Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Idén is szervez Tavaszi Tábort a Studium Generale a felvételi előtt álló diákoknak 

2023-02-21 15:14:19

A Corvinus támogatásával jöhet létre az idei Tavaszi Tábor.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

A Tavaszi Tábor egy egyhetes, ingyenes, intenzív érettségielőkészítő, ami a Studium Generale diákszervezethez hasonlóan több mint 50 éves múlttal rendelkezik. A szervezet tagjainak célja, hogy a tanulás mellett minél szórakoztatóbb programok valósuljanak meg, melyek segítenek a diákoknak feledhetetlenné varázsolni az élményt. 

A tábor megszervezését az iskolások tavaszi szünetére időzítik, hogy az iskolai tanulmányaikat ne hátráltassa. Az érettségi előtt álló diákok szabadon választhatnak egy vagy két tantárgyat, melyet a tábor ideje alatt szeretnének tanulni. A tanulókat 4-5 fős csoportokra osztják, akikkel két önkéntes tanár foglalkozik intenzíven a hét során napi kétszer négy órában, ahol elméleti és gyakorlati szinten készülhetnek az érettségi vizsgákra. 

Az önkéntesek több hetet töltenek a táborra való felkészüléssel, hogy minél szélesebb részét lefedjék a vizsgán előforduló tananyagnak, pedagógiailag a legmagasabb szintet nyújtsák és ezzel minél nagyobb mértékben segítsék a tanulókat. 

A tábor végén a diákok megírhatnak egy próbaérettségit, ami felméri a tudásukat és reális képet ad arról, milyen tudásszinten állnak. Ezt a próbaérettségit egy vagy két tárgyból írhatják meg. A tanórákon kívül az általuk tanult tantárgyakból több témakörön átívelő összefoglaló előadásokat hallgathatnak meg, melyek nagyban hozzájárulnak a tananyag komplex szemléletének elsajátításához, ami az érettségi vizsgákon kiemelt hangsúlyt kap. 

A kis létszámú csoportok lehetővé teszik, hogy az órák sokkal felszabadultabbak legyenek. Ezáltal sokkal közvetlenebb kapcsolat alakul ki a tanárok és a diákok között, mint a hagyományos oktatási rendszerben, a diákok pedig a kérdéseiket is könnyebben feltehetik.  

A felkészülés mellett a programok életre szóló közösségi élményként szolgálnak. Az események között szerepet kap az ismeretterjesztés, a diákok fakultatív módon részt vehetnek érdekes témákkal kapcsolatos előadásokon. Az elmúlt évek során olyan témákkal találkozhattak a tanulók, amik az általános műveltséget gazdagítják, mint például a tanulásmódszertan, gazdaságpolitika, karriertanácsadás vagy fenntartható fejlődés. 

Részt vehetnek sportversenyeken is. A labdarúgás a legnépszerűbb, ahol a tanárok és diákok gyakran játszanak egymással vagy egymás ellen, ezzel erősítve a tábor közösségépítő szellemét. Esténként az egész tárbort megmozgató csapatversenyeket 

A tábor a hátrányos helyzetű diákoknak is támogatást nyújt, így segítve a társadalmi felzárkózásukat. A Tavaszi Táborban résztvevőket 98%-ban felveszik valamilyen felsőoktatási intézménybe, 76%-ukat pedig az általuk elsőként megjelölt helyre. 

Kétség sem fér hozzá, hogy a Tavaszi Tábor egy fantasztikus lehetőség a végzős diákok számára, mind tanulmányi, mind közösségi értelemben. A részt vett tanulók éveken keresztül, már a Corvinus Egyetem hallgatóiként is emlegetik az élményeket és a tapasztalatokat. Hálásak a Studium Generale tagjai, hogy idén az Egyetem segített a tábor létrejöttében. 

 

Teljes tábori tanárság  

A táborzáró focimeccs utáni kép a diákokkal, ahol a szekciók mezt cserélnek egymással, ezzel mutatva az összetartást. 

 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.04. - 03:46:53