Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Tanulással pénzt keresni? – A legfontosabb ösztöndíj-lehetőségek gólyaként

2022-08-16 16:36:00

Corvinus Ösztöndíj és a Tanulmányi ösztöndíj - cikkünkben ezeket mutatjuk be

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

A Corvinus remek lehetőségeket nyújt a kiemelkedő tanulmányi eredményt elérő hallgatói számára ahhoz, hogy költségeiket, vagy azoknak egy részét diákmunka vállalása helyett ösztöndíjakból fedezzék. Gólyaként ezek közül a két legfontosabb a Corvinus Ösztöndíj és a Tanulmányi ösztöndíj. Cikkünkben ezeket mutatjuk be.

Írta: Olay Hanna; Borítókép: Budapesti Corvinus Egyetem

corvinus_image_2017-492.jpg

Corvinus Ösztöndíj

Miután 2019-ben a Budapesti Corvinus Egyetem modellváltáson ment keresztül, és alapítványi fenntartásba került, az egyetemen átalakult a támogatott képzési rendszer. Az új fenntartási forma lehetővé teszi, hogy a diákok  a Corvinus Ösztöndíjból finanszírozott képzésben vegyenek részt. Ennek keretében az állam helyett az intézmény fedezi azoknak a hallagatóknak a tandíját, akik felvételt nyertek a nem önköltséges helyekre.

Az új ösztöndíjrendszerben a hallgatók (az ősszel kezdődő képzés esetén) egy évre nyerik el a tandíjat fedező támogatást, majd minden év végén a tanulmányi eredményeik alapján rangsorolják őket. Ennek alapján döntik el, hogy kik azok a jobban teljesítő tanulók, akiknek a tandíját továbbra is az egyetemet fenntartó  Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány finanszírozza, és kik azok, akiknek a következő évben tandíjat kell fizetniük.

A Corvinus Ösztöndíj egyik előnye, hogy a támogatott és önköltséges helyek aránya nem változik, így a legtöbben meg tudják tartani a támogatott helyüket. Továbbá, ha valakit önköltséges helyre vesznek fel, az az első év utáni felülvizsgálatot kérelmezhet, és a következő félévekben akár ő is elnyerheti az ösztöndíjat. A Corvinus Ösztöndíj előnye az is, hogy nem fogynak a hallgatók államilag támogatott félévei. Ezen kívül a röghözkötés sem vonatkozik azokra, akik ösztöndíjjal támogatott képzési formát választanak, tehát nem kell azt a kötelezettséget vállalni, hogy a tanulmányok befejezése utáni húsz évben az egyetemen töltött időnek megfelelő mennyiséget Magyarországon lesz munkavállaló.

c-051.jpg

Tanulmányi ösztöndíj

A tanulmányi ösztöndíjat a legkiemelkedőbb eredményeket elérő hallgatók kaphatják meg. A modellváltás után ennek az ösztöndíjnak a rendszere is megújult. Korábban a medián felett teljesítő hallgatók voltak jogosultak erre a maximum 40 ezer forintnyi támogatásra, most pedig az összhallgatói létszám legjobban teljesítő minimum 20%-a elnyeri azt, és az összeg akár a 70 ezer forintot is elérheti. Ez tehát azt jelenti, hogy az, hogy milyen átlag felett kaphat valaki ösztöndíjat az adott szakon tanulók összteljesítményétől függ. Az elsőéves hallgatók mesterképzésen az első, alap és osztatlan képzésen pedig a második félévben pályázhatnak. Mesterképzésen a felvételi pontszám alapján számolják ki az ösztöndíj megállapításához szükséges átlagot, az alap és osztatlan képzések hallgatóinak pedig az előző félévben elért tanulmányi eredményük alapján.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.24. - 12:56:26