Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Megjelent a Vezetéstudomány legújabb, 2023 májusi száma

2023-05-16 15:34:02

A havonta megjelenő Vezetéstudomány szakfolyóirat a gazdálkodástudomány és a vezetéselmélet meghatározó, több mint 50 éves múltra visszatekintő tudományos lapja.

A folyóiratban megjelenő cikkek a szervezetek működésének számos aspektusát vizsgálják: a struktúra, a folyamatok és a teljesítmény vonatkozásai mellett egyforma figyelmet szentelve a kulturális, magatartási és technológiai kérdéseknek. A Vezetéstudomány fontos értéknek tartja multidiszciplináris hátterét, a gazdálkodástudomány nézőpontja mellett épít a szociológia, a pszichológia, a közgazdaságtan, a politikatudomány és a kommunikációelmélet eredményeire is. 

 

A legfrissebb LIV. évfolyam 5. szám tartalma:  

 

– Repisky Máté 

A categorization of the consequences of entrepreneurial failure – Validated in Hungary 

 

A kutatásból kiderül, hogy a vállalkozói kudarc következményei 6 nagy kategóriába (és 24 alkategóriába) rendszerezhetők: pénzügyi, pszichológiai, társas, szakmai, jogi és fiziológiai következmények. A szerző az elemzés során bemutatja az egyes következménykategóriák közötti lehetséges kölcsönhatásokat és az azonosított magkövetkezményeket is. 

 

– Li Xueyan – Primecz Henriett – Paget Anna Laura 

Understanding the early career self-initiated expatriation – A review and directions for future research 

 

Az összefoglaló cikk célja, hogy azonosítsa és elemezze a pályakezdő expatriótákra fókuszáló kutatásokat, azaz olyanokra, akik úgy döntenek, hogy külföldön kezdik meg a pályafutásukat, beleértve a munkatapasztalat nélküli vagy csekély szakmai tapasztalattal rendelkezőket is. A szerzők külön hangsúlyt helyeznek a karriermotiváció, a viselkedés, és a globális karrierhez való hozzájárulás megértésére. 

 

– Póta Cserna Panka – Becsky-Nagy Patrícia 

Disruptive solutions for fintechs and their risks – Hungarian case studies 

 

A tanulmány célja annak feltárása, hogy a vizsgált vállalatok milyen diszruptív megoldásokat és üzleti modelleket alkalmaznak, és ezek milyen új potenciális kockázatokat jelentenek.   

 

– Turaeva Gavkhar 

The value of leadership in small enterprises from their employees’ perspective 

 

A tanulmány a kisvállalkozások, különösen az éttermek vezetésének számos fontos aspektusát tárja fel, mint például a tisztelet, az együttérzés, a hatékony kommunikáció, a tapasztalat és a jólszervezettség. 

 

– Herczeg Balázs – Pintér Éva – Bagó Péter 

How green and digital transformation shapes industries – Twin transition to a green and digital future 

 

Jelen cikkben a digitális átalakulás kiterjedt, sokrétű és szigetszerű szakirodalmának célzott multidiszciplináris és horizontális áttekintését nyújtják a szerzők, tisztázva a jelenségnek a GreenTech és a fenntarthatóság szempontjából történő vizsgálati peremfeltételeit.   

 

– Enkhjav Tumentsetseg – Varga Erika 

Analysis of the most common human resource competency models that need to be updated 

 

A szerzők tanulmányukban rávilágítanak arra, hogy a digitális készségeket, a HR-analitikát, a HR-kapcsolatokat és a vállalkozói készségeket tanácsos figyelembe venni a helyi HR kompetenciamodell kidolgozásakor, mivel a cégek a jelenlegi virtuális és technológiaorientált üzleti környezethez igazodva átszerveződnek. 

 

A folyóirat teljes tartalma elérhető online a Vezetéstudomány folyóirat honlapján. Weboldalunkon tájékozódni lehet a kéziratok beküldésével kapcsolatos információkról és a szerzői útmutatóról is – az empirikus kutatásokra épülő tanulmányokat és a szisztematikus, módszertanilag megalapozott elméleti áttekintéseket folyamatosan várjuk. 

 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.29. - 15:27:16