháza melletti „fiúoldali” vizesblokkot a pincétől a harmadik emeletig felújítják a „lányoldalihoz” hasonló színvonalon, valamint sor kerül 40 iroda felújítására is.

A C épületben továbbra is jó állapotban vannak az irodák, de festésre itt is sok helyen sor kerül, illetve további irodahelyiségeket alakítanak ki (pl. a kommunikációs szervezeti egység és kutatóintézetek számára). Szintén a C épülethez kapcsolódó hír, hogy a mélygarázsában kedvezményes áron biztosítanak parkolóhelyeket, ezeket a nyár folyamán hirdetik meg.

Jövőre a földszinti zsibongó újul meg

A prezentációkat követően az egyetem munkatársaitól érkezett kérdés az irodák számával kapcsolatban, elhangzott például, hogy esetenként 5-10 ember is ül jelenleg egy helyiségben, a kérdés pedig az volt, hogyan oldják meg az ilyen helyzeteket? Czinderi Gábor elmondta, hogy nyár végéig a mostani feszítő iroda-problémák megoldódhatnak. Idén a főépület második emeletén, valamint a C épületben is alakítanak ki irodákat, leginkább annak érdekében, hogy közösségi terek jöhessenek létre. Ha közösségi terek bővítése indokolja, további helyettesítő irodai kapacitások alakíthatóak ki, a C épületünk külső bérlők által használt szárnyában.

A külföldi diákok kollégiumi elhelyezési lehetőségeiről Domahidi Ákos elmondta, hogy eddig is kaptak külföldi diákok kollégiumi férőhelyeket, a jövőben tovább fogják növelni a kapacitásokat, elsősorban a Ménesi úton található épületek felújításával, az itteni kollégiumok kimagasló minőségűek lesznek.

Azzal kapcsolatban is merült fel kérdés, várható-e étterem kialakítása az egyetem valamelyik épületében, de Czinderi Gábor korábbi felmérésekre hivatkozva azt mondta, erre eddig nem láttak egyértelmű igényt az egyetemen. Azt ígérte, újabb felmérésen vizsgálják majd a kérdést. A büfék felújításával kapcsolatban is érkezett kérdés, elhangzott, hogy a 2022-es év egyik fontos projektje lehet a földszinti zsibongó átalakítása, amelyet idén terveznek meg, az itt található büféket is jelentősen érinti majd az átalakítás.

A március 11-i projektbemutató felvétele ITT tekinthető meg. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.16. - 16:18:15