Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Megjelent a Vezetéstudomány legújabb, 2023 áprilisi száma 

2023-04-17 16:39:48

A havonta megjelenő Vezetéstudomány szakfolyóirat a gazdálkodástudomány és a vezetéselmélet meghatározó, több mint 50 éves múltra visszatekintő tudományos lapja.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

A folyóiratban megjelenő cikkek a szervezetek működésének számos aspektusát vizsgálják: a struktúra, a folyamatok és a teljesítmény vonatkozásai mellett egyforma figyelmet szentelve a kulturális, magatartási és technológiai kérdéseknek. A Vezetéstudomány fontos értéknek tartja multidiszciplináris hátterét, a gazdálkodástudomány nézőpontja mellett épít a szociológia, a pszichológia, a közgazdaságtan, a politikatudomány és a kommunikációelmélet eredményeire is. 

A legfrissebb LIV. évfolyam 4. szám tartalma:  

– Blaskovics Bálint Szabó Lajos Kádár Zsombor Molnár Máté Tóth Nikolett – Tóth János 

A szerzők, tanulmányukban megállapítják, hogy Cooke-Davies és Arzymanow modellje a projektmenedzsment támogatásának mértékével, valamint a projektvezető képzésével kiegészítve jól illeszkedik a technológiamenedzsment fókuszú szervezetekre is, és így megfelelő módon képes értékelni azok projektmenedzsment-érettségét is.  

– Batizi Dávid 

 

A szerző tanulmányában a szisztematikus szakirodalmi áttekintés módszerével meghatározza és csoportosítja azokat a személyiségjegyeket, amelyek hatást gyakorolnak a szakmai mindennapokra és a pályafutás sikerességére. 

– Szemerédi Eszter – Tatay Tibor 

Ebben a tanulmányban a szerzők célja egy újszerű megoldási koncepció elemeinek bemutatása, amely azon a hipotézisen alapul, hogy az intelligens szerződések révén létrehozott digitális közösségi valuta elősegítheti a megosztás valódi gyakorlatát, szemben a jelenleg működő sharing economy platformok profitorientált megközelítésével. 

– Szemereyné Pataki Klaudia 

Jelen tanulmány rámutat arra, hogy miként tud egy megyei jogú város az idősödő társadalom Magyarországon és globálisan is jelentős problémájára reagálni, mintát adva ezzel az együttműködésen alapuló közszolgáltatás-nyújtásra.  

– Szabó Ágnes – Kajos Attila 

 A cikk a magyarországi mozgásprogramok előnyeit és a munkahelyi sportolással kapcsolatos motivációkat mutatja be. A kutatás eredményei nyomán megállapítható, hogy míg a mozgásprogramok elindításának fő vezetői motivációi az elkötelezettség növelése, a fluktuáció és a hiányzások csökkentése voltak, addig a munkavállalókat leginkább az introjektált és az identifikált szabályozók motiválják, vagyis a munkahelyi sport nem teljesen belső indíttatású, és lazán kapcsolódik a vezetői célokhoz. 

FELHÍVÁS 

Az MTA IX. Osztály Gazdálkodástudományi Bizottság Ipar- és Vállalatgazdaságtan Albizottsága, Marketingtudományi Albizottsága és Vezetés- és Szervezéstudományi Albizottsága ismét Publikációs Nívódíjat hirdet. A díjakra 2022-ben megjelent nyomtatott és/vagy online publikációkkal lehet pályázni, illetve javaslatot tenni a következő három kategóriában, megjelölve, hogy mely albizottsághoz nívódíjára javasolják az adott publikációt:– szakkönyv / tanulmány szakkönyvben,– magyar nyelvű folyóiratcikk,– idegen nyelvű folyóiratcikk. 

Kérjük a Gazdálkodástudományi Bizottsághoz kapcsolódó köztesületi tagokat, hogy legkésőbb 2023. május 15-ig tegyenek javaslatot azon 2022-ben megjelent publikációkra, melyek megítélésük szerint sikerrel pályázhatnak a Nívódíjakra! Ajánlásukat a következő formanyomtatvány kitöltésével tehetik meg: https://forms.office.com/e/1EMrTq9xTu  

A folyóirat teljes tartalma elérhető online a Vezetéstudomány folyóirat honlapján. Weboldalunkon tájékozódni lehet a kéziratok beküldésével kapcsolatos információkról és a szerzői útmutatóról is – az empirikus kutatásokra épülő tanulmányokat és a szisztematikus, módszertanilag megalapozott elméleti áttekintéseket folyamatosan várjuk. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.29. - 10:39:07