Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Szakmaiság, közösség és társadalmi felelősségvállalás – a corvinus szakkollégiumairól röviden

2024-02-05 11:44:00

Egy szakkollégium több, mint kézenfekvő lakhatási alternatíva. Lehetőséget biztosít versenyképes szakmai tudás elsajátítására, és életre szóló barátságokat alapozhat meg. Ismerd meg a Corvinus szakkollégiumait!
Budapesti Corvinus Egyetem

Első- vagy másodéves alapszakos hallgató vagy, akit hajt a tudásvágy, és szeretnéd emlékezetessé tenni a hátralévő egyetemi éveid? Egy szakkollégiumban megtalálhatod, amit keresel.

Szakmai fejlődés

Egyetem mellett okos döntés produktívan tölteni szabadidőnket. Egy szakkollégiumban elmélyítheted a tanterv által megkövetelt tudást, vagy akár számodra új szakterületekkel is megismerkedhetsz. Lehetőséged nyílik előadásokat hallgatni az adott szakterület kiemelkedő alakjaitól, vagy akár közreműködni elismert cégekkel. Bővítheted látásköröd, gyakorlatba helyezheted elméleti tudásod, és soft skilljeidet is fejlesztheted. Így az egyetem végeztével nemcsak egy diplomával a kezedben lépsz majd ki a nagyvilágba, de birtokában leszel számos olyan készségnek is, amivel kiemelkedsz versenytársaid közül a munkaerőpiacon. 

Pezsgő közösségi élet

Ugyan egy átlagos egyetemi nap során számos emberrel keresztezzük útjainkat, nehéz valódi barátságokat kialakítani. Egy szakkollégium abban nyújt többet, hogy tagjait összeköti a hasonló érdeklődési kör, a számtalan közös program és az együttélés, így könnyű megtalálni a közös hangot és olyan kapcsolatokat kialakítani, melyek túlnyúlnak az egyetemi éveken. Itt olyan embereket ismerhetsz meg, akikre nemcsak a szakmai, de a személyes életben is számíthatsz. A kapcsolati háló építésében és ápolásában pedig a hosszú évekre visszanyúló alumni hálózat is segítségedre lehet.

A legtöbb szakkollégium felvételi időszaka március-áprilisra tehető. Fontos, hogy egy félévben csak egy szakkollégiumba adhatod le a jelentkezésed. A választás megkönnyítése érdekében összegyűjtöttük a lehetőségeket.

A Corvinus szakkollégiumai

Az EVK tagjai egyetemi tanulmányaikat bővítve különféle gazdasági és üzleti témákban mélyülhetnek el, valamint egy választott vállalati projekten is dolgozhatnak olyan nagyvállalatokkal karöltve, mint a Coca Cola vagy a Revolut. A tagok a Kinizsi Kollégiumban kapnak elhelyezést, csupán néhány perc sétára az egyetem “C” épületétől. 

Fakt (Fiatal Autonóm Közgazdászok Társasága) különböző gazdasági kurzusokat és előadásokat kínál, és olyan neves cégekkel működik együtt, mint a Deloitte vagy a Budapest Bank. A hallgatók a szakkollégiumba való felvétellel együtt kollégiumi helyet is nyernek a Földes Ferenc Kollégiumba. 

GYDSZ (Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiuma) fő célja, hogy tagjai mélyreható tudást szerezzenek a külpolitika és a diplomácia világában. Vitaklubok, workshopok és diplomáciai szimulációk során fejleszthetik kritikai látásmódjukat és érveléstechnikájukat. A több különböző egyetemről érkező, sokszínű közösség számára a Földes Ferenc Kollégium biztosítja az együttélés lehetőségét.

Heller Farkas Szakkollégium tagjai kurzusok széles skálájából választhatnak. Tanulhatnak például különböző programozási nyelveket, sportgazdaságtant vagy borászatot. A Hellereseknek a II. János Pál pápa tér mellett található Farkaslak ad otthont, ami egy albérlet kényelmét ötvözi a kollégiumok mozgalmasságával.

Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium egy olyan környezetet biztosít az egyetemisták számára, ahol a jövő keresztény értelmiségévé válhatnak. A szakmai kurzusrendszer segítségével a hallgatók növelhetik általános tudásukat, emellett pedig részt vehetnek társadalmi problémákat megcélzó projektekben is. A kollégium épülete a belvárosi jezsuita tömbben található.

Rajk Szakkollégium tagjai évente több, mint 45 kurzus közül választhatnak, melyek során olyan izgalmas témákban merülhetnek el, mint a kriminálpszichológia, a társadalomelméletek vagy a machine learning. A Horánszky utcai kollégiumban a tagok nap mint nap tanulhatnak egymástól és felejthetetlen emlékeket szerezhetnek.

TEK (Társadalomelméleti Kollégium) egy kritikai szemléletű közeg, mely kész változtatásokat kezdeményezni egy egyenlőbb, elfogadóbb társadalom érdekében. A kurzusokon, szakmai előadásokon és konferenciákon a tagok különféle társadalomtudományos témákról tájékozódhatnak. A TEK-eseknek a Földes Ferenc Kollégium ad otthont. 

SZISZ (Széchenyi István Szakkollégium) nyitott, kritikus gondolkodású hallgatókból áll, akik tagságuk során részletesen megismerkedhetnek egy őket érdeklő tudományterülettel, ezzel megalapozva az egyetem utáni szakmai munkásságukat. Emellett ismeretbővítő kurzusokon keresztül egyéb fontos témákban is jártasságot szereznek. A Ménesi úti kollégiumban lakó tagok spontán beszélgetésekkel, közös tanulással, bulikkal színesítik egymás hétköznapjait.

Az eredeti cikk a Közgazdász Online felületén jelent meg

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.27. - 12:20:57