Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Szenátusi reform – Új szervezeti struktúrához igazodó képviselet

2022-09-13 16:56:33

2022-ben fontos mérföldkőhöz ért a Budapesti Corvinus Egyetem, lezárult a Corvinus megújulásának első szakasza. Megtörtént az egyetem szervezeti átalakulásának utolsó lépése, az idei akadémiai év már az összegyetemi szempontok és egységes működési elvek mentén átalakított új intézeti struktúrában indul.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Corvinus Épület

A Szenátus eddigi összetétele és választási rendje még a karok fennállása során alakult ki, így az nem volt összhangban az Egyetemen a megújulás jegyében 2022-re lezajlott szervezeti változásokkal. Az Egyetem rektora ezért a Szenátus utolsó nyári ülésén nyolctagú eseti bizottságot kért fel a Szenátus összetételének és a szenátusi tagok választási rendjének felülvizsgálatára, a képviseleti elv megfelelő, az új szervezeti rendhez igazodó érvényesítését célzó javaslat elkészítésére.
Az akadémiai fejlesztésekért felelős rektorhelyettes vezette eseti bizottság által kidolgozott javaslatot a Szenátus szeptember 13-i ülésén terjesztették a szenátorok elé. A Szenátus 17 igen, 7 nem és 0 tartózkodás mellett támogatta a Szervezeti és Működési Rendjét módosító javaslatot, továbbá a Szenátusválasztás szabályairól szóló 1. melléklet elfogadását. A javaslatról a fenntartó Kuratóriuma várhatóan szeptember végi ülésén hoz döntést.

Az új Szenátus javasolt összetétele összhangban van az Egyetem jelenlegi struktúrájával, e szerint az újjáalakuló Szenátus 34 főből állna, a választott tagok létszáma 18 fő lenne, a hivatalból tagoké pedig 10 fő. A Corvinus Szenátusában hallgatói közösség is (5 fő) és módosított jogosítványokkal a szakszervezet (1 fő) is képviseltethetné magát.

Az új Szenátus alapvetően akadémiai fókuszú testületként működne, amelyben az akadémiai tagok aránya 74% (25/34) lenne. A nem akadémiai terület 3 fő útján képviseltethetné magát.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.25. - 01:41:51