Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Tudj meg mindent a Corvinus Ösztöndíjról 

2023-05-12 13:25:04

Ha a Corvinuson tanulsz, a Corvinus Ösztöndíjjal biztosan találkozni fogsz. Elmondjuk, mi mindent érdemes tudni erről az újfajta ösztöndíj-finanszírozási lehetőségről.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Corvinus Ambassador

Ha van egy téma, ami az elmúlt három évben mondhatni állandóan aktuális volt a felvételi és az egyetemi évek kapcsán, az a Corvinus Ösztöndíj. Jogosan merülnek fel kérdések a leendő és az aktív hallgatók részéről is, hiszen egy újfajta ösztöndíj-finanszírozási mód. Valójában viszont nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnhet.  

Az Egyetem 2019-ben került át államiból alapítványi fenntartásba, emiatt szükségszerűen átalakult néhány dolog az ösztöndíjas helyek kapcsán. 

Az első változás, hogy az Ösztöndíj nem jár automatikusan a teljes képzésre, először csak az első évre kapható meg. Év végén, azaz két félév után rangsorolást tartanak, és aki az adott évben minimum 46 kreditet teljesített, 3,8-as (kreditekkel súlyozott) tanulmányi átlaggal, az jó eséllyel ösztöndíjjal folytatja a következő évét is. Fontos még, hogy a Corvinus Ösztöndíjas hallgatók aránya nem csökken, így tényleg jó esély van a bennmaradásra. Angol nyelvű képzések esetén is megpályázható, így ez sem akadály a támogatás elnyerésére. 

A korábbi rendszerben államilag támogatott helyekre csak akkor volt lehetőség bekerülni, ha mások egyidőben kiestek onnan. A Corvinuson viszont sokkal nagyobb a valószínűsége a térítésmentes tanulásnak jó eredmények esetén, így annak sem kell elcsüggedni, aki önköltséges formában kezdte a tanulmányait.   

Oklevélszerzés után nem kell kötelezően az országban ledolgozni a képzés éveinek számát, valamint ami kifejezetten jó hír, nem csökken az államilag támogatott félévek száma. Például olyan hallgató is jelentkezhet ösztöndíjas helyre, aki mind a 12 állami félévét felhasználta.  

Hogy folytassuk az előnyök sorolását, 2021-től a nyelvi hozzájárulást sem kell külön fizetniük a tanulóknak, mert azt is fedezi az Ösztöndíj. 

Az alapítványi díj azonban nem támogatja a lakhatást az államival szemben, valamint a megélhetést sem, ezek gördülékenyebb finanszírozásához külön ösztöndíjakra lehet pályázni. Ugyanakkor fontos, hogy ha a hallgató a képzési idő kétszeresén belül sem teljesíti a képzést, köteles visszafizetni az ösztöndíj összegét. A támogatott félévek száma mindig megegyezik a képzés féléveinek számával. Ha hat féléves a képzés, hat félév támogatott, indokolt esetekben méltányossági kérelem benyújtására van lehetőség.  

Végezetül pedig jöjjön pár bíztató adat arról, hogy nem lehetetlen elnyerni az Ösztöndíjat. 2022-ben a nappali alapszakra felvett hallgatók csaknem 70%-a, a nappali mesterképzésre felvett hallgatóknak pedig a 90%-a tanult térítésmentesen. 

Írta: Tóth Valter 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.03.28. - 09:54:25