Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Új, értékes dokumentummal bővült a Corvinus Levéltára

2022-12-01 10:56:48

A 31 oldalas dokumentumot a BME levéltárától kapta meg a Corvinus.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Egyetemi könyvtár

A Közgazdász Egyetemi Athlétikai Club a Kir. Magyar Tudományegyetemi Közgazdaságtudományi Kar alapításának harmadik évében, 1923-ban alakult, így éppen jövőre emlékezhetünk meg az évszázados évfordulóról. Az Alapszabály 1934-ben kerülhetett a Műegyetemre, amikor létrejött a József nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, amelynek egyik fakultása lett a Közgazdaságtudományi Kar. Az 1934. évi egyetemi integrációban részt vevő intézményekben működő ifjúsági egyesületek struktúrája már az év végén megváltozott. Megalakították a M. Kir. József nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemi Athletikai és Football Clubot (MAFC).

A dokumentum azért is értékes számunkra, mert az egyetemi sportéletről kevés információnk van. Az 1921. évi testnevelési törvény 21 éves korig kötelezővé tette a testnevelés órákat, ez lendületet adott az egyetemi sportklubok létrejöttének. A közgazdaságtudományi kari sportéletről azért annyit tudunk, hogy a legnépszerűbb a labdarúgó szakosztály volt. A céllövő szakosztályból Szabados Géza a magyar olimpiai csapat tagja lett az 1920-as években.

A két levéltár közötti iratátadás példaértékű. A gesztussal hozzájárulunk egymás – nem kis részben közös – múltjának megismeréséhez, a szakmai kapcsolatok kiteljesedéséhez. A 31 oldalas dokumentumot Zsidi Vilmos, a Corvinus Egyetemi Levéltárának vezetője vette át és köszönetet mondott a BME levéltárának a megőrzésért.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.14. - 18:10:50