Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Legyen Ön is előadó a Kutatók Éjszakáján itt a Corvinuson!

A Budapesti Corvinus Egyetem idén is csatlakozik a Kutatók Éjszakája eseménysorozathoz.

A Budapesti Corvinus Egyetem idén is csatlakozik a Kutatók Éjszakája, Európa-szerte megrendezett eseménysorozathoz 2020. november 27-én, pénteken.

Várjuk azon kollégák jelentkezését, akik szívesen részt vennének az eseményen előadóként, program szervezőként és megmutatnák kutatásuk, programjuk eredményeit a nagyközönség számára.

Idei tematikánk:

Milyen kérdésekre keresi a választ Magyarország vezető társadalomtudományi egyeteme, a 100 éves önálló magyar közgazdászképzés zászlóshajója?

Kérjük, olvassák el az alábbi részletes tájékoztatót az eseménnyel kapcsolatban, és jelezzék nekünk részvételi szándékukat előadóként 2020. október 16-ig.

Tegyük a lehető leggazdagabbá és legtartalmasabbá az eseményt itt a Corvinuson!

Budapesti Corvinus Egyetem

 

A Kutatók Éjszakájáról

Az Európa-szerte megrendezett Kutatók Éjszakája minden évben várja a tudomány iránt érdeklődőket. A rendezvény célja, hogy látványos interaktív, sokszínű programokkal bemutassa a tudomány fontosságát és a kutatói életpályát.

Az első Kutatók Éjszakáján még csak néhány intézmény nyitotta meg kapuit és szervezett érdekes programokat, tavaly viszont már közel 50 magyarországi település 200-nál több helyszínén 2500 program várta a sok tízezer érdeklődőt. Európa-szerte közel félezer városban több mint egymillióan vettek részt a tudomány ünnepén.


2020

2020-ban a rendezvényt kezdeményező és részben finanszírozó Európai Bizottság illetékesei a járvány miatt úgy döntöttek, hogy a megszokott szeptember végi időpont helyett egész Európában november 27-én és 28-án rendezik meg a programokat.

Hogyan kapcsolódik az eseményhez a Corvinus?

Idén újra lehetőséget kap a Budapesti Corvinus Egyetem, hogy mint a gazdaságtudományok hazai „fellegvára” a közönség elé lépjen. Az Egyetem egy napra, november 27-én pénteken nyitja meg kapuit és online csatornáit a nagyobb publikum számára.


A koronavírus járvány is rávilágít arra, milyen fontos szerepet játszik a tudomány világunk jövőjének alakításában. A kutatás-fejlesztés és az innováció, az új, tudásintenzív termékek előállítása Európa jövőbeli versenyképességének a záloga. Különösen igaz ez a járványt követő időszak gazdasági megújulására. Éppen ezért kiemelt fontosságú a kutató szerepének és munkájának bemutatása, és a fiatalok figyelmének felhívása a kutatói és fejlesztői karrier lehetőségeire.

A rendezvénysorozat célja, hogy interaktív és izgalmas formában mutassa be, mi a tényleges társadalmi haszna a kutatók munkájának, valamint népszerűsítse a kutatói pályát a fiatalok és szüleik körében.

A programok lehetőséget nyújtanak egy-egy igazi Science Café és egyéb interaktív események megrendezésére, ahol a közönséggel jó hangulatban beszélgethetünk az aktuális kutatási témákról.

Ugyancsak megnyithatják „ajtóikat” a szélesebb közönség előtt a társadalomtudományi „laborok” (kutatóközpontok), ahol az érdeklődők játékos formában is megismerkedhetnek a munkánkkal.


Sajnos a nem várt járványveszély új kihívások elő állított minket, így törekszünk arra, hogy azok a rendezvények, melyek online lebonyolíthatóak, elsősorban az online térben kerüljenek megrendezésre.

A laborok és kutatóközpontok előzetes regisztrációt követően, a járványügyi előírásokat betartva jelentkezhetnek programmal és fogadhatják személyesen az érdeklődőket. Amennyiben az online térbe a tervezett rendezvények nem vihetők át, és a járványhelyzet nem teszi lehetővé a megtartásukat, sajnos a programból törlésre kerülnek. Kérjük, hogy a jelentkezésnél erre különösen figyeljenek!

A „tudomány és társadalom párbeszédénének” (science-society interface) legjelentősebb olyan hazai eseménye a Kutatók Éjszakája, amelyen az egyetem kutatói a legszélesebb közönségnek mutatják meg magukat és népszerűsítik tevékenységüket.


Tematika

A Budapesti Corvinus Egyetem idén​ évfordulót ünnepel: az önálló magyar közgazdászképzés századik születésnapját, ezért azt tervezzük, hogy az idei Kutatók Éjszakája is kapcsolódjon az évfordulóhoz. Egy olyan keretet szeretnénk adni a programnak, amely megmutatja az egyetemi tudományos élet tág horizontját, és egyben lehetőséget is ad az Egyetemen zajló kutatómunka népszerűsítésének.

A keret, amelyhez kapcsolódóan várjuk a kezdeményezéseket:

Kutatás és korszerűség a Corvinuson

Milyen kérdésekre keresi a választ Magyarország vezető társadalomtudományi egyeteme, a 100 éves önálló magyar közgazdászképzés zászlóshajója?

Mindezzel idén is elsősorban a középiskolásokat szeretnénk megcélozni. Várjuk olyan oktatók, kutatók, kutatócsoportok, tanszékek jelentkezését, akik valamilyen, a szélesebb közönség számára izgalmas előadás vagy interaktív program keretében szeretnék bemutatni saját tudományterületük érdekességeit kapcsolódva a témaköréhez.


Jelentkezés

Jelentkezni 2020. október 16-ig lehet ​az alábbi adatlap kitöltésével a rendezvények pontos tartalmának és tematikájának megküldésével.

A Kutatók Éjszakájáról további információ az esemény honlapján is olvasható.

További információ:

Bordás – Tóth Éva

btotheva@uni-corvinus.hu

+3670 364 81 81

Kutatásmenedzsment Iroda 

kutatokéjszakája

 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.18. - 22:51:13