Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Színes szakmai élet a német nyelvű gazdaságtudományi képzésen

2024-01-09 15:20:00

DSG aktualitások hallgatóknak 2024 januárjában.

Budapesti Corvinus Egyetem

Komoly hallgatói létszámbővüléssel zajlik a német nyelvű gazdaságtudományi képzés a Corvinuson. Úgy tűnik, sok hallgató felismerte, hogy a gyakorlati és szakmai németnyelv-tudásnak nem csak nyaraláskor van előnye, hanem ezzel a munkaerőpiacon is ki tudnak tűnni. Feltettünk néhány kérdést a DSG igazgatójának, Dr. Huszák Lorettának a program aktualitásairól. 

 

1. Melyik szakról tudnak a hallgatók jelentkezni a DSG képzésre?

2023 őszétől 7 alapszakra bővült azoknak a BSc programoknak a köre, ahonnan jelentkezhetnek a hallgatók a DSG kurzusaira. Ez a Gazdálkodási és menedzsment alapképzés magyarul és angolul, a Pénzügy-számvitel szak, az International Business szak, a Gazdaságinformatikus szak és az Alkalmazott közgazdaságtan szak magyarul és angolul. Ez komoly bővülés az előző évekhez képest, és jövőre várhatóan új alapszakok is társulni fognak a DSG programhoz. 

Mesterképzésen a Vezetés-szervezés és a Marketing szakokon vagyunk jelen, illetve a Supply Chain Management szakon is, de az idén még nem tudott elindulni.  

 

2. Melyik szakon milyen tárgyakat tudnak németül végezni a hallgatók?

Nagy előrelépés, hogy 2023 szeptemberétől már az angol nyelvű alapszakok hallgatói is felvehetnek szakmai tárgyakat németül – ez korábban nem volt engedélyezett. Dr. Szántó Richárd alapszakos dékán döntése értelmében az angol alapszakok hallgatói 4 tárgy erejéig vehetnek fel és fogadtathatnak el kötelező vagy KV (kötelezően választott) tárgyakat németül, és szabadon választható DSG-s tárgyakat is felvehetnek természetesen, itt nincs korlátozás. 

Minden alapszak vezetőjével kialakítottunk egy kurzusportfóliót, ez most van az Oktatásmenedzsment részlegen elfogadás alatt. A 2024 őszétől érvényben lévő képzési programokban már minden érintett alapszak esetében szerepelni fognak a DSG kurzusok, mint kötelező kurzusok ekvivalensei. Addig, ha adott DSG-s tárgy még nincs benne a képzési programban, akkor szabadon választható tárgyként tudják felvenni azt az érintett hallgatók a regisztrációs időszakban.  

 

3. Milyen külföldi tanulási lehetőséget biztosít a DSG? 

A DSG oktatási tevékenysége a Passau Egyetemmel szoros együttműködésben zajlik, a legtöbb tárgyunk oktatásában részt vesznek passaui kollégák is. A DAAD támogatásával minden évben lehetősségünk van maximum 6 alap- vagy mesterszakos hallgató egyféléves passaui cserefélévét finanszírozni. A 2023-as pályázati felhívás itt volt érhető, terveink szerint a jövő évit is hasonlóan fogjuk meghirdetni. 

Természetesen a DSG azt is támogatta, ha a hallgatók más német nyelvű egyetemre mennek külföldi részképzésre, de a DAAD ösztöndíja csak a Passau Egyetemre pályázható. Emellett a DSG együttműködése igen szoros például a WU Béccsel, a linzi Johannes Kepler Egyetemmel, és más német, osztrák, svájci egyetemekkel is.  

 

4. Mesterképzésen is működik a DSG?

Igen, van egy double degree programunk a Passaui Egyetemmel. Ebben 2023 óta a Vezetésszervezés mesterszak magyar nyelvű képzésének hallgatói, az angol nyelvű Marketing mesterszakosok, és ha beindul, akkor a Supply Chain Management mesterszak hallgatói vehetnek részt. 

A double degree programok lényege, hogy a képzés felét a hallgatók a partneregyetemen végzik, és a tanulmányok végén mindkét egyetem diplomáját megkapják. Idén 6 passaui hallgató tanul nálunk a program keretében és 3 corvinusos double degree-s hallgató van jelenleg kint Passauban.  

 

5. Erasmus-félév alatt is tudnak a diákok DSG tárgyakat végezni?

Igen, aki németül végez szakmai tárgyakat a külföldi részképzése során, az kérheti, hogy ezeket mi egyéni elbírálás után beszámítsuk a DSG tárgyai közé. Arra érdemes figyelni, hogy minden kurzust csak egyszer lehet elszámolni, ez a külföldi részképzés során minden szak esetében érvényes. 

 

6. Későbbi félévekben is el tudják a hallgatók kezdeni felvenni a DSG tárgyakat?

Természetesen! Főleg, ha a cél „csak” 4 szakmai tárgy németül történő elvégzése, akkor akár még a 4. vagy 3. alapszakos félévben is be lehet kapcsolódni. Mesterszakon érdemes már az első félévben felvenni az aktuális német nyelvű szakmai kurzust, és kapcsolatba lépni a DSG-irodával.  

 

7. Cégekkel is kapcsolatban áll a DSG?

Igen, és szerencsére elég sokkal! Ősszel jártunk gyárlátogatáson a Mercedes Benz kecskeméti gyárában. A német CFO a DSG Beirat-nak is tagja – ez egyfajta szakmai irányító testület a DSG iroda mellett. De az IFUA, az SAP, a KPMG, vagy akár a Spar Magyarország is aktív partnerünk. A LeitnerLeitner adótanácsadó tavasztól még az oktatásba is bekapcsolódik a Wirtschaftsrecht und Steuerlehre kurzus keretében. De hosszan sorolhatnám még a cégeket, ahol a DSG-nél szakdolgozatot író alapszakos hallgatók a szakmai gyakorlatukat is teljesíthetik.  

 

8. Szakdolgozatot is lehet a DSG keretein belül írni?

Igen, a gazdálkodási és menedzsment alapszakról örömmel várjuk a szakdolgozó diákokat, akár magyar nyelvű, akár angol nyelvű képzésre járnak. A DSG-nél írt szakdolgozat formai követelményei megegyeznek a Gazdálkodási és menedzsment szak követelményeivel, azzal a kiegészítéssel, hogy: 

  • vagy németül írja a szakdolgozó 
  • vagy DACH-releváns a dolgozat, például osztrák-magyar gazdasági kapcsolatokkal összefüggő témák, egy német cég menedzsmenttémakörei stb. 
  • vagy a tématerület ismereteit a DSG egyik kurzusán német nyelven sajátította el a hallgató. 

Aki a DSG-nél írja a szakdolgozatát, annak szívesen segítünk szakmai gyakorlati helyek kiajánlásával.  

 

9. Milyen szintű német nyelvtudással érdemes elkezdeni a képzést? 

Erős B2, inkább már C1. Van szakmai német nyelvkurzusunk, aki bizonytalan a nyelvtudásában, az kezdje azzal a kurzussal a DSG-t! 

 

10. Milyen a DSG-s közösség? 

Rendkívül színes, német-magyar vegyesen. Mivel nagyon magas a felvételi ponthatár a Corvinus Egyetemre, ezért inspirálóan okosak a hallgatóink. És most már diákszervezeti keretek között is megmutathatják tehetségüket, hiszen decemberben akkreditálta az egyetem a DSG Clubot!  

 

 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.27. - 14:19:25