Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Még a Corvinus MBA képzésére járt, de már bejelentkezett érte az Amazon

2023-08-16 16:20:00

Piukovics Judit 2021-ben fejezte be a Corvinus Maastrichti Egyetemmel és SEED üzleti iskolával közös Executive MBA programját.
Budapesti Corvinus Egyetem

Azóta is felfelé ível vezetői karrierje, és egyre magabiztosabban veszi az új üzleti kihívásokat. Őszintén mesélt nekünk az Executive MBA program tartalmáról, nehézségéről és előnyeiről. 

Miért döntött úgy, hogy el szeretne végezni egy MBA-t? 

Jogi végzettségem van az ELTE-ről, de pályaelhagyó vagyok, és döntésem azóta sem bántam meg. Az egyetem elvégzése után elnyertem a HAESF tengerentúli ösztöndíját, és Amerikából hazatérve azonnal eldöntöttem, nem szeretnék visszatérni a jogi pályára. Az üzleti témák jobban érdekeltek. Váltottam a salesre, és közben folyamatosan azt éreztem, van egy űr a tudásomban. Nem tanultam az egyetemen átfogó gazdasági, pénzügyi vagy üzletvezetési ismereteket, szóval hiányoltam ezeket. Viszonylag hamar elkezdtem kisebb-nagyobb sales csapatokat vezetni, és úgy éreztem, ahhoz, hogy példát tudjak mutatni, érdemben tudjak csapatokat felállítani és vezetni, illetve stratégiát kialakítani, kelleni fog ez az átfogó tudás.  

Miért a Corvinust választotta? 

Egész komoly kutatást végeztem, mielőtt eldöntöttem, melyik képzést válasszam. Magyarországon dolgoztam akkor, a bázisom mindig is itt lesz, és nem szerettem volna teljesen elhagyni az országot, ezért egy olyan programot kerestem, ahol angolul folyik az oktatás egy magyar egyetemen. A Corvinus ajánlata akkor is nagyon erős volt. Tudtam, hogy szakdolgozatot is kell majd írni, tehát tényleg komoly kutatómunkára lesz szükség, és szimpatikus volt, hogy a felvételi folyamatot nagyon szigorúan vették. Számomra a legfontosabb érv azonban az volt, hogy kettős, magyar-holland diplomát kaptunk a képzés végén. A Maastrichti Egyetemmel együtt fut a képzés, ami szerintem abszolút piacképes, európai szinten is versenyképes tudást eredményezett. 

Karrier szempontból mit jelentett Önnek a képzés? 

Nagyon sok kaput nyitott meg az, hogy elvégeztem az MBA-t. Igazából már a negyedik félévben voltam, amikor LinkedInen keresztül megkeresett az Amazon. Egy olyan profilú embert kerestek a lehető legközelebbi, vagyis a pozsonyi irodájukba, amilyen én vagyok. Egy olyan valakit, aki vagy frissen elvégezte az MBA-t, vagy nemsokára elvégzi, és sales, illetve nemzetközi account management területén jártas. Nyilván nagyon nehéz volt bekerülni, mert többkörös felvételi volt, viszont abszolút arra voltak kíváncsiak, hogy az MBA tudásomból mire tudnak építeni, ott milyen tapasztalatot szereztem, milyen tárgyaim voltak, és ez a tudás hogyan kapcsolható össze az Amazon stratégiájával. Amint elvégeztem a képzést, már ott volt az ajánlat a kezemben az Amazontól, és tudtam, hogy költözöm. Életem egyik legnagyobb szakmai kihívása volt ott felépíteni egy account management csapatot a nulláról és átadni már általam betanított, fiatal, szlovák tehetségeknek. 

Mit tett hozzá a holland egyetem a képzéshez? 

Lettek volna kint óráink, de sajnos ez a mi évfolyamunkban a Covid miatt elmaradt. Két intenzív, “Summer Camp” jellegű hetünk volt a holland oktatókkal, amire egyébként kiutaztunk volna, nekünk végül online zajlott. A programban az oktatók egy része a Corvinusról érkezett, a másik része a holland egyetemről. Igazából szerintem törekedtek egy egyensúlyra. Ez praktikusan annyit jelentett, hogy online vizsgáztunk, illetve a diplomamunkánkat is két fórum előtt kellett megvédeni, kettő egyetem követelményeinek megfelelve. Sok mindenben hasonló volt a követelményrendszer, de voltak eltérések – ez okozta számomra a legnagyobb kihívást.   

Mennyire tudta összeegyeztetni a tanulást a munkával? 

Össze tudtam egyeztetni a munkával, de nem fogok hazudni, ez nagyon nehéz. Abban a két évben igazából minden hétvégém ráment a tanulásra. Sokan a szabadságainkat áldoztuk fel arra, hogy csütörtöktől vasárnapig vagy péntektől vasárnapig az órákon mindig hiányzás nélkül részt tudjunk venni. Ez nyilván összekapcsolódik azzal, milyen mély és alapos tudást szereztünk meg a végén. Rengeteg beadandónk, házi feladatunk volt. Emlékszem, amikor még közgazdaságtant, statisztikát vettünk, munkaidő után vagy a szabad hétvégéken tudtam csak befejezni a számolós feladatokat. Ebben a két évben a teljes szakmai fókuszom az MBA volt, és a lehető legtöbbet kihozni a képzésből. Eddig bárki megkérdezett erről, nem árultam neki zsákbamacskát – egy nagyon határozott döntés kell ahhoz, hogy belevágjon.  

Végül megérte a sok befektetett munka és idő? 

Nekem meg, mert ma már azt tudom mondani, hogy van egy olyan nemzetközi tudásom, amit ez az oktatói gárda tett lehetővé. Nem éreztem a képzés után, sem az Amazonnál, illetve most sem, egy másik amerikai cégnek dolgozva, hogy le lennék maradva. Még az Amazonnál dolgoztam, amikor megkeresett a Formlabs – piacvezető 3D nyomtató technológiai cég -, hogy menjek haza Budapestre, és azóta is direct sales vezető vagyok a teljes európai, közel-keleti és afrikai piacokra. A tanultak évek óta a mindennapi munkám részét képezik. Azt érzem, megvan a háttértudásom ahhoz, hogy elvégezzem a munkámat. A képzés ad egy olyan alapot, amire utána tudunk építkezni, nyilván attól függően, hogy mi a szakterületünk. Nekem business developmentben, illetve a nemzetközi stratégiaalkotásban, key account struktúra kialakításában például sokat segített. Nagyon hálás vagyok ennek a programnak, mert magabiztosan tudok egyre nagyobb felelősséget vállalni. A mostani munkahelyemen már egy nagyobb büdzsé felett rendelkezem döntési joggal, illetve még nagyobb csapatot is vezetek, mint korábban az Amazonnál. 

Vannak olyanok, akikkel tartja a kapcsolatot az évfolyamból? Mennyire alakult ki közösség? 

Sok emberrel tartom a kapcsolatot, főleg online. A program networking része nagyon jó volt, még úgy is, hogy igazából másfél évet online húztunk le egymás mellett, és csak az első félév történt személyesen. Nagyon érdekes szempont, hogy körülbelül negyvenen voltunk ebben az évfolyamban, és velem együtt csak hat nő. Páran a mai napig egészen gyakran beszélünk, segítjük egymást tanácsokkal, megbeszélünk szakmai kérdéseket. Ez nekem egy különösen fontos téma, mert a szakdolgozatomat a fiatal nők szakmai helyzetéről írtam. Arról szólt, hogy a 12-18 év közötti lányok oktatása Magyarországon hogyan zajlik, hogyan lehetne őket úgy fejleszteni és támogatni, hogy ugyanolyan önbizalommal végezzék a tanulmányaikat, mint a férfiak, és merjenek jelentkezni egy adott pozícióra, vagy merjenek olyan pályát választani, amiben jók tudnak lenni. Nemcsak arra gondolok, hogy természettudományos képzésekben kevesebb a nő, hanem összességében a vezetők között is. A képzés során nekem az is fontos volt, hogy női vezetőkkel találkoztam, akikről példát tudtam venni. Nem csak magyarokról van szó, többek között Horvátországból, Szlovákiából is voltak résztvevők. Ki tudtunk építeni egy kis kelet-közép-európai hálózatot. 

Említette a példaképeket. A képzésen működik egy mentorrendszer is? 

Igen, illetve több olyan óránk volt, ahol potenciális coaching szempontokat vettünk figyelembe, illetve az oktatók felajánlották, hogy összekötnek minket üzleti szereplőkkel. Például nagyon örültünk amikor az egyik órára meghívták a Wizz Air ügyvezető igazgatóját, Váradi Józsefet. Másfél órát beszélgethettünk vele mindenféle kérdésről. A képzés egyik fénypontja volt, hogy igyekeztek az üzleti élet aktuális szereplőit elhozni nekünk, és tőlük lehetett kérdezni. Kaptunk mentort is, amivel biztosították azt, hogy megfelelő útmutatást kapjunk. Átbeszélhettem az akkori mentorommal az aktuális munkahelyi kérdéseimet, és arra is fókuszáltunk, hova szeretnék továbblépni, mik a hosszú távú terveim, illetve miben kell még fejlődnöm. 

Egyfajta vezetői szerepet próbáltak felépíteni vagy továbbfejleszteni? 

Igen, és rengeteg role play volt, ahol különböző szituációkat játszottunk el. Mondjuk megnéztük, hogyan érdemes viselkedni, ha egy nekem riportáló embernek nem jó a teljesítménye, hogyan adjak neki világos, azonnali feedbacket a teljesítményértékelésnél, milyen jövőbeli célokat határozzak meg neki. Fontossá vált, hogyan tudunk mi magunk mentorrá válni és vezetőként példát mutatni. Számomra minden people menedzsmenthez köthető tudás nagyon hasznos volt a képzésben. A közgazdaságtani ismeretek mellett megtanultuk, hogyan legyünk jó vezetők, akik tisztán, hatékonyan kommunikálnak az emberekkel. 

írta: Taxner Tünde 

További szakirányú képzésünkről itt lehet olvasni.  

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.28. - 05:07:28