Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Rezsicsökkentő ötlet a Corvinus diákjaitól: olcsó, hatékony és mindenkinek elérhető

2022-10-21 13:55:36

A lakossági energiafogyasztással és a fenntarthatósággal kapcsolatos új termékötletek mérkőztek meg a Case Fest nevű esetoldó diákversenyen, amelyet a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói nyertek meg. Olyan megoldással jelentkeztek, amely nem kerül sok pénzbe, az idősek számára is könnyen kezelhető, és mérhető haszna van: a termofüggönnyel. Számításaik szerint a rezsicsökkentő termékkel 2,5 százalékos megtakarítás érhető el.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Hat egyetemi csapat jutott be a Case Fest verseny október 14-én, Budapesten megtartott döntőjébe. Három-négy fős csoportok mérték össze esetmegoldó képességüket a lakossági energiafogyasztás csökkentésének témájában. A nyertesek a Budapesti Corvinus Egyetem diákjai lettek: Kalotai Dávid, Kovács Zénó Manó, Márka Evelin és Mátyus Kirill – győzelmük értékét növeli, hogy felkészítő tanár nélkül vágtak bele a versenybe.

Megoldásukkal minden korcsoportot el kívántak érni, köztük az alacsonyabb jövedelműeket is, mert az ő kiadásaikban nagyobb hányadot tesz ki a rezsi, így számukra még fontosabb az energiaszámlák csökkentése, kis ráfordítás árán. Mivel közöttük több az idős ember, azt is figyelembe vették, hogy a termék könnyen kezelhető legyen, ezért a digitális megoldásokat – több versenyzővel ellentétben – elvetették. Ötletük a termofüggöny volt: egy olyan termék, amely olcsó, minden fogyasztói korcsoport számára elérhető és könnyen kezelhető. Számításaik szerint a vastag anyagú vagy többrétegű függönyökkel gyorsan 2,5 százalékos megtakarítás érhető el a teljes energiaköltségekben azáltal, hogy segítenek megtartani a meleget a régebbi ajtókkal, ablakokkal felszerelt otthonokban is. A corvinusos diákok a költségterv összeállítása után egy, a versenytársakénál jóval alacsonyabb, 4000 forintos fogyasztói árat javasolt. Ezzel szerintük még így is 22 százalékos árrés maradna a teoretikus eladónál.

A Corvinus csapatának három hallgatója nemzetközi gazdálkodás alapszakon tanul, negyedik tagjuk pénzügyes. „A jó innovációs ötlethez a bevett kereteken kívül kell gondolkodni, és néha a meglepő megoldás lesz a nyerő. A felkészülésben sokat számított az alapszakos üzleti esetoldással foglalkozó speciális corvinusos kurzusokon, az ún. vállalatgazdaságtan-piramisban eddig megszerzett tudásunk, valamint azok a tapasztalatok is, amelyekhez a Corvinus Consulting Club diákszervezet tagjaként jutottunk” – mondta Márka Evelin, a győztes csapat egyik tagja.

A zsűri tagjai Fejes Petra (Case Solvers), Faller Szabolcs (MVM Next) és Schannen Frigyes (Roland Berger) voltak, akik a leginkább érdekesnek, átgondoltnak, megalapozottnak és kidolgozottnak a termofüggönyötletet tartották. A döntőbe a Corvinus mellett a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Babes-Bolyai Tudományegyetem és a Miskolci Egyetem csapatai jutottak be. A versengő ötletek között szerepelt szélturbina, többféle okosotthon-megoldás, fogyasztásmérők és napelemnyeremény-betét is.

A Budapesti Corvinus Egyetemről

A Budapesti Corvinus Egyetem Magyarország vezető egyeteme a gazdasági és társadalomtudományi képzések területén. Az alapítványi fenntartású, megújuló Corvinus középtávú célkitűzése, hogy az említett területeken ne csak országosan, de Közép-Európában is a legjobb felsőoktatási intézménnyé váljon. A Corvinus Egyetemen jelenleg csaknem 12 000 hallgató tanul, köztük 2000-en külföldi diákok. Az intézmény világszerte több mint 200 partneregyetemmel ápol szoros kapcsolatot. A Corvinus rendszeresen ér el előkelő helyezést a nemzetközi felsőoktatási rangsorban, Gazdálkodási és menedzsment képzésével a régió első helyezettje lett az Eduniversal 2019-es rangsorában, Vezetés és szervezés mesterképzésével pedig évről évre a világ 100 legjobb üzleti iskolája között szerepel a Financial Times által 2005 óta vezetett Masters in Management rangsorában. A Budapesti Corvinus Egyetem az egyetlen olyan magyarországi egyetem a gazdaságtudományok területén, amely két nemzetközi intézményi akkreditációval rendelkezik (AMBA, AACSB).

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.20. - 05:46:05