Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Indul a specializációválasztás

Ebben a félévben december 13. (hétfő) 12:00 és december 19. (vasárnap) 23:59 között választhatsz specializációt, így összegyűjtöttünk minden fontos információt a témában.

Kapcsolódó posztok

Kapcsolódó események

Corvinus Ambassador

Specializációkat – más néven szakirányokat – bizonyos szakok esetében választhatsz, amelyről az adott szakok tájékoztató kiadványaiból (az Egyetem weboldalának Képzés menüpontjában találod), illetve képzési programjaiból szerezhetsz bővebb információkat.

Fontos, hogy nem biztos, hogy minden specializáció elindul az adott szakon, erről mindig a szakfelelős dönt. Erről az őszi félévben október 15-ig, tavaszi félévben március 15-ig születik döntés.

A jelentkezés módja

Amennyiben kiválasztottad hozzád legközelebb álló szakirányt, a Neptun rendszeren keresztül leadott kérvénnyel tudsz jelentkezni arra. Ezt az Egyetem 15 napon belül bírálja el, és az eredményről szintén a Neptun rendszeren keresztül tájékoztatunk.

Ha egy specializációra a megengedett létszámnál többen jelentkeznek, a tanulmányi eredményeik és egyéb, a tájékoztató kiadványokban megadott feltételek teljesítése alapján rangsoros jelleggel juthattok be a megjelölt specializációkra. Amennyiben a preferencia szerinti első specializációra nem jutottál be, a következő specializáció rangsorának elejére kerülhetsz.

Amennyiben lekésed a jelentkezési (kérvény benyújtási) határidőt, abban az esetben még két hétig van lehetőséged a kérvény pótlólagos benyújtására térítési díj ellenében. Ennek összege a teljes munkaidőre megállapított minimálbér 4%-a száz forintra kerekítve hetente, tehát két hét esetén összesen a minimálbér 8%-a.

Két specializáció teljesítése

Lehetőséged van továbbá arra is, hogy egynél több specializációt teljesíts a képzésed alatt, azonban ebben az esetben szinte biztosan kredittúllépési díjat kell fizetned, amelyről részletesebben a Hallgatói Térítési és Juttatási Szabályzatból tájékozódhatsz. A kredittúllépési díjat akkor kell fizetned, ha a jelenleg az előírt kreditmennyiséget több, mint 10%-kal túlléped. Ennek összege 1500 forint/kredit.

Második specializációra az első specializációválasztási időszakodat követő specializációválasztási időszakban jelentkezhetsz.

Specializáció módosítása

Specializáció módosítására két feltétel teljesítése mellett van lehetőséged: legalább egy félév teljesítését meg kell kezdened a specializáción, valamint a módosítási igényt a specializáció első félévében, a szorgalmi időszak végéig jelezned kell.

A második specializációdat is leadhatod, erre leghamarabb annak az aktív félév szorgalmi időszakának a végén van lehetőséged, amelyben a második specializációdat megkezdted.

Minden módosítást (specializáció váltása, második specializáció felvétele vagy leadása) a Neptunon keresztül kérvényezhetsz és azokért külön díjtételt kell fizetned. Egy kérelem díja a Hallgatói Térítési és Juttatási Szabályzat alapján a teljes munkaidőre megállapított minimálbér 4%-a száz forintra kerekítve.

Fontos tudnod, hogy a specializációváltás esetén be kell szerezned mind az eredeti, mind pedig a felvenni kívánt specializációk vezetőinek hozzájárulását, de a végső döntést a szakfelelős hozza meg minden esetben.

A kérelmeid beadásától (specializációváltás, második specializáció felvétele vagy leadása) számított tizenöt (15) napon belül kapsz értesítést a Neptunon keresztül a kérelmek elbírálásának eredményéről.

Minden esetben alaposan tervezd meg a tanulmányaidat és számold ki, hogy megfelelő módon tudsz-e előre haladni a képzésben, ha leadsz vagy módosítasz, esetleg felveszel egy második specializációt, ugyanis ezek téves megtervezése esetén az Egyetem nem tud felelősséget vállalni.

A részletes tájékoztatónkat töltsd le innen!

Amennyiben bizonytalan vagy specializációválasztással kapcsolatban, fordulj a szakfelelősödhöz, a specializáció vezetőjéhez, a Hallgatói Szolgáltatások munkatársaihoz a Hallgatói Térben vagy tájékozódj az Intézd Online! felületen!

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.18. - 11:55:44