Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Virág helyett… adjunk közösen!

2023-02-20 10:23:09

A Corvinus polgárai szavazatukkal segíthetnek hozzá anyagi támogatáshoz három nőkről gondoskodó civil szervezetet.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

A nemzetközi nőnap alkalmából megszokott virágajándékot – amivel hagyományosan az egyetem női polgárait lepjük meg – idén rendhagyó akcióra cseréltük. Az Egyetem hallgatói és munkatársai szavazataikkal dönthetik el, hogy a nőnapi meglepetésre szánt összeget adományként milyen arányban osszuk el a Corvinus Science Shop három, nőket támogató közösségi partnere között. 

A szavazók egy online űrlapon adhatják le voksukat március 5-ig, amelyhez mindössze az egyetemi e-mail címükre van szükség. A szavazófelületen csak egy szervezetet lehet bejelölni a három közül, a legtöbb szavazatot kapott partner 300 ezer, a második 200 ezer, a harmadik szervezet pedig 100 ezer forint adományban részesül. 

Szavazni ITT lehet, az eredményt március 8-án tesszük közzé. 

Az alábbiakban mutatjuk be röviden a három civil szervezetet, amelyek kiválasztásában a Corvinus Science Shop működött közre.  

A szervezet 2003 óta foglalkozik a viselkedésük miatt „problémásnak” bélyegzett gyerekek és fiatalok oktatásával, segítésével és gondozásával úgy, hogy mindeközben kiemelt figyelmet fordít a családokkal, a nevelőkkel és a pedagógusokkal való együttműködésre, a velük való közös munkára.  

Bár a módszerük egyaránt fontos pozitív hatással van a programban részt vevő fiúkra és lányokra, a lányoknál már azzal is segíteni tudnak, hogy az első gyerek születése későbbre tolódik, a kamaszkor elejéről annak végére. A LIKE program tapasztalata alapján míg a fiúk sorsán lehet fordítani, a lányokén nehezebb. Ezért új programot terveztek számukra. A LIKE korábbi részvevőit, ma már több gyerekes anyukákat hívják ehhez segítségül egy élménypedagógia alapú közösségi eseményen Salgótarjánban. Miközben együtt játszanak velük és a gyerekeikkel, meghallgatják a történeteiket és közösen találják ki annak a programnak az alapjait, ami az ő gyerekeiket segítheti más karrierútra. 

A BAGázs közhasznú egyesület 12 éve dolgozik Bag és Dány romatelepein a társadalmi esélyegyenlőség elősegítéséért. Céljuk, hogy az ottélőket támogassák abban, hogy ne a tipikus kényszerpályára kerüljenek. Munkájuk alapelve, hogy nem adományt osztanak, mert az tartósítja a függést, helyette valódi esélyt adnak a változásra. 

A BAGázs női erő programja két éve indult: a csoportjaikban résztvevő nők őszintén beszélhetnek önbizalomról, testképről, vágyakról és határokról, női- és gyerekjogokról; támogatják egymást abban, hogy felismerjék a bántalmazás jeleit, és megelőzzék az áldozattá válást. Emellett céljuk, hogy a lányok a szegregátumon kívüli világot is megismerjék, új benyomásokat, tapasztalatokat gyűjtsenek, így felismerhessék, hogy a világ a telepen kívül nem feltétlen jelent veszélyt rájuk, sokkal inkább a lehetőségek tárházát. 

Az intézményen kívüli szülés már több mint tíz éve legális Magyarországon, és az igény egyre nagyobb rá. Azonban azok a nők, akik az ország keleti vidékén élnek, falakba ütközhetnek, ha kórházon kívül szeretnének szülni. A Liliom Születésközpont sok nő számára nyújtana biztonságos alternatívát, elérhető szaksegítséget és megtartó közösséget egyaránt. A születésközpont a bábai gondoskodás helyszíne, ahol a bábai modell filozófiája alapján vehetik a nők igénybe a várandósságuk, szülésük és gyermekágyas időszakuk gondozását, kísérését.  

A Liliom Születésközpont épülete Békéscsaba csendes, kertvárosi részén található, ám teljeskörű felújításra szorul. A pénzadomány mellett örömmel veszik a munkálatokban való részvételt is. 

Mit csinál a Corvinus Science Shop?

Az egyetemi közösség és a társadalom kapcsolatát épít. A kompetenciaközpontban a Corvinus egyetemistái, oktatói, kutatói és non-profit szervezetek, civilek, társadalmi vállalkozások partnerségét teremtik meg, Közösen, hatásosan, felelősen – kurzusprojektek, szakdolgozatok, kutatások, valamint a tudomány párbeszédét szolgáló események révén.

Még több információ:

Facebook: @CorvinusScienceShop
LinkedIn: CorvinusScienceShop
Twitter: @CUB_Science Shop

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.25. - 13:44:57