Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Mobilitás és innováció a 6. Utazás a Tudományban konferencián

2023-03-07 14:44:17

A konferencia ezúttal a közlekedésinnováció aktuális irányaira összpontosított.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Stock Student

Február 24-én hatodik alkalommal rendezték meg az Utazás a tudományban konferenciát a Budapesti Corvinus Egyetem Fenntartható Fejlődés Intézet Mobilitás és Turizmus Kutatóközpontja szervezésében. 

A konferenciát Dr. Keszey Tamara, a Budapesti Corvinus Egyetem kutatási rektorhelyettese nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte a turizmus és mobilitáskutatások társadalmi-gazdasági szempontú elemzésének szükségességét, melyben a Corvinus Egyetem Fenntartható Fejlődés Intézete, valamint a Corvinus Mobilitás és Turizmus Központ is kiemelet szerepet vállal. 

Hangsúlyozta továbbá a konferencia sikerességét, melyet immár hatodik alkalommal rendeztek meg. A nemzetköziesedés jegyében a konferencián idén is indultak angol nyelvű szekciók. A konferencia iránti érdeklődés folyamatosan növekszik, a tavalyi és idei konferenciára is több mint 120 érdeklődő regisztrált – emelte ki kutatási rektorhelyettes. 

A nyitóülés előadójaként köszönthették a résztvevők Dr. Szabó Istvánt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnökhelyettesét, aki „A mobilitás útja AI-val van kikövezve” című előadásában felvázolta az automatizálás erősödő jelentőségét a személyközlekedésben, valamint a mesterségesintelligencia-alapú megoldások szerepére hívta fel a figyelmet közúti és közforgalmú közlekedési példákon keresztül. Kiemelte, hogy az önvezető járművek jelenlegi fejlettségi szintjén kardinális szerepet kapnak a társadalomkutatók, akik a technológiaelfogadás vizsgálatával nagyban segíthetik a közlekedés fejlődését. 

A nyitóülésen a turizmus szakmát Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettes képviselte. „Adatvezérelt ágazatirányítás” című előadásában bemutatta, hogy a belföldi turizmus monitorizására milyen technológiai megoldások állnak rendelkezésre (NTAK fejlesztések), melyek célirányos felhasználásával az utazók jobb szegmentációja, ezáltal pedig egy sokkal hatékonyabb desztinációmarketing hozható létre. 

A konferencia a tudományterületek közötti együttműködés színtere is, melyet Dr. Bói Lóránd előadása is alátámasztott. Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közlekedésstratégiáért felelős helyettes államtitkára a közösségi közlekedés összehangolásának aktuális lehetőségeire hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva a társadalomtudományi kutatások szükségességét a témakörben. 

A nyitóülést Prof. Dr. Michalkó Gábor, a Budapesti Corvinus Egyetem Fenntartható Fejlődés Intézet professzora zárta. Előadásában a tradíció és az innováció szimbiózisát emelte ki a turizmus szemszögéből. Az előadásban a közlekedés és turizmus aktuális trendjeiről is szó esett, melyek alapján a szektor jövőjét vizsgáló kutatási irányokról (például: MI-alapú megoldások a turizmusban, Z generáció percepciói a jövő turizmusával kapcsolatban) is átfogó képet kapott a hallgatóság. 

A plenáris ülést követően a konferencia további 12 szekcióüléssel folytatódott, amelyek a legváltozatosabb témákban zajlottak: határon átnyúló kapcsolatok, gazdasági és társadalmi kérdések, innovatív turisztikai termékek, fenntarthatóság, önvezető technológia társadalmi vetületei, új megoldások a személyközlekedésben. 

A konferencia szervezői Dr. habil. Jászberényi Melinda egyetemi docens, a Kutatóközpont, valamint a Turizmus Tanszék vezetője, illetve Dr. Munkácsy András, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. tudományos főmunkatársa, kutatóközpont-vezetője kiemelték, hogy a résztvevők nagyfokú érdeklődése mellett a szekciókon mintegy 43 előadás hangzott el, melyek révén új kutatási témák és együttműködési lehetőségek is kibontakoztak. A konferenciát Dr. Pálfalvi József, a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes egyetemi tanára zárta.   

A Kutatóközpont a konferenciát a nagy érdeklődésre való tekintettel a következő évben is megszervezi, mely az utóbbi években közlekedés és mobilitás társadalmi-gazdasági szempontú vizsgálatának egyik kiemelkedő szakmai-tudományos eseményévé nőtte ki magát. 

A Corvinus Mobilitás és Turizmus Központ közelgő eseményeivel kapcsolatos információ az egyetem weboldalán, valamint a kutatóintézet Facebook-oldalán érhető el. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.28. - 14:37:33