Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

A klímaváltozásról prezentáltak hallgatóink a Marylandi Egyetemen

2022-12-05 16:16:29

Az ukrán-orosz háború globális energiarendszerre és a gazdaságra gyakorolt hatásáról is beszéltek hallgatóink az Integrated Assessment Modelling Consortium éves konferenciáján.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

A marylandi nemzetközi konferencia a klíma-, gazdaság- és energiamodellezés kérdéseivel foglalkozik, a hallgatók a Cambridge Econometrics E3ME modelljével készítették globális kutatásaikat. Egyetemünkről Hartvig Áron és Kiss-Dobronyi Bence PhD-hallgatók vettek részt az eseményen.

A szervező IAMC-t az IPCC, vagyis az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület hívta életre, hogy modellezési segítséget nyújtson a klímaváltozás dimenzióinak megértéséhez. Az alapítók a Stanford, az IIASA és a Japan NIES intézetek akadémikusai, a konferenciát pedig a tagoknál rendezik meg, melynek ebben az évben a University of Maryland adott otthont.

Áron az ukrán-orosz konfliktus globális hatásairól, illetve a növekvő energiaárak hatásairól adott elő. Kiemelte, hogy miközben a szankciók és a magas árak negatív hatással vannak a gazdaságra, egyszerre segíthetik is a megújulókra való átállást világszerte. Azonban ez elsősorban azokon a területeken várható, ahol a releváns technológiák már kellően elterjedtek (például napelemek), más területeken (például hőpumpák) a hatás csökkenő adaptáció lehet, helyettük „tradicionális” technológiák (biomassza, szén) nyerhetnek teret.

Bence az „elégséges” fogyasztás hatásairól adott elő. Bemutatta, hogy az IPCC legutóbbi jelentése óta erősödik a fogyasztáscsökkentés CO2-kibocsátáscsökkentéshez való hozzájárulásának vizsgálata. Azonban a gazdasági következmények még közel sem egyértelműek. A kutatók a kereslet-vezérelt E3ME modell használatával olyan jövőt modelleztek, ahol a személyautós közlekedés szerepe növekedés helyett stagnál a jövőben. Az eredmények eddig az mutatják, hogy a környezeti előnyök a fogyasztási visszapattanás-hatás ellenére is egyértelműek. Azonban Bence arra is rámutatott, hogy az alacsonyabb fogyasztás csökkentheti az innováció sebességét.

Mindkét kutató a Cambridge Econometrics E3ME modelljét használta a kutatásához. A prezentációkban előzetes eredményeket mutattak be, a kutatást várhatóan a jövő évben publikálják majd working paper formátumban.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.23. - 09:15:37