Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Kutatási adatkezelési kérdőív és igényfelmérés

2021-11-26 11:42:48

„Data is the new oil of the 21st Century” - Clive Humby, UK Mathematician

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Az elmúlt években folyamatosan zajló adattermelés robbanásszerű növekedése hatással volt a tudományos életre, az adatok áramlására, a határokon és a tudományterületeken átívelő kutatói együttműködésekre.  

Jelenleg egy paradigmaváltásnak vagyunk tanúi, az európai adatstratégia, a nyílt tudomány (Open Science) és az információkhoz való nyílt hozzáférés (Open Access) terjedése szükségessé teszi a kutatási adatok kezelésével kapcsolatos nézőpontváltást. 

A kutatókat a tudományos adatok megosztása és újrahasznosítása iránti igény számtalan új kihívással állítja szembe: új adatkezelési eszközök és stratégiák megjelenése, licenszek kezelése, adatbiztonság, adatrepozitóriumok használata, FAIR irányelvek ismerete, metaadat sémák használata, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Az adatok nyílt elérése, a tudásmegosztás közös érdekünk, ezért a Corvinus együttműködik a Debreceni Egyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel, hogy az eddigi adatkezelési gyakorlatról országos képet kapjunk, és hatékony közös megoldásokat találhassunk. 

Kérünk minden kutatót, oktatót, PhD-hallgatót és azokat a hallgatókat, akik kutatásokban érintettek, hogy mondják el a véleményüket a kutatási adatkezeléssel, az adatok nyílt megosztásával, újrahasznosításával kapcsolatban a kérdőív kitöltésével! Ezzel megismerhetővé és összehasonlíthatóvá válnak az adatkezeléssel kapcsolatos kutatói ismeretek, gyakorlatok, elvárások és igények. 

A kérdőív az alábbi linken érhető el. 

A kérdőív anonim, kitöltése kb. 8-10 percet vesz igénybe, magyar és angol nyelven is elérhető.  

A kitöltés határideje: 2021. december 30. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.22. - 03:06:31