Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Tájékoztatás az elmúlt napokban az egyetemről a médiában megjelent hírekkel kapcsolatban

2023-10-30 08:30:00

Tájékoztatni szeretnénk Önöket az Egyetem álláspontjáról az elmúlt napokban megjelent, a Corvinust negatív színben feltüntető történésekről. A sajtóban olyan hírek jelentek meg, amelyek félinformációk alapján rombolják az egyetem reputációját, megbontják közösségét.

Budapesti Corvinus Egyetem

Bonyolult, több szálon futó ügyről van szó, amelyről a jogszabályok miatt sajnos csak erős korlátok között tudunk beszélni, mégis megpróbálunk tiszta, transzparens tájékoztatást nyújtani.

Etikai ügyek

Ádám Zoltán, a Közgazdaságtan Intézet docense etikai eljárásokat kezdeményezett, mert állítása szerint egy hallgatóval kivételezés történt a tantárgyhoz kapcsolódó számonkérés során. Álláspontja szerint a hallgatóval befolyásos családja miatt történt kivételezés. Az etikai eljárások részeletesen megvizsgálták a történteket és másodfokon nem állapítottak meg etikai vétséget. A bejelentést tevő Ádám Zoltán a döntést bíróságon támadta meg. A bíróság elsőfokon a keresetet visszautasította.

Az Egyetem támogatja a szólásszabadságot, legyen az oktató vagy diák, ezen jogokat tiszteletben tartja. Ugyanakkor az elfogadhatatlan, hogy Ádám Zoltán a belső konfliktusait folyamatosan a sajtón keresztüli nyomásgyakorlással kívánja megoldani. Az etikai vizsgálatok során is ezt tette. Ennek következményeként több ártatlan hallgatót is alaptalanul rágalmazni kezdtek diáktársaik a közösségi felületeken, személyes üzenetekben, amely komoly lelki kárt okozott az érintett diákoknak. Ezt az Egyetem vezetősége nem tűrheti! A diákokat nem érheti kár egyéni konfliktusok miatt.

Szabálytalansági eljárás

A sajtóban megjelent hírek összemossák az etikai vizsgálatokat és a szabálytalansági eljárást, valamint annak következményeit. Az etikai vizsgálatok során csak annak feltárása zajlott, hogy történt-e etikai vétség. Etikai vétség nem történt, de erős gyanú keletkezett, hogy szabálytalanságok viszont előfordultak. Ezért az Egyetem belső szabályai miatt kötelező jelleggel szabálytalansági eljárást kellett indítani.

A szabálytalansági eljárás öt ponton állapított meg rendellenességet. Az egyik ilyen pont, hogy az ominózus kurzus esetében az egyik diáknak mindenféle kérvény nélkül megengedték, hogy pótoljon elmaradt feladatot. Ezzel szemben több másik hallgató, köztük az etikai vizsgálatban is érintett diák esetében, ezt nem tették lehetővé. Arra hivatkoztak, hogy ezt a lehetőséget a tantárgyi adatlap nem tartalmazza.

Azok a kollégák, akik szabálytalanul jártak el, erről értesítést kaptak, és a munkáltató ismertette velük a munkáltatói döntéseket, amelyek szükségesek és arányosak voltak. Egy írásbeli és három szóbeli figyelmeztetés történt.

Egy esetben történt munkaviszony megszüntetés. A sajtóban megjelentekkel ellentétben nem az etikai vizsgálatok és nem a szabálytalanságok miatt, hanem azért, mert Ádám Zoltán a szabálytalansági eljárás során ötszöri kérésre sem bocsátotta rendelkezésre azt a levelezést, amely szükséges lett volna a számonkérések körüli tények, a teljes igazság megismeréséhez, és az ő szerepének a tisztázásához. Tehát a munkaviszony megszüntetésének oka az együttműködés megtagadása.

Az egyetem vezetése elfogadhatatlannak tartja, hogy az etikai ügy kapcsán ártatlan diákokat nagy nyilvánosság előtt alaptalan vádaskodások érnek. Eltökélt abban, hogy továbbra sem enged az egyéni érdekek vezérelte, sajtón keresztüli nyomásgyakorlásnak. Elfogadhatatlannak tartja, hogy az egyetemi és a szélesebb közvéleményt egyesek egyéni érdekektől vezérelve manipulálják, és rombolják az egyetem reputációját. Továbbá határozottan visszautasítja a kollégákkal szembeni durva és személyiségükben sértő hangnem használatát.

A Corvinus Egyetem a közösségi érzésre és a toleranciára épülő értékrendjén nem kíván változtatni, és munkáltatóként nem tehet mást, minthogy lépéseiben következetes.

Budapesti Corvinus Egyetem

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.29. - 10:51:38