Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Nyertes ERA-Chair pályázat a Corvinuson

2022-09-20 08:13:33

2,5 millió eurós Horizont-támogatást nyert az egyetem egy új kutatócsoport alapítására és működtetésére. Az "ERA-Chair" pályázat célja a kutatási kapcsolatok erősítése Európában és a kutatói kiválóság elősegítése. Az egyetem a „Collective Learning Data Lab” nevű új kutatócsoport tervével pályázott, mely César Hidalgo professzor (h-index=49 & idézettség 27,000+) vezetésével adattudományi kutatásokat fog végezni.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Corvinus Épület

César Hidalgo kutatói pályafutását a Harvardon, majd az MIT-n kezdte, majd az itt eltöltött több mint egy évtized után 2019-ben a Toulouse-i Egyetem Artificial and Natural Intelligence intézetében létrehozta a Center for Collective Learning kutatócsoportot. A tudományban a gazdasági komplexitás területének alapítójaként, illetve az adatvizualizációhoz és a mesterséges intelligencia etikájához való hozzájárulásairól ismert. Három könyv szerzője: How Humans Judge Machines, Why Information Grows és The Atlas of Economic Complexity, és több tucat adatmegosztó platform létrehozásában működött közre, például az oec.world, a datausa.io, a datamexico.org és a pantheon.world. A Corvinuson a csoport vezetőjeként 0,3 FTE-nek megfelelő pozíciót tölt majd be, 50%-ban online és 50%-ban a helyszínen. A kutatócsoport két adjunktus, két posztdoktor kutató, és az őket támogató vezető felvételével jön majd létre.

Jelenleg a csoport létrehozása a “grant preparation” fázisban van az EU-nál, amelyet Király Anita támogat. A nyertes pályázatot Lőrincz László és Lengyel Balázs, a CIAS NeTI Lab kutatói készítették (a Horizon Europe Center támogatásával), ők szintén részt vesznek az új csoport felállításában.

Az uniós támogatás öt évig fedezi a csoport működését, a projekt várható kezdete 2023 januárja. A kutatócsoport a Corvinus Institute for Advanced Studies keretében fog működni, kutatási együttműködéseket alakítva ki az egyetem intézeteivel, illetve Budapest más kutatócsoportjaival.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.18. - 09:00:12