Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Mi köze a csúcsforgalomnak az elhízáshoz?

2023-06-23 11:46:00

Öt nemzetközi szakember mutatta be, hogy milyen témán dolgozik jelenleg – a Corvinus Kutatási Hetén tartotta félévzáró workshopját az egyetem CIAS kutatóközpontja.
Budapesti Corvinus Egyetem

Ausztráliától az Egyesült Államokon át Finnországig – változatos helyszínekről érkeztek Budapestre a CIAS, a Corvinus nemzetközi kutatóközpontjának előadói. Az idei félévben is több nemzetközi vendégkutató tartózkodott itt rövidebb vagy hosszabb kutatói ösztöndíjjal. Közülük több kutatót CIAS Fogadó című sorozatunkban is bemutattunk. A Corvinus Institute for Advanced Studies idén az egyetem szemeszterenként megrendezett Kutatási Hete keretében június 15-én tartotta workshopját, amelyen a CIAS öt vendégkutatója mutatta be témáját.  

Bencsik Panka (képünkön) a Nashville-ben lévő Vanderbilt Universityről érkezett egy egyhónapos ösztöndíjra a CIAS-ba. Az Egyesült Államokban oktató-kutató mikro közgazdász kutatási témái közé tartozik az opioidkrízis, illetve az amerikai táplálkozási szokások egészségre gyakorolt hatása is. Jelenleg egy olyan tanulmányon dolgozik – a CIAS workshopján is ezt a témáját prezentálta –, amely az egészségre ártalmas gyorsételek fogyasztása és az időkényszer kapcsolatát tárja fel, illetve hogy a forgalmi torlódások és az autóban eltöltött idő hogyan befolyásolja az emberek gyorsétterem választási szokásait. A kutató témával kapcsolatos adatai az Egyesült Államokra, Los Angeles környékére fókuszálnak. Az USA-ban talán a világon a leggyakoribbak az elhízással kapcsolatos egészségügyi problémák, amelyekért a mozgásszegény életmód mellett a sok gyorsétel fogyasztása is felelős. Az adatok szerint az amerikai emberek leggyakrabban az időkényszer miatt döntenek amellett, hogy egy gyorsétteremből szerzik be reggelijüket vagy vacsorájukat. Az amerikai autópályákat sűrűn szegélyezik a különböző gyorséttermi láncok, amelyeknek a forgalma jellemzően az autós csúcsidőszakokban nő meg, ami részben azt is jelzi a kutató szerint, hogy az emberek sokszor a forgalomban várakozás közben próbálják megoldani étkezésüket, az így, sietségben elfogyasztott gyorsétel pedig szintén ártalmas az egészségre.  

Olga Gurova a helsinki Laurea University oktató-kutatója egy rövidebb időszakot, egy hónapot töltött a CIAS-ban, a workshop volt az utolsó előtti napja Budapesten. A finn szociológus egy izgalmas témát, a balti használtruha-ipari szektor helyzetét és fejlődési lehetőségeit, illetve a second hand üzletek rendszeres látogatóinak vásárlási szokásait kutatja. A workshopon elmondta, hogy a globális klímaválság és az Európát sújtó gazdasági recesszió tükrében egyre izgalmasabb területté válik a használtruha ipar és a körforgásos textilipar. A kutató mostanában egyre többet foglalkozik azzal a kérdéssel is, hogy hogyan lehet a fiatalokat minél inkább a second hand üzletekben való vásárlásra ösztönözni.  

A szintén az Egyesült Államokból érkezett kutató Marcus Dillender a légszennyezés és a munkahelyi balesetek közötti összefüggések kapcsolatát kutatja, az erdőtüzek oltásában résztvevők helyzetére fókuszálva. A klímaváltozás miatt világszerte egyre szaporodnak az erdőtüzek. A kutató vizsgálatai alapján azonban az oltásában résztvevő szakemberek egészségét nem védik eléggé az Egyesült Államokban jelenleg hatályos, rájuk vonatkozó munkaegészségügyi előírások.  

A workshop második felében egy amerikai és egy ausztrál vendégkutató közgazdász prezentáltak jelenlegi kutatási témájukról. Max Gillman, a University of Missouri kutatója előadásában a várható inflációs és pénzügyi sokkok előrejelzésének lehetőségeit modellezte a valós világpiaci olajárból kiindulva. John Goodwin ausztrál kutató pedig egy igen speciális közgazdasági kutatáson dolgozik most. Ő ausztrál adatokon és példákon keresztül szemléltette előadásában, hogy milyen hatást gyakorol a könyvvizsgáló cégek munkájának minőségére, ha a kisebb vállalkozások nagyobb könyvvizsgáló cégekké olvadnak össze.   

 

A fotó Bencsik Panka tulajdona. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.26. - 15:25:06