Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Rotterdami üzleti esetmegoldó versenyen képviselték egyetemünket hallgatóink

2023-03-02 11:34:54

Innovatív versenyen szerepelt sikeresen csapatunk.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Az előző félévben zajlott Rotterdamban a Rotterdam/Carleton International Case Competition nevű általános üzleti esetmegoldó versenyt. A kanadai és holland egyetem versenyén a Corvinus hallgatóiból álló csapat is részt vett, amelynek tagjai Fakli Fanni, Molnár Éva, Tóth Trisztán és Zareczky András voltak. 

A csapat tagjai elvégezték a Case Track nevű esetoldásra felkészítő kurzussorozatot, amelynek az utolsó tárgya a Cases on International Business Strategy. A csapatot Kozma Miklós, a Vállalkozás és Innováció Intézet docense készítette fel a versenyre. 

A verseny különlegessége a formátumában rejlett. „Igazán a foci csoportmérkőzésekhez lehetne hasonlítani. A divízióban három másik egyetemmel mérkőztünk meg, viszont minden körben csak egy egyetemmel párbajoztunk. A két csapat között 13 pontot osztottak szét a nyújtott teljesítmények alapján” – mondja Fakli Fanni a versenyről. 

Csapatunk a divízióban a University of Vermont, Grossman School of Business (USA), a Chinese University of Hong Kong (Kína), és a rendező, Rotterdam University of Applied Sciences (Hollandia) csapataival mérkőzött meg. A szokatlan formátum része volt az intenzív időbeosztás is. A csapatok három, egyenként hatórás esetet oldottak meg, egymás utáni napokon. A hat óra leteltével a csapatok szünet nélkül fáradtak a szakmai zsűri elé, akiknek 15 percben prezentálták a megoldásukat, amelyet egy 10 perces Q&A szekció követett. 

Az idő szűkössége miatt elengedhetetlen volt a jól működő csapatmunka, amiből a csapat jelesre vizsgázott. „A csapatunk a versenyen teljes összhangban volt, mindenki tudta mi a feladata és egy emberként küzdöttük végig a három napon át tartó oldássorozatot” – mondja a munkáról Molnár Éva. 

A rövid oldást megkönnyítette, hogy az esetet adó cégeket a verseny előtt egy hónappal nyilvánosságra hozták. Így minden csapatnak volt lehetősége arra, hogy a változatos cégekből és iparágakból felkészüljenek, és minél több információt felhalmozzanak.  

Az első eset a Florensis nevű virágtermesztéssel foglalkozó vállalkozás volt, akik egy innovatív fenntarthatósági stratégiát kértek a csapatoktól „Az első kört sikerült megnyerünk 8-5 re a helyi csapat ellen. Ez volt a Florensis esete, amelytől eleinte tartottunk. Bár elsőre nem tűnt annak, a felkészülés során fokozatosan kiderült, hogy a virágpiac működése összetettebb, mint azt gondoltuk” – mondják a versenyzők. 

A második napon A Kanata North Business Association nevű kanadai szervezetről szólt, amely egy technológiai parkot üzemeltet, amit a későbbiekben egy modern, élhető innovációs várossá szeretnének fejleszteni. 

A harmadik eset a Vebego-ról szólt, ami Hollandia egyik legnagyobb családi vállalkozása, épületüzemeltetéssel és -takarítással foglalkoznak Európa-szerte. Ők arra szerettek volna választ kapni, hogy hogyan tudják az érintettek igényeit kielégíteni úgy, hogy közben fenntarthatóan tudjon növekedni a vállalat. 

A második és harmadik meccset kis különbséggel, de az ellenfeleink nyerték, így csapatunk nem jutott a döntőbe. A kiélezett versenyt a továbbjutásért mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a döntő első és harmadik helyezettje is az ő divíziójukból került ki. 

„A csapattal büszkék vagyunk magunkra. Rengeteg munkát és időt tettünk a felkészülésbe, illetve élesben is minden erőnkkel és legjobb tudásunk szerint versenyeztünk. Mi mindenképpen nyertünk, egy nagyon pozitív élményt, amit a problémamentes, hatékony és élvezetes csapatmunka adott, valamint rengeteg tapasztalatot és fejlődési lehetőséget” – mondja Fanni. 

Tóth Trisztán is megerősítette azt, hogy az esetoldással kapcsolatos tárgyak (Case Track) elvégzése és az esetversenyzés olyan szakmai tudást nyújtanak, ami egyedülálló és a későbbiekben előnyt biztosít. “A 3 nap alatt összeszedett tapasztalat és tudás kétségkívül pótolhatatlanul értékes lesz akadémiai és szakmai karrierem során.” 

“A szokatlan formátum másféle felkészülést igényelt és kihozott olyan különbségeket a csapatok között, amelyekkel egyébként nem mindig találkozunk. A győztes amerikai csapat újszerű megközelítéssel oldotta az eseteket, amelyet sikerült a fordulók során feltárnunk, megértenünk. Beépülnek a versenyen szerzett ismeretek a saját Corvinus know-how éves fejlesztési körébe. Összességében profin szervezett, színvonalas verseny volt, nagy élmény a hallgatóknak és a felkészítőnek egyaránt” – fogalmazta meg tapasztalatait Kozma Miklós. 

Gratulálunk a csapatnak a sikeres felkészüléshez és szép teljesítményhez! 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.28. - 15:40:25