Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Térítésmentes képzés és akár havi 70 ezer forint tanulmányi ösztöndíj a Corvinuson

2022-05-10 12:38:37


Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Corvinus Épület

Mi a különbség a Corvinus Ösztöndíj és a tanulmányi ösztöndíj között? A legfontosabb információkat gyűjtöttük össze a megfontolt sorrendválasztáshoz. 

A Corvinus fenntartói jogai 2019-ben átkerültek az államtól egy alapítványhoz, így az állami ösztöndíjas helyek is átalakultak. A Corvinus Ösztöndíj váltotta fel az állami ösztöndíjat, így az a képzés költségét fedezi, a tanulmányi ösztöndíj pedig ezen felül nyújt anyagi támogatást a legjobb hallgatóknak. Vagyis a Corvinus Ösztöndíj összegét a hallgatók fizikailag nem kapják meg, a tanulmányi ösztöndíjat viszont havonta utalja az egyetem, a hallgatók pedig bármire elkölthetik azt. 

Milyen előnyökkel jár a Corvinus Ösztöndíj rendszere az államival szemben? 

A felvételi jelentkezés során a megújult Corvinuson nem állami finanszírozású és önköltséges, hanem Corvinus Ösztöndíjas és önköltséges képzések közül választhatnak a jelentkezők.  

A Corvinus Ösztöndíjas helyek sok tekintetben hasonlítanak az államihoz. A felvételi során az „A” finanszírozási forma jelzi az ösztöndíjas képzést, így, ha a jelentkező eléri a nyári ponthúzáson meghatározott pontszámot, automatikusan bekerül a Corvinus Ösztöndíjas helyek egyikére. Ez azt jelenti, hogy (ha szeptemberben kezd a hallgató) az első tanévben ugyanúgy nem kell fizetnie a képzésért, mintha állami helyre jelentkezett volna. A 2021-ben a nappali alapszakra felvett jelentkezők 74 százaléka nyerte el a Corvinus Ösztöndíjat, nappali mesterszakokon pedig ez az arány 85 százalék volt.   

A Corvinus Ösztöndíj sajátossága, hogy az államival szemben nem a teljes képzésre jár automatikusan, hanem csak az első tanévre. Ezt követően minden tanév végén a tanulmányi eredmények alapján rangsort állít fel az Egyetem, a következő tanévre pedig azok kerülnek be az ösztöndíjas helyekre, akik az előző tanévben a legjobban teljesítettek. Ráadásul a rangsoroláskor jó eséllyel megtarthatod a Corvinus Ösztöndíjadat, hiszen a szakon belül a térítésmentes helyek aránya nem csökken. 

Ha tehát rosszabbul sikerül az érettségije a jelentkezőnek, de megjelöli és bekerül önköltséges helyre, az első tanévben pedig jól teljesít, a második tanévre jó esélye van ösztöndíjat szerezni és térítésmentesen tanulni tovább.  

A Corvinus Ösztöndíj tehát abban jelent változást, hogy az tanév végi rangsorolás miatt könnyebb ösztöndíjas helyre átkerülni. Ez a jól teljesítő hallgatóknak előnyt jelent az állami képzésekkel szemben.

A Corvinus Ösztöndíjas képzéseknél úgynevezett röghöz kötés, tehát az Egyetem elvégzése után bárhol és bármeddig dolgozhat a hallgató, megkötések nélkül. Ehhez képest, az államilag támogatott képzés esetén a hallgatónak az oklevélszerzés után annyi évet kell Magyarországon dolgoznia, ahány évig tartott a képzése (akár több részletben). Ha mégsem teljesíti ezt (például végig külföldön szeretne dolgozni), akkor vissza kell fizetnie az állami támogatást kamatokkal együtt.  

Emellett minden hallgató maximum 12 államilag támogatott félévre jogosult, vagyis ezen felül már csak önköltséges képzésen vehet részt állami intézményben. A Corvinuson ugyanakkor tanulhat továbbra is ösztöndíjas helyen, ugyanis a Corvinus Ösztöndíj alapítványi ösztöndíj, így az itt végzett félévek nem csökkentik az államilag támogatható félévek számát. 

A Corvinus Ösztöndíj a 2021-es tanévtől kezdődően felmenő rendszerben az idegen nyelvi hozzájárulást is fedezi, így a tanulmányaikat 2021 őszén kezdők közül azok is térítésmentesen tanulhatnak, akik idegen nyelvű szakot választottak, és bekerültek az ösztöndíjas helyek egyikére. 

Hogyan működik a tanulmányi ösztöndíj? 

A Corvinuson minden a teljesítményen múlik. Ha valaki jó átlagot ér el, akkor a Corvinus Ösztöndíj fedezi a képzés költségét. Ha pedig tényleg a legjobbak közé kerül, ezen felül tanulmányi ösztöndíjat is kaphat, akár havi 70 ezer forint értékben. A tanulmányi ösztöndíj összegét minden félév után az előző félév átlaga alapján határozzák meg. Az összeget a következő félévben, öt hónapon keresztül, havonta utalja az Egyetem a hallgató bankszámlájára. Az ösztöndíj eléréséhez jellemzően a legjobban teljesítő 20-25%-ba kell bekerülni. 

Ez az összeg korábban jóval alacsonyabb volt. Krisztina ötös átlagra 22 ezer forint tanulmányi ösztöndíjat kapott. Testvére elsőévesként szintén színötös lett, neki 70 ezer forintot utalt az egyetem havonta kereskedelem és marketing szakon. A különbség oka nem a szak, hanem az alapítványi finanszírozás: Krisztina 2018 szeptemberében kezdett az állami rendszerben, testvére már a modellváltás után jelentkezett a Corvinusra. 

„Mindketten készültünk arra, hogy gazdagok leszünk a tanulmányi ösztöndíjból, hiszen 5.0-ra lehoztuk a félévet” – mondja Krisztina. Korábban a maximálisan kifizetett összeg 30 ezer forint körül alakult, ami szaktól függően – ahogy Krisztina esetében is – akár kevesebb is lehetett. Az új ösztöndíj már 70 ezer forintot ígér, ha igazán jól teljesítesz. 

„A régi rendszerben nem feltétlenül éri meg a ráfordított idő és stressz, hogy egy négyest kijavítsunk ötösre” – mondja. „Persze a kötelező tárgyaknál megéri javítani, mert beleszámítanak a diploma minősítésébe, de 70 ezres ösztöndíjnál már a többi tárgyból is érdemes”. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.26. - 18:39:20