Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Jelentkezz Te is az ország első, 12 egyetem által közösen indított online fenntarthatósági kurzusára

2024-02-01 12:46:00

“Bevezetés a Fenntartható Fejlődési Célok (SDGs) kérdéskörébe” néven indít online kurzust magyar nyelven a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja (MEFP).

Budapesti Corvinus Egyetem

Új, online kurzust indítanak az MEFP tagintézményei a 2024-es tavaszi félévben, melyet minden alap- és mesterképzésen tanuló hallgató felvehet szabadon választható tárgyként, magyar nyelven 3 kreditért.  

A félév során a hallgatók megismerhetik az Egyesült Nemzetek Szervezetének közgyűlése által a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlesztési menetrendhez tartozó 17 fenntartható fejlődési célt, melyek jobb jövőt kínálnak bolygónk egészének és emberek milliárdjainak világszerte.  

A célok cselekvésre szólítják fel mind a fejlődő, mind a fejlett országokat, hogy véget vessenek a szegénységnek, kezeljék az egyenlőtlenségeket és megbirkózzanak a klímaváltozással. A célok nem csak a szegénység alapvető okaival foglalkoznak, hanem a gazdasági növekedés és jólét fokozásával, továbbá az emberek egészségügyi, oktatási és szociális szükségleteivel, miközben a környezetvédelemre is koncentrálnak. 

A Magyarországon egyedülálló online kurzus oktatói különböző egyetemek szakemberei, akik a Fenntartható Fejlődési Célok különböző aspektusait elemzik. 

A Corvinus Egyetemről Dr. Ásványi Katalin, a Fenntarthatósági Menedzsment és Környezetgazdaságtan tanszék vezetője két témakörben járult hozzá a kurzushoz. Az “Esetek a nemek közötti egyenlőség kérdésére” című előadás során a hallgatók megértik a nemek közötti egyenlőség kérdéskörét, a “Tisztességes munkahelyteremtés” pedig a tisztességes munka aspektusairól szól. 

A félév további témakörei között szerepel a fenntartható fejlődés dilemmái, a Bolygó határai, a klímaegyenlőtlenségek, az egészséges környezet, a körforgásos gazdaság, a természetalapú megoldások, a víz körforgása, a biodiverzitás védelme és az egyetemisták szerepe is. 

A tárgyat az adott egyetem tárgyfelvételi időszakában, a Neptunon keresztül, a szokásos módon vehetik fel a hallgatók. A Corvinuson a FENT033NMBB kódjelű, “Bevezetés a Fenntartható Fejlődési Célok (SDGs) kérdéskörébe” című, magyar nyelvű szabadon választható tárgyat kell keresni. 

A 3 kredites online kurzus Előadás tárgytípusba tartozik. A számonkérés egy online írásbeli vizsga lesz a 14. héten, ami egy 20-30 kérdéses kvízből áll majd. 

A tantárgyi adatlap a részletes tematikával itt érhető el. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.06. - 03:06:49