Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Miért jó egy állatorvosnak üzleti tervezést tanulni?

2023-10-20 10:09:00

„Hiába dolgoztunk éjjel-nappal, sok beteg állathoz nem tudtunk időben kiérni” – ez a tapasztalat hívta életre Balázs Bence vállalkozását, aki nagy értéknek tartja, hogy a Corvinus üzleti gondolkodásmódot, logikát adott számára.

Budapesti Corvinus Egyetem

Dr. Balázs Bence állatorvos és egyben a Homecare.vet tulajdonosa, dr. Vladár Bencével közösen. Nincs állatorvosi rendelőjük, hiszen gondos telefonos egyeztetés után, Magyarországon egyetlenként házhoz mennek a beteghez Budapesten és az ország néhány nagyvárosában, hogy nyugalomban, a saját megszokott környezetében gyógyítsák meg az állatot. Dr. Balázs azt mondja: érdemes volt a Corvinuson elvégezni a gazdálkodási és menedzsment szakot, ez elengedhetetlen egy ilyen vállalkozás vezetéséhez, pont úgy, ahogyan az empátia és az állatszeretet is. 

Hogyan, miért határozta el, hogy nem saját rendelőben gyógyítja a betegeket? Hiszen ma, a modern állatgyógyászatban is használnak modern diagnosztikai eszközöket, amit otthon nem lehet.

Az Állatorvosi Egyetem utolsó félévét végző hallgatójaként egy vidéki kollégánál voltam gyakorlaton. Tapasztaltam, hogy a telefon hajnali 5-től másnap hajnalig egyfolytában csöngött, gazdák hívtak bennünket, hogy menjünk el hozzájuk, gyógyítsuk meg a beteg állatukat. Gyakran megtettünk akár napi ezer kilométert is, és mégsem jutottunk el mindenhová. Akkor merült föl bennem az ötlet, hogy mi lenne, ha ezt a dolgot szervezettebben csinálnánk, hiszen hiába dolgoztunk szinte éjjel-nappal a kollégával, mégsem tudtunk mindenhová időben kimenni. 

Mit „tud” a Homecare.vet, ami több, mint ha beviszi az ember a beteg cicáját egy jól felszerelt állatorvosi rendelőbe?  

Mi minden nap reggel 7-től éjjel 1 óráig felvesszük a telefont, hétvégén és ünnepnapon is. Az a tapasztalatom, hogy sok beteg állatot késve tudnak a gazdik állatorvoshoz juttatni. Mi pedig a telefonban alaposan kikérdezzük a gazdát a tünetekről, körülbelül úgy, ahogyan azt egy tapasztalt mentős teszi. Ha úgy látjuk, hogy az állatnak kórházi körülmények közt lehet csak segíteni, ezt őszintén megmondjuk, és információt adunk arról, hol található a legközelebbi állatkórház, ami nyitva van. Két és fél éve működtetjük a szolgáltatásunkat, és úgy látom, 80-90 százalékban helyesen tudjuk eldönteni, tudunk-e mi segíteni, vagy tovább kell irányítanunk a pácienst. Nagy előny a gazdák és az állatok számára, hogy a beteget nyugodt, megszokott otthoni körülmények közt lehet vizsgálni, kezelni, így a stressz egy része elkerülhető. Infúziót is tudunk adni minden állatnak az otthonában, így nem kell mondjuk naponta elvinni a beteget a rendelőbe. Egyelőre Budapesten és környékén, Győr, Mosonmagyaróvár, Debrecen környékén, valamint a Szekszárd-Bonyhád-Paks háromszögben csináljuk ezt, de tovább szeretnénk terjeszkedni. Várjuk vidéki és budapesti kollégák jelentkezését, akik meg akarják újítani az állatgyógyítást és szívesen dolgoznának velünk akár csak egyetlen napon is a héten.  

Nem drágítja meg nagyon ezt a szolgáltatást a kiszállási díj?  

Ez az összeg legkevesebb 15 ezer forint jelenleg, nagyobb távolságokra egyedi megegyezés alapján megyünk. Természetesen hétvégén, ünnepnapokon felárat is kell fizetni, de ezt a legtöbb, a rendelőjében praktizáló állatorvos is kér, ha mondjuk hétvégén nyitva tart.  

A Corvinus Egyetem gazdálkodási és menedzsment alapszakát is elvégezte, nemcsak állatorvosi diplomát szerzett. Sőt, a Homecare.vet tervét itt, a Corvinuson írta meg egy üzleti tervezés órán.  

Igen, egy ideig mindkét egyetem hallgatója voltam. A Corvinusra azért jelentkeztem, mert korábban egy műszaki egyetemista barátommal, Szűcs Endrével megalapítottuk a bedrock.farm startup vállalkozást: ez egész évben – az időjárástól függetlenül – friss mikrozöldeket és fűszereket termel, amelyre volt és van is igény a jó séfek körében. Ekkor jöttem rá, hogy egy vállalkozás irányításához feltétlenül kell gazdasági képzettség, hiszen adott esetben nagy összegekről kell dönteni. Úgy gondoltam, ha menedzser típusú állatorvos akarok lenni, akkor nem csak a gyógyszertannal és az állományhigiéniával kell tisztában lennem, hanem a szakmai döntéseim anyagi vonzatával is. Valóban, az egyik órán business modellt kellett készíteni, és akkor leírtam a mobilállatorvosi hálózat tervét, de persze fejben már korábban végiggondoltam. Dr. Petheő Attilának, (a Corvinus Vállalkozásfejlesztés és menedzsment tanszékének egyetemi docense), aki üzleti tervezést tanított, tényleg sokat köszönhetek. Emlékszem arra is, hogy sokszor itt a Corvinuson esett le a tantusz, hogy mit csináltam rosszul a korábbi projektjeimmel. Mi most a Homecare.vet-nél növekedési szakaszban vagyunk, és a gazdasági képzettségemnek köszönhetően pontosan tudom, mi az a tudás, amire a céghez föl kell vennem egy embert, vagy mikor engedhetjük meg magunknak, hogy minden munkatársunknak vegyünk állatorvosi táskát (hogy ne kelljen műszak után átadnia a kollégájának), hiszen sok mindent tűpontosan ki tudok számolni előre. Úgy látom, az állatorvosin elsősorban lexikális tudást kaptam, hiszen természetesen ismerni kell az anatómiát és sok minden mást, a Corvinus inkább gondolkodásmódot tanított, üzleti logikát adott, ami nagy érték. 

Mik a távlati tervei? 

Szeretném, ha a jövőben tovább bővülne az állatorvosi csapatunk, hogy ne csak a már említett nagyvárosokban, de egyre több helyen legyen elérhető a szolgáltatásunk, hogy egy országos méretű praxisközösség legyünk. A nagy álom az, hogy éjjel-nappal, mindig hívhatók legyünk, ha egy beteg jószágnak szüksége van ránk. Egyébként ez nekünk is nagyon jó lenne. Higgye el, egy állatorvosnak nagyon rossz azt mondani mondjuk karácsonykor egy gazdinak, hogy most nem tud segíteni. Senki nem lehet jó állatorvos empátia nélkül, és tudni azt, hogy egy állat szenved, a gazdája szintén, hiszen nem tud mit tenni – ez nagy lelki teher. De a családra is gondolnom kell. Szerencsére a párom is állatorvos, ő korábban állatmentéssel is foglalkozott, így ő is ismeri ezt a helyzetet. De az állatorvos is ember – neki is szüksége van szabadidőre, pihenésre, feltöltődésre. Talán nem köztudott, de az USA-ban és Ausztráliában minden 10. állatorvos öngyilkosságot kísérel meg, mert a túlterheltség miatt felőrlődik. Praxisunkkal az a célunk, hogy a gazdik számára karnyújtásnyira legyen a megoldás, az állatorvosok pedig, amikor dolgoznak, csak a szakmával foglalkozhassanak, és amikor pihennek, akkor viszont azt teljes nyugalommal tehessék. 

Végül: van-e otthon állatuk?  

Hát persze, Prézli, a kiskutyánk és Mia, ő egy fekete-fehér házimacska.  

Török Katalin

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.28. - 12:19:21