Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Megemelkedtek az Erasmus+ programban elérhető ösztöndíjak

2022-05-17 07:59:18

Elérhető ösztöndíjak és egyéb támogatások az Erasmus+ programban, 2022-23-as tanév

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Corvinus-ambassador

Az Erasmus+ programban a 2022-23-as tanévtől kezdve megemelkednek az elérhető pénzügyi támogatások, valamint új szempontok szerint is lehet támogatásban részesülni.

A Tempus Közalapítvány értesítése alapján a 2022-23-as tanévben emelkednek a kiutazók számára elérhető ösztöndíjak, az alábbi táblázat szerint.

 Hallgatói tanulmányi mobilitásHallgatói szakmai gyakorlat
Magas megélhetési költségű programországok600 Eur / hó750 Eur / hó
Közepes megélhetési költségű programországok600 Eur / hó750 Eur/ hó
Alacsonyabb megélhetési költségű programországok540 Eur / hó690 Eur / hó

A részletesebb táblázat az egyes csoportokba tartozó országok felsorolásával elérhető ezen a linken.

Emellett sokkal szélesebb körben válik elérhetővé, kb 20 szempont alapján lesz megpályázható majd az Esélyegyenlőségi támogatás, melynek összege 250 Eur / hó. A 2022-23-ban érvényes szempontrendszer alakulóban van, a Tempus Közalapítvány egy későbbi időpontban meghirdetendő pályázatában lesz látható, de várhatóan a következő szempontokat lehet többek között figyelembe venni a támogatás megítélésekor:

  • Oktatási szempont (esti vagy levelezős hallgatók)
  • Társadalmilag sérülékeny csoportok (pl. Magyarországon elismert nemzeti vagy etnikai kisebbséghez tartozó hallgatók, különösen a roma etnikai kisebbség tagjai)
  • Társadalmi szempontok (pl. a pályázó szülő/gondviselő, árva/félárva hallgatók, a pályázó legalább egyik szülője/gondviselője nem rendelkezik középfokú iskolai végzettséggel)
  • Gazdasági szempontok (rendszeres vagy rendkívüli szociális támogatásban és/vagy Bursa Hungarica tanulmányi ösztöndíjban részesült hallgatók, a pályázás idején önköltséges képzésben részt vevő hallgatók, fizetett állással rendelkező hallgatók, akik külföldi tanulmányaik, szakmai gyakorlat alatt fizetéskieséssel kell számoljanak a mobilitás időszaka alatt)
  • Földrajzi szempontok (A hallgató a 105/2015. (IV.23.) Kormányrendelet által meghatározott kedvezményezett települések egyikének állandó lakosa.)

Ezeken túl minden, Erasmus programországba irányuló mobilitás (nemzetközi tanulmányi félév vagy szakmai gyakorlat) esetében elérhetővé válik a zöld utazási támogatás. Ez azt jelenti, hogy aki a fogadó országba, vagy onnan visszautazáskor nem repülőutat választ, 50 € egyszeri utazási támogatásra jogosult, valamint legfeljebb 4 további utazási napra kaphat megélhetési támogatást, az Egyetem által kidolgozott szempontrendszer alapján.

Végezetül, de nem utolsósorban a fogyatékkal élő vagy tartósan beteg hallgatók számára a fentieken kívül továbbra is megpályázható lesz plusz támogatás.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.21. - 16:06:30