Ugrás a fő tartalomra

Világgazdasági Doktori Program

A Világgazdasági Doktori Programot több mint negyedszázaddal ezelőtt a világgazdaságtan és a fejlődés tanulmányok nemzetközileg is ismert és elismert professzorai indították útjára, de az évek során legendás oktatók és kutatók sora emelte a képzés rangját. Az iskola négy akadémikust is oktatói, alapítói között tudhat: Szentes Tamás, Palánkai Tibor, Simai Mihály (Világgazdasági Tanszék) és Csaba László (Összehasonlító Gazdaságtan Tanszék), akik az MTA IX. osztályának tagjai is egyben. A Világgazdasági Doktori Program fő profilja a világ- és fejlődésgazdaságtan, de kutatásai kiterjednek ezen túlmenően az integrációelméletek, a gazdasági kormányzás és technológiai váltás, a globalizáció, a regionális tanulmányok és az összehasonlító és intézményi gazdaságtan területeire is. A Világgazdasági Doktori Program fő profilja körében oktató és kutató tanárok a hazai közgazdaságtudomány jeles, ismert és elismert szakemberei.   

Budapesti Corvinus Egyetem

Nagy Sándor Gyula

A Doktori Program Igazgatója ​​​

Budapesti Corvinus Egyetem

Benczes István

A Doktori Iskola Vezetője​

“A doktorandusz a kutatásával él együtt”

Hamid Ait-el-caid PhD-sztorija

“Ha ritka témát kutatsz, könnyebb publikálni”

Buda Gergely PhD-története

Légy informált!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy automatikusan megkapd a továbbtanulással és a felvételivel kapcsolatos legfrissebb információkat!

Miért a Világgazdasági Doktori Program?

A kutatási témák a Világgazdasági Doktori Program profiljához kapcsolódnak, azok konkrét kifejtését tartalmazzák.  

A kiemelendő kutatási témák az alábbiak:  

• Nemzetközi gazdaságtan  

• Nemzetközi pénzügyek 

• Világgazdaságtan  

• Nemzetközi politikai gazdaságtan  

• Regionális gazdaságtan és tanulmányok  

• Fejlődés gazdaságtan és tanulmányok 

• Európai gazdasági integráció és kormányzás  

• Európai Unió intézményei és működése  

• Globalizáció közgazdaságtana és technológia váltás  

• Intézményi gazdaságtan  

• Összehasonlító gazdaságtan 

A Világgazdasági Doktori Program arra törekszik, hogy a hallgatók nemzetközi tapasztalatokkal felvértezve és a nemzetközi tudományos standardok ismeretében, illetve az azoknak való megfelelés birtokában végezzenek a programban. A Doktori Program törzstagjainak és oktatóinak nemzetközi kutatásaiban résztvevő doktoranduszok lehetőséget kapnak, hogy külföldön is bemutassák eredményeiket. A Doktori Program vezetőinek és oktatóinak kiterjedt nemzetközi kapcsolatai révén dinamikus és változatos feltételek várják a kutatásban nemzetközi szinten is motivált hallgatókat. A kutatómunka színvonalát minősíti, hogy számos (témavezetővel közös) publikáció és a témavezetői irányításával készült publikáció jelent meg.  

A Világgazdasági Doktori Program támogatja a doktoranduszok hazai és nemzetközi szakmai tevékenységét. Bevonja a hallgatókat a nemzetközi kutatási projektekbe (mint például a Fatigue és Poprebel), és így lehetővé válik nemzetközi workshop-okon és konferenciákon való részvételük.  

A Világgazdasági Doktori Program számos nemzetközi szervezetnek tagja, a teljesség igénye nélkül többek között az alábbiaknak:

2020 őszén a Corvinus Világgazdásági Tanszéke és a HUN-REN KRTK Világgazdasági Intézete megállapodást kötött az évekre visszanyúló informális együttműködést formalizálva, amelynek keretében a Világgazdasági Doktori Program hallgatói bekapcsolódhatnak a KRTK Világgazdasági Intézetben folyó kutatásokba. Ezáltal a doktoranduszoknak lehetőségük nyílik kutatási tapasztalatok szerzésére, a disszertációjuk témájához kapcsolódó kutatásokban, műhelybeszélgetéseken és konferenciákon való részvételre, azáltal is elősegítve a doktori értekezés sikeres megírását. 

Felvételi információk

A jelentkezéshez beadandó anyagok:  

• Kutatási terv: max 8000 leütés (irodalomjegyzék nélkül, amely öt-tíz tétel legyen) a pályázó fogalmazzon meg minél konkrétabb terveket: milyen kérdést kíván föltenni, föltevést megvizsgálni; van-e elképzelése arról, hogy ehhez milyen módszert kíván használni; ismeri-e a vonatkozó szakirodalom legújabb eredményeit, amelyekhez kapcsolódni tud. Térjen ki arra is, hogy miért szeretné a doktori iskolánkat választani (tematikai illeszkedés, témavezetői kompetencia); valamint, hogy vannak-e korábbi kutatói tapasztalatai, esetleg publikációja.

• Önéletrajz, azon belül – ha van – publikáció, TDK/ODTK, egyéb szakmai tapasztalat, továbbá az mesterképzésén készült diplomamunka címe. Ebben térjen ki a jelentkező egy bekezdés erejéig a jelentkezésének motivációira is.

A felvételi módja: szóbeli beszélgetés Teamsen keresztül (MS Office-ban elérhető), tartalma a kutatási terv részletezése, elvárás a szakterület alapvető forrásainak és a kutatás várható módszertanának ismerete A beadandók és a szóbeli elbeszélgetés alapján történik a pontozás, a Felvételi Bizottság és a Doktori Iskola Tanácsának javaslatai alapján dönt a felvételről az Egyetemi Doktori Tanács június végén. 

Oktatóink

Légy informált!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy automatikusan megkapd a továbbtanulással és a felvételivel kapcsolatos legfrissebb információkat!

Kapcsolat

Iroda: C épület, 423

Kérjük emailben egyeztessen időpontot személyes konzultáció előtt!

Budapesti Corvinus Egyetem

Nagy Sándor Gyula

A Doktori Program Igazgatója ​​​

Budapesti Corvinus Egyetem

Kálmán László

Referens - végső disszertáció benyújtás és védés

Budapesti Corvinus Egyetem

Benczes István

A Doktori Iskola Vezetője​

Budapesti Corvinus Egyetem

Kiss Marcell

Doctoral Study and Administration Expert

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.16. - 16:49:15