Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Meglepetés konferenciával köszöntötték Rostoványi Zsoltot

2022-03-30 16:24:40

Március 25-én pénteken a Corvinus Egyetem rector emeritusát, Rostoványi Zsoltot 70. születésnapja alkalmából tanítványai és kollégái köszöntötték a Faculty Clubban.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

,,Lehetetlenség lenne ezt a gazdag és tartalmas életutat egy tíz perces beszédben összefoglalni.” – mondta ünnepi köszöntőjében Zsóka Ágnes rektorhelyettes, aki a jelentős akadémiai teljesítményei mellett kiemelte Rostoványi Zsoltnak az évtizedek során vezetői szerepekben tanúsított hatalmas munkabírását és kiemelkedő diplomáciai képességét.  

Rostoványi Zsolt tudományos kutatómunkája középpontjában az iszlám világ és a Nyugat viszonya, valamint a globalizáció áll. Több mint 250 publikáció, köztük több önálló könyv is a nevéhez fűződik. Pályája kezdetétől a Corvinuson dolgozik először oktatóként és kutatóként, majd tanszék- és intézetvezetőként, később pedig dékánként és rektorként állt az Egyetem szolgálatában. Nevéhez fűződik a Posztgraduális Nemzetközi és Diplomáciai Tanulmányok Intézet megszervezése 1990-ban, amelynek igazgatója is lett. 1992-től egyetemi tanárrá nevezték ki, 1992 és 1998, illetve 2004 – 2011 között összesen négyszer választották meg a Társadalomtudományi Kar dékánjává. 2012 és 2016 között pedig a Corvinus rektora volt.  

A professzor 70. születésnapja alkalmából szervezett meglepetés konferencián két, kutatási területéhez szorosan kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel készültek a tiszteletére kollégái. Az első beszélgetés Csicsmann László, Dudlák Tamás és Vékony Dániel kutatók részvételével a Közel-Kelet geopolitikai átalakulásáról szólt, különösen az orosz-ukrán háború hatásainak tükrében. Az arab tavasz után éppen csak magához tért államokat most az Ukrajnának és Oroszországnak való rendkívüli kitettség sújtja, például az élelmiszerellátásban. A beszélgetésen szóba került még Törökország sokak által elítélt semleges diplomáciai álláspontja az orosz-ukrán háborúban, amelynek okait a kutatók abban látják, hogy az ország két tűz közé került: komoly gazdasági kitettséggel rendelkeznek Oroszország irányába, ugyanakkor NATO-tagként komoly politikai kötöttségeik is vannak. 

A második kerekasztal-beszélgetés pedig a hidegháborús időszak utáni globális kihívásokat járta körül Magyarics Tamás és Kiss J. László kutatók, illetve Tálas Péter biztonságpolitikai szakértők segítségével. A beszélgetésen szóba került többek között Kína és az USA szerepe a világ biztonságpolitikájának alakulásában, illetve az orosz-ukrán háborúval formálódó új energetikai világrend kialakulásának lehetséges hatásai az európai és a globális politikára.  

A szakmai program után személyesebb hangvételű köszöntőkkel, majd fogadással folytatódott Rostoványi Zsolt köszöntése. Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora videóüzenetben kívánt boldog születésnapot kollégájának, illetve felidézte, hogy Rostoványi Zsolt mindig szívén viselte a határon túli magyar felsőoktatás helyzetét. Az ünnepeltet köszöntötte még többek között Salamin Géza intézetvezető, Szántó Zoltán nemzetközi vezető, illetve Rostoványi Zsolt több közvetlen kollégája és tanítványa. Születésapja tiszteletére egy ünnepi tanulmánykötetet is összeállítottak kollégái, amelyet Csicsmann László adott át a professzornak. A legnagyobb meglepetést pedig valószínűleg egy oklevél okozta Rostoványi Zsoltnak, amelyen az állt, hogy a Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék munkatársai örökbe fogadtak számára a Fővárosi Állatkertben egy púpútevét.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.28. - 00:27:00