Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Matematika a sportban: nemzetközi konferenciát rendeztek a Corvinuson

2023-07-04 11:21:00

A Corvinus Egyetemen tartották a 10. MathSport International nemzetközi konferenciát 2023. június 26–28. között.

A konferenciát a Corvinus Egyetem kutatási rektorhelyettese, Keszey Tamara és az EURO OR in Sports munkacsoportjának koordinátora, Dries Goossens (Ghent University) nyitotta meg. A plenáris előadók Ian McHale (University of Liverpool), Toka László (BME), illetve Ignacio Palacios-Huerta (London School of Economics) voltak, akik az életkor és a sportteljesítmények kapcsolatáról, a labdarúgócsapatok gépi tanulás révén meghatározható optimális döntéseiről, illetve a sportadatok közgazdasági relevanciájáról beszéltek.  

A rendezvényen két párhuzamos szekcióban 50 előadás hangzott el, melyek közül hármat egyetemünk oktatói, további hármat hallgatóink tartottak. Az előadások közös kapcsolódási pontjai a sport és a kvantitatív elemzés, szinte mindegyikük gyakorlati szempontból is hasznos, a sportvezetők számára releváns kérdéseket vizsgált. Ezt mutatja, hogy a rangos előadók között jelen volt Julien Guyon (École des Ponts ParisTech), aki a labdarúgó-világbajnokságok 2018-ban bevezetett sorolási rendszerét javasolta, vagy Mario Guajardo (NHH Norwegian School of Economics), aki a labdarúgó-világbajnokságok dél-amerikai selejtezőjében meghatározta a mérkőzések jelenleg használt optimális sorrendjét. A nyitóbeszédet tartó Dries Goossens pedig kutatócsoportjával hosszú évek óta a belga labdarúgó-bajnokság ütemezésének felelőse. 

A 76 regisztrált résztvevő mintegy háromnegyede az akadémiai világból, egynegyedük viszont üzleti szférából, elsősorban fogadóirodáktól és sportanalitikával foglalkozó vállalatoktól érkezett. Utóbbiak tapasztalatai szerint ez az egyik legjobb fórum a friss kutatási eredmények megismerésére és a vállalatoknál használt előrejelző modellek fejlődési trendjeinek feltárására. 

A kétévente megrendezett eseményt az EURO (Európai Operációkutatási Társaságok Szövetsége) OR in Sports munkacsoportja támogatásával egy négytagú bizottság, Csató László (elnök; Operáció és Döntés Intézet; SZTAKI), Bozóki Sándor (Operáció és Döntés Intézet; SZTAKI), Szádoczki Zsombor (Operáció és Döntés Intézet; SZTAKI), valamint Petróczy Dóra Gréta (Pénzügy, Számvitel és Gazdasági Jog Intézet; KRTK KTI) szervezte az Operáció és Döntés Intézet segítségével. 

Az elhangzott előadások kivonatai az absztraktkötetben olvashatók. 

A rendezvény hagyományainak megfelelően egy 21 tanulmányt tartalmazó konferenciakötet is készült. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.01. - 15:04:53