Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Közösséget építünk a Gellért-hegyi lakókkal

2024-05-17 09:44:00

A Gellérthegyvédő Egyesület tagjai is bepillanthattak a Gellért Campus kulisszatitkaiba egy május 8-i épületbejáráson. A civil szervezet azért jött létre, hogy megőrizzék a lakókörnyezetük természeti értékeit, ezért is volt fontos számukra, hogy megnézzék, hogyan illeszkedik a környezetbe a fejlesztésünk.
Budapesti Corvinus Egyetem

A jószomszédi viszonynak nem feltétlenül tesz jót, ha valaki építkezésre adja a fejét. Az Egyetem és a fenntartó alapítvány egy friss programon mutatta meg a Gellért-hegy legkíváncsibb lakóiknak, hogy megérte az építkezés, és nemcsak olyan campus jött létre, ami méltó a hegyhez, de a szomszédság is hasznát látja majd. 

Május 8-án a Gellérthegyvédő Egyesület meghívást kapott az Egyetemtől, hogy bejárja a Campust, közben pedig az Egyetem stratégiai vezetője avatta be őket a kulisszatitkokba, a tervezés és a kivitelezés folyamataiba. A civil szervezet azért jött létre, hogy megőrizzék a lakókörnyezetük természeti értékeit, ezért is volt fontos számukra, hogy megnézzék, hogyan illeszkedik a környezetbe a fejlesztésünk. 

A csoportból többen kerültek nosztalgikus hangulatba a bejárás közben, és felidézték, mi hogyan nézett ki a felújítás előtt. Volt, aki kiemelte, jó kezdeményezésnek tartja a közösségépítést a campuson, más a Rooftop Café tetőteraszáról nézte meg a lakását madártávlatból. Az épületet bejárva felidézhették a Besúgó című sorozat forgatási helyszíneit is. 

Az Egyetem és az alapítvány számára fontos a párbeszéd a szomszédsággal, ezért az Olvasótérben Barta Márton és Misovicz Tibor, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány titkára is mesélt a beruházásról. 

„A tervezéskor két, a környezet számára is fontos elvet kívánt az alapítvány követni. Az egyik az volt, hogy olyan egyetemi funkció legyen, ami a jövő felé mutat. Ezzel szoros összefüggésben és a környezetünk változására kapcsolódva azt gondoljuk, hogy az épület energetikáját radikálisan meg kell újítani, tehát 21. századi technológiákat kell alkalmazni.” – ismertette Misovicz Tibor a beruházás alapelveit. Barta Márton a jövő egyeteméről alkotott elképzelésekről beszélt: 

„Milyen legyen a jövő egyeteme? Legyen laza, legyen partnerségre építő, közösségre, kommunikációra építő. Az egyetem nem egy bezárkózó elefántcsonttorony, hanem a saját külvilágával együtt lélegző tudásintézmény.” 

Ezután a hallgatóságon volt a sor, hogy megosszák észrevételeiket a Campussal kapcsolatban. Örömmel fogadták, hogy a sportolási lehetőségek bárki számára elérhetőek lesznek. Szintén elégedettséget váltott ki, hogy a park és a Fresh Corner kávézó látogathatósága a helyi közösséghez való kapcsolódást támogatja. Fejlesztendő elemként említették, hogy az esti, éjjeli időszaban is égő lámpák egyes lakóknak zavaró lehet. Barta Márton és Misovicz Tibor biztosították, hogy a külső és belső árnyékolással és a világítás optimalizálásával igyekeznek megoldani a problémát, és törekednek a lakók érdekeit is figyelembe vevő megoldásra.  

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.21. - 13:16:41