Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Kérdések és válaszok: A végtelen kapocs egy egyetem és alumni közössége közt

2023-11-08 09:14:00

Interjú Dr. Serge Sych-csel, a Corvinus stakeholder elköteleződésért felelős alelnökével az alumni kapcsolatokról és a karrierfejlesztési stratégiáról új csapatával a Corvinuson.

Budapesti Corvinus Egyetem

Mi hozott a Corvinusra?  

Több mint 25 éves felsőoktatási tapasztalattal a hátam mögött, a Közép-európai Egyetem (CEU) hallgatói toborzás, alumni- és karrierprogramokért felelős alelnökeként csatlakoztam a Corvinushoz. A CEU néhány éve Bécsbe költözött, és szervezeti változásokon ment keresztül. Én családi okokból szerettem volna Budapesten maradni. A Corvinus azon célkitűzése, hogy hatékony alumni- és karrierprogramokat hozzon létre, valamint Magyarország egyik legnemzetközibb egyetemévé váljon, megkönnyítette a döntésemet. Szerencsés vagyok, hogy tapasztalt szakemberek és korábbi kollégáim, Bálint-Nagy Cristina és Fekete Sandra is csatlakoztak hozzám, akik a karrierfejlesztési, illetve az alumnikapcsolati programokat irányítják. 

Mi motivál téged szakmailag, és mi az, ami iránt a leginkább érdeklődsz? 

Szakmai motivációm az oktatás, a mentorálás, a történetmesélés és a különböző stakeholderek és közösségek számára jelentős élmények megteremtése. Az öröklés-környezet vita lenyűgöz, különösen az emberi fejlődés, a tanulás, a tehetséggondozás és a karrierútvonalak tekintetében. Doktori disszertációmban a szakmai identitások kialakulását vizsgáltam, azt kutatva, hogy mennyire alakítjuk mi a munkánkat, és mennyire alakít minket a munkánk.  

Mik az ambícióid?  

Célunk, hogy az ország legjobb alumni- és karrierprogramját hozzuk létre. Ezt úgy törekszünk elérni, hogy egyedülálló élményeket, történeteket, szolgáltatásokat és filantróp lehetőségeket kínálunk alumnijainknak, diákjainknak és munkáltatóinknak. A Corvinus közösségével együtt azon dolgozunk, hogy virágzó alumni és hallgatói közösségeket hozzunk létre. Hiszünk az alumni és az Egyetem közötti végtelen kapcsolatban – minden egyes alumni életút, mind szakmai, mind személyes, tükrözi intézményünk hírnevét és sikerét. Hasonlóképpen, az Egyetem eredményei és brandje jelentősen befolyásolja alumnijaink karrierútját és életpályájukat azon túl is – számítunk egymásnak. 

Mit kínáltok az alumninak?  

Alumnijaink számára célunk, hogy közösséget építve kapcsolódási lehetőségeket teremtsünk számukra egy szakemberekkel teli globális hálózatban. Büszkén népszerűsítünk alumni sikertörténeteket közösségünkön keresztül, valamint lifelong learning lehetőségeken keresztül fejlesztjük végzett hallgatóink tudását. és a Corvinuson belüli élethosszig tartó tanulási lehetőségek révén képessé tesszük végzett hallgatóinkat. Valamint, különböző önkéntes lehetőségek révén, alumnijaink idejük, tehetségük és anyagi támogatásuk segítségével maradandót alkothatnak egyetemi közösségünkön belül. 

A mai hallgatók közül sokan itt találkoznak először az ‘alumni és karrierfejlesztés’ kifejezéssel, még nem is hallottak erről… Ilyen helyzetben hogyan lehet elindulni? 

Valóban, sok jelenlegi hallgató először találkozik az ’alumni’ és a ’karrierfejlesztés’ kifejezésekkel. Ennek megoldására a gólyahét alatt elindítottunk egy kísérleti programot ’első naptól alumni’ néven. Elültetjük az alumni jövőbeli bevonásának magvait, ismertetjük terveinket, hogy a gólyák már az első naptól kezdve „képben legyenek”, valamint karrierlehetőségek megosztásával és útmutatással erősítjük velük a kapcsolatot. Corvinusos közösségünk felvilágosítására törekszünk, és számítunk együttműködésükre, hogy igényeiknek megfelelően tudjuk kialakítani programjainkat. Egy alapos beszélgetéssorozatot követően feltérképeztük a meglévő és kívánt alumni hálózatokat, és betekintést nyertünk az Egyetem stakeholdereinek igényeibe, valamint abba, hogy az alumni- és a karrierfejlesztés programok hogyan támogathatják ezeket.  

Volt már lehetőséged úgymond tesztelni a feltételezéseidet, vagyis találkoztál már Corvinus alumnival és értél már el kezdeti sikereket?  

Igen, megfigyeléseinket, beszélgetéseinket és terveinket már tettek is követték! Az elmúlt hat hónapban számos alumni- és karriereseményt rendeztünk, vagy társ szerveztünk, köztük több nemzetközit, valamint Campuson lévő és egyetemen kívüli rendezvényt. Ezeken keresztül becsléseink szerint több mint 500 alumnit és 200 diákot vontunk be. A 22/23-as tanévben több mint 2000 frissdiplomás csatlakozott alumni adatbázisunkhoz, ami a Corvinus egyre növekvő alumni hálózatát tükrözi. Egy új, Jubileumi adománygyűjtési kezdeményezésünk az idén jubiláló évfolyamokat bevonva jelenleg is folyamatban van, az elért eredményekről az új évben számolunk majd be.  

Ezek ígéretes első lépéseknek tűnnek. Milyen kihívásokkal találkoztál a Corvinuson töltött első hónapok során?   

A Corvinus sokszínű közösségének bizalmának elnyerésén és a hallgatók, valamint a végzettek különböző generációival való kapcsolatteremtés hiteles módjainak megtalálásán túlmenően folytatnunk kell a szakmai csapatépítést. Csapatunk a belső folyamatok újra tervezésen, új kommunikációs stratégiák kidolgozásán, egy karrierfejlesztési terület létrehozásán és egy megbízható adatkezelési rendszer kiépítésén dolgozik. Ezek az erőfeszítések az Egyetem különböző csapataival való együttműködés révén fenntartható és hatékony alumni- és karrierprogramokat biztosítanak, amelyek a Corvinus közösség javát szolgálják. Mindez növeli az Egyetem brandjét, hírnevét és bevételszerzési potenciálját. 

Milyen tevékenységeket tervez a csapat idén ősszel és hogyan kapcsolódhatnak be közösségünk tagjai? 

Idén ősszel elindítottuk a ’Homecoming’ vagyis Hazatérő idényt, találkozókat szervezünk egyes karok és évfolyamok számára, valamint egy átfogó Alumni Napot, így mindenki visszatérhet az Egyetemre, találkozhat az Egyetem vezetésével és újra kapcsolatba léphet évfolyamtársakkal, visszatalálva az Egyetem közösségéhez. Alumni hálózatunk megerősítése érdekében önkénteseket keresünk egy egyetemi szintű és program-specifikus alumni irányítóbizottságokba. Emellett jelentkezőket keresünk különböző feladatokra, például karrier-támogatásra, a Corvinus ismertségének terjesztésére, valamint új alumni évfolyamcsoportok és nemzetközi csoportok kapcsolattartására. Függetlenül attól, hogy alumnijaink hol tartózkodnak a világban, ezeket a lehetőségeket az érdeklődési körükhöz és a közösségi igényekhez igazítjuk. 

Ha te vagy egy ismerősöd már részt vesz ilyen önkéntes munkában, esetleg aktív tagja vagy alumni csoportoknak, vagy szeretnél hozzájárulni az ilyen típusú tevékenységekhez, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot! 

Minden nap kerékpárral jársz be az Egyetemre. Ez hobbi vagy ökológiai elkötelezettség?  

Egy másik szenvedélyem a teljes egészség. A sport és a fizikai aktivitás minden formája a jólét egyik legfontosabb összetevője. És persze az is jó, hogy a kerékpár nem szennyezi a környezetet, és pénztárcabarát közlekedési eszköz. Ha bárkit érdekel az egészség, a hosszú élet és a munka-magánélet egyensúlyának témaköre, szívesen indítanék erről akár egy tematikus klubot vagy podcast sorozatot is. Kívánok mindenkinek békét és egészséget! 

(Szerző: az interjút a Corvinus Alumni csapatának munkatársai készítették) 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.28. - 03:25:30