Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Ötlettől a pályázat megvalósításáig – így támogatja az ERGO a kutatókat

2024-01-12 12:30:00

Tavaly júniusban kezdte meg működését az ERGO, az Egyetem új, komplex nemzetközi pályázati szolgáltatást nyújtó kutatástámogató egysége. A kezdeti építkezésről és az ERGO-val való távlati tervekről beszélgettünk Keszey Tamara megbízott kutatási rektorhelyettessel.

Budapesti Corvinus Egyetem

„Azért kezdeményeztem anno ennek a szervezeti egységnek a létrehozását, hogy a kutató kutasson és ne adminisztrációval, pályázatmenedzsmenttel töltse az idejét” – foglalja össze a működését tavaly június elsején megkezdett új szervezeti egység, a European Research Grant Office (ERGO) legfőbb erősségét Keszey Tamara megbízott kutatási rektorhelyettes.  

A dedikáltan kutatástámogatással, azon belül is pályázatok felkutatásával, pályázati adminisztrációval, személyes tanácsadással és kutatói hálózatépítéssel foglalkozó iroda célja a kezdetektől az, hogy 360 fokos támogatást nyújtson a kollégáknak a nemzetközi pályázáshoz. Működésük révén a jövőben az Egyetem az eddiginél sokkal nagyobb szeletet szeretne kihasítani a nemzetközi tudományos pályázati forrásokból.  

Az iroda tervezésekor Keszey Tamara és kollégái számos nemzetközi jógyakorlatot megvizsgáltak és arra jutottak, hogy a legnagyobb pályázati összegeket elnyerő nyugat-európai egyetemek esetében kivétel nélkül fejlett kutatástámogató ökoszisztéma segíti a kutatók pályázását: „itthon ez a szakma még csak most kezd jobban meghonosodni, de nyugat-európai egyetemeken már régebben felismerték a kutatók mögött álló kutatásmenedzsment háttértámogató szerepének fontosságát”.    

AZ ERGO SZOLGÁLTATÁSAI 

A Corvinus ERGO szervezeti egységének működése egy éves előkészítő folyamat után 2023 júniusában indult el Fekete Judit vezetésével. Jelenleg nyolc teljes állású kolléga és részfoglalkoztatásban egy doktorandusz hallgató dolgozik az irodában. A munkatársak között van jogász, korábban komplex európai pályázatok lebonyolításában tapasztalatot szerzett pénzügyes kollégák és szakmai háttértámogatást nyújtó menedzser kollégák is. Ezáltal komplex, egykapus szolgáltatáscsomagot tud biztosítani az iroda az oktatóknak, kutatóknak, hiszen a pályázással kapcsolatos összes szaktudás egy helyen összpontosul a folyamat előkészítésétől kezdve a pályázat megírásán át a pénzügyi lebonyolításig.  

Az ERGO munkatársai rendszeresen járnak intézeti értekezletekre, amelyeken bemutatják az adott intézet oktatói számára érdekes aktuális pályázati lehetőséget. Aktívak az Egyetem Kutatási Hetén, és állandó meghívott résztvevői a Kutatási Bizottság üléseinek is. Ezen kívül egyéni minikonzultációkra is be lehet jelentkezni az ERGO munkatársaihoz, amelyeken személyre szabott pályázati tanácsadást nyújtanak az érdeklődő kollégáknak.   

„Fontos, hogy az ERGO munkatársai közvetlenül elérhetőek legyenek a kollégák számára és jól beépüljenek az Egyetem kutatási ökoszisztémájába. Ugyanilyen fontos, hogy a nemzetközi szervezetekben is aktívak legyenek és a megszerzett tudást, kapcsolatrendszert becsatornázzák a Corvinus oktatói felé” – magyarázza a rektorhelyettes.  

AZ IRODA HÉT HÓNAPOS MŰKÖDÉSÉNEK MÉRLEGE  

Az ERGO eddigi, hét hónapos működése során több, mint száz nemzetközi pályázati lehetőségről adtak hírt az Egyetem intranetfelületén. Keszey Tamara szerint ez annak fényében különösen jelentős előrelépés, hogy korábban csak szórványos pályázatfigyelés volt az Egyetemen. Az iroda munkatársainak támogatásával két European Research Council Grantet is sikerült tavaly beadni a Corvinusról.  

Az Európai Bizottság 2022. decemberi határozata miatt jelenleg a Corvinus Egyetem is korlátozott feltételekkel vehet csak részt a Horizon Europe kutatási keretprogramban, ezért az ERGO munkatársai tavaly elkezdték feltérképezni a Horizon alternatívájaként szolgáló nemzetközi pályázati lehetőségeket. A rektorhelyettes ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy tudomása szerint az európai tiltó határozat miatt a modellváltó egyetemek többségén jelentősen visszaesett a pályázás, éppen ezért nagy eredményként értékeli, hogy a Corvinuson viszont így is nőtt tavaly a leadott pályázatok száma. Amíg 2022-ben huszonnyolcat, 2023-ban összesen negyvennégy nemzetközi pályázatot adott be az Egyetem.  

Tavaly ősszel az ERGO több hazai és nemzetközi szakmai konferencián is bemutatkozott, a közeljövő terveivel kapcsolatban pedig a rektorhelyettes elmondta, hogy szeretnék tovább erősíteni az iroda munkatársainak nemzetközi beágyazottságát. Az idei év nagy újítása egy az egyetem honlapján elérhető kompetenciatérkép lesz. Segítségével az egyetem tudományos tevékenysége iránt érdeklődő hazai és nemzetközi lehetséges pályázati partnerek kutatási területek szerint kereshetnek az egyetem kutatóira. Keszey Tamara ettől egyrészt az egyetemen művelt kutatási területek láthatóságának előmozdítását, és kutatási együttműködések erősödését várja, másrészt személyre szabott pályázatfigyelést is lehetővé tesz az ERGO munkatársai számára: „ennek az adatbázisnak köszönhetően a kutatási menedzserek azonnal jelezhetik az oktatóknak, ha látnak egy témájukhoz illő nemzetközi pályázati lehetőséget”.  

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.29. - 11:31:21