Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Megjelent a Vezetéstudomány legújabb, 2024. júniusi száma

2024-06-14 10:11:00

Június 11-én adták át a “Legjobb és kiváló cikk díjakat” a 2022-es megjelenésű évfolyamból.
Budapesti Corvinus Egyetem

A havonta megjelenő Vezetéstudomány szakfolyóirat a gazdálkodástudomány és a vezetéselmélet meghatározó, 55 éves múltra visszatekintő, MTA “A” kategóriába sorolt tudományos lapja. A folyóiratban megjelenő cikkek a szervezetek működésének számos aspektusát vizsgálják: a struktúra, a folyamatok és a teljesítmény vonatkozásai mellett egyforma figyelmet szentelve a kulturális, magatartási és technológiai kérdéseknek. A Vezetéstudomány fontos értéknek tartja multidiszciplináris hátterét, a gazdálkodástudomány nézőpontja mellett épít a szociológia, a pszichológia, a közgazdaságtan, a politikatudomány és a kommunikációelmélet eredményeire is. 

 

A folyóirat teljes tartalma elérhető online a Vezetéstudomány folyóirat honlapján. Weboldalunkon tájékozódni lehet a kéziratok beküldésével kapcsolatos információkról és a szerzői útmutatóról is. Aki szívesen értesülne havonta a legfrissebb szám tartalmáról és a különszám felhívásokról egy rövid e-mailben, az feliratkozhat hírlevelünkre is. 

 

Szeretnénk megosztani olvasóinkkal a frissen átadott legjobb és kiváló cikk díjak eredményeit is. A Vezetéstudomány folyóirat szerkesztőbizottsága elhivatott a folyóiratban megjelenő cikkek magas minőségének megőrzése és fejlesztése mellett és a 2017-es évfolyamtól kezdődően díjazzuk a lapban megjelent legjobb és kiváló cikkeket. A 2024. június 11-i rendezvényünkön ezúttal a 2022-es megjelenésű évfolyam legjobb és kiváló cikkeit elismerő okleveleket adtuk át a szerzőiknek. A díj odaítélésekor a cikkeket az olvasottságuk, a bemutatott téma újszerűsége, módszertani megalapozottsága, a feldolgozott irodalom minősége, a cikk gyakorlati és elméleti relevanciája, illetve a szakirodalomba való beágyazottsága alapján értékelte a Szerkesztőbizottság.  

 

A díjnyertes tanulmányok és szerzők: 

Legjobb cikk: 
– Orehóczki, Z., & Török, A. (2022). A femvertising és a hagyományos reklám attitűdre és vásárlási hajlandóságra gyakorolt hatásának vizsgálata. Vezetéstudomány – Budapest Management Review, 53(4), 17–27. https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2022.04.02 
 
Kiváló cikkek: 
– Reisinger, D., Reisinger, V., & Nagy, J. (2022). A mesterséges intelligencia és a digitalizáció hatása a logisztikai munkakörökre: Veszélyben vannak-e a munkahelyek?. Vezetéstudomány – Budapest Management Review, 53(8-9), 103–114. https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2022.08-09.08 

– Boncz, B., & Szabó, R. Z. (2022). A mesterséges intelligencia munkaerő-piaci hatásai: Hogyan készüljünk fel?. Vezetéstudomány – Budapest Management Review, 53(2), 68–80. https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2022.02.06 

 

A legfrissebb LV. évfolyam 6. szám tartalma:  

– Vancsura László – Bareith Tibor  

Az ESG-értékelés és a részvénypiaci teljesítmény kapcsolata 

 

A szerzők kutatásukban a részvénypiacokra fókuszálva vizsgálták, hogy milyen kapcsolat van a top 100 ESG-besorolással rendelkező USA székhelyű vállalat és azok részvénypiaci teljesítménye között a 2022-es és a 2023-as időszakban. 

– Grünhut Zoltán – Bodor Ákos – Komlósi Éva – Schepp Zoltán 

Létezik egységes vállalkozói gondolkodásmód? – Reflexiók egy komplex értékelméleti megközelítés alapján 

 

A tanulmány a vállalkozáskutatás azon irányzatához kapcsolódik, amely a vállalkozóra, mint egyéni tulajdonságokkal bíró ágensre koncentrál.  

 

– Szukits Ágnes – Sztrida Lilla – Szabó Inez Anna 

Információs folyamatok digitalizációjának hatása a kontrolleri szakmára – Szisztematikus irodalomáttekintés 

 

A cikk a nemzetközi irodalom szisztematikus áttekintése alapján keresi a választ arra a kérdésre, hogy az információs folyamatok digitalizációja miként alakítja a kontrollerek vezetői döntéstámogatásban betöltött szerepét. 

 

– Hornyák Miklós – Kuráth Gabriella – Gyarmatiné Bányai Edit 

Bizalom és vezetés a nemzetközi és hazai szakirodalom tükrében – Szövegbányászattal támogatott szisztematikus irodalomkutatás 

 

A szerzők a téma feldolgozása során szövegbányászati adatfolyamat kialakításával szisztematikus irodalomkutatást végeztek a megismételhető kutatási paradigma figyelembevételével, amelyhez a kapcsolódó tudományterületek, valamint a „Üzlet és gazdaság” kutatási terület Web of Science adatforrásaira támaszkodtak. 

 

– Málovics György – Juhász Judit – Bajmócy Zoltán 

Egyetemi közösségi szerepvállalás és fenntarthatósági változás – A gazdasági felsőoktatási képzőhelyek lehetőségei és korlátai 

 

A szerzők tanulmányukban azt vizsgálják, hogy az egyetemi közösségi szerepvállalás intézményesítése milyen lehetőségeket rejt magában, illetve milyen korlátokkal bír gazdasági felsőoktatási képzőhelyek (business schools) esetében, különösen a fenntarthatósághoz való hozzájárulás vonatkozásában. 

 

Kövesse az “55 éves a Vezetéstudomány” folyóirat Facebook oldalát! 

Folyóiratunkat 1970-ben az Országos Vezetőképző Intézet alapította Vezetőképzés címmel, így idén, 2024-ben már az 55. évfolyamot olvashatjuk. Szeretnénk az idei jubileumról méltóképpen megemlékezni és 2024 során feleleveníteni a lap 55 éves történelmét. Így minden héten egy-egy ízelítővel jelentkezünk az egyes évfolyamokból.  

Heti cikksorozatunk elérhető a Vezetéstudomány Facebook oldalánszeretettel várjuk követőink között! 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.15. - 01:51:46