Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Tömeges tesztcsalás ügyében indult fegyelmi eljárás

2022-09-09 10:18:28

Oktatói bejelentést követően 2022. tavaszi félév végén 50 hallgató ellen folyt fegyelmi eljárás a Corvinuson, mert a gyanú szerint az egyik tantárgy félévközi számonkérésén tisztességtelen módon próbáltak előnyhöz jutni.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Corvinus Épület

Előzmények 

A 2021/2022-es tanév második félévében az egyik félévközi számonkérés során a tantárgyfelelős oktató csalásra utaló jeleket tapasztalt, így vizsgálatot kezdeményezett az ügyben. A vizsga a Moodle rendszeren keresztül, online folyt. A jelenleg érvényes szabályok szerint az online vizsgázás alatt a hallgatónak az Egyetem épületében kell tartózkodniuk, pontosan a visszaélések elkerülése érdekében, de a csalás időpontjában ez a rendelkezés még nem volt hatályban, így az érintett hallgatókra ez nem vonatkozott. 

A vizsgálat és annak eredményei 

A fegyelmi vétséggel gyanúsított hallgatóról az eljárás során kiderült, hogy az érintettek helyett – egy részüknél pénzbeli juttatásért cserébe – két másik hallgatótársuk vizsgázott le a Moodle felhasználónevük és jelszavuk megadása után. A vizsgálat eredményeként – amelyet a Hallgatói Önkormányzat két delegáltja, továbbá oktató és jogász kollégák közreműködésével működő Hallgatói Fegyelmi és Kártérítési Bizottság folytatott le – az alábbi határozatok született. A döntések során fontos szempont volt, hogy mennyire voltak az adott hallgatók együttműködőek. 

  • 4 hallgatónál megállapították a csalást, ám ők kifejezetten együttműködőek voltak: azonnal bevallották a történteket és őszintén megbánták azt. Ők szigorú megrovást kaptak. A tesztek eredménye természetesen értékelhetetlen. 
  • 39 hallgatónál szintén megállapítható volt a csalás, azonban ők kevésbé segítették az eljárást. Fegyelmi büntetésként ösztöndíjmegvonást kaptak a jogszabályi maximum idejére, azaz hat hónapra, ami nem terjed ki a Corvinus Ösztöndíjra és a szociális ösztöndíjakra. A tesztek eredménye természetesen értékelhetetlen. 
  • Egy hallgatóról kiderült, hogy több tucat hallgató helyett írta meg és nyújtotta be a tesztet, és ezért számos esetben pénzt fogadott el. A Bizottság őt kizárta az Egyetemről. 
  • Egy hallgatóról szintén megállapította a Bizottság, hogy 3 másik hallgatótársa helyett segítségképpen megírta és benyújtotta a tesztet. A Bizottság őt is a fentiek szerinti ösztöndíjmegvonásban részesítette. 
  • Egy hallgató nem követett el csalást.  

A Corvinus stratégiai célja, hogy az ország legjobb gazdaság- és társadalomtudományi szakembereit képezze, akik nemcsak szakmai felkészültségük, hanem etikus magatartásuk terén is az élen járnak. Az Egyetem vezetése minden hasonló ügyben szigorúan fellép annak érdekében, hogy óvjuk az intézmény presztízsét, valamint hogy minden hallgatónknak biztosítsuk a tiszta és egyenlő verseny lehetőségét. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.29. - 16:05:30