Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Meghalt Wolfgang Schäuble, a Bundestag volt elnöke, egyetemünk díszdoktora

2024-01-02 13:21:00

A legendás német politikus 81 évesen, december végén hunyt el, akit a Corvinus 2011-ben, pénzügyminiszterként avatott díszdoktorrá.

Budapesti Corvinus Egyetem

Wolfgang Schäuble, a német országgyűlés korábbi elnöke és Németország egykori pénzügyminisztere december 26-án elhunyt. A közgazdász szakember a Budapesti Corvinus Egyetem díszdoktora volt. Schäuble a közgazdaságtudomány területén, illetve az európai és német gazdaságok versenyképességének javítása érdekében végzett munkájáért, továbbá Magyarország európai integrációs törekvéseinek támogatásáért részesült 2011-ben az egyetem díszdoktori címében. 

A politikus a szigorú fiskális politikai hozzáállásával meghatározó szerepet játszott Németország gazdaságpolitikájának alakításában, különösen a 2008-as pénzügyi válság és az azt követő euróövezeti államadósság-kihívások idején. A kancellári poszt lehetséges várományosaként is emlegették, mivel komoly pozíciókat töltött be a CDU-CSU-kormányokban: pénzügyminisztersége előtt a belügyi tárcát is vezette, 2017 és 2021 között a Bundestag elnöki tisztségét töltötte be. Életében jelentős fordulópontot jelentett, amikor 1990-ben túlélt egy merényletkísérletet, amelyben meglőtték, ami miatt élete hátralévő részében kerekesszékbe kényszerült. Felesége és négy gyermeke gyászolja. 

Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke táviratban fejezte ki részvétét Wolfgang Schäuble halála miatt. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.29. - 06:23:02