Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Januárban lehet jelentkezni a nemzetközi cseréket segítő Pannónia Programba

2023-12-21 10:49:00

 Útjára indul a modellváltott egyetemek nemzetközi cseréit ösztönző Pannónia Program, jövőre mintegy 8 ezer fő mobilitását támogatják. Az intézmények január végéig pályázhatnak, a diákok, kutatók 350-500 ezer forintos ösztöndíjat kaphatnak.

Budapesti Corvinus Egyetem

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón közölte: 2024-ben 10 milliárd forint áll rendelkezésre arra, hogy a modellváltott egyetemek diákjai, az oktatók és a kutatók a világ vezető egyetemein szerezzenek olyan tapasztalatokat, amit majd hasznosítani tudnak a magyar gazdaság és társadalom fejlesztésére.  A program pályázati felhívása a tárcával stratégiai partnerként együttműködő Tempus Közalapítvány honlapján jelent meg – tette hozzá.  

Elmondta, a sikeres magyar felsőoktatásnak az egyik feltétele a nemzetközi csereprogramokban történő részvétel: jelenleg 10 ezer diák, tanár és kutató vesz részt ilyen programokban – például az Erasmus+-ban –, ám a Pannónia Programtól azt várják, hogy számuk 2030-ra érje el az évi 20 ezret. Közölte, úgy számolnak, hogy a program jövőre 8 ezer diáknak, oktatónak és kutatónak teszi lehetővé, hogy a világ bármelyik felsőoktatási intézményében nemzetközi tapasztalatokat szerezzen. Az így szerzett krediteket minden esetben el fogják fogadni a hazai intézmények, illetve a tapasztalatszerzést havi 350-500 ezer forintos ösztöndíjjal is támogatja a Pannónia Program. A forrás 20 százaléka, 2 milliárd forint arra szolgál, hogy a világ 250 legjobb egyetemének valamelyikére jussanak el a magyar diákok, oktatók és kutatók – mondta Hankó Balázs. 

 

Czibere Károly, a Tempus Közalapítvány kuratóriumának elnöke a sajtótájékoztatón arról tájékoztatott, hogy a tenderre január 15-től pályázhatnak a felsőoktatási intézmények, a pályázatok beadási határideje január 29. Terveik szerint a kuratórium február végéig meghozza a döntést a pályázatokról és április végéig a szerződéseket is megkötik. Közlése szerint jelenleg 99 ország egyetemeivel állnak kapcsolatban és mindent megtesznek azért, hogy a felsőoktatási intézményeket kellő információval lássák el a lehetőségekről. Ennek érdekében folyamatosan kapcsolatban állnak az intézmények nemzetközi kapcsolattartóival, illetve tájékoztatók sorát kívánják tartani az intézményeknél – mondta Czibere Károly, aki úgy fogalmazott: “a program eredményességre van ítélve”. 

A sajtótájékoztatón elhangzott: a kormányzat az elmúlt években sikerrel újította meg a felsőoktatást, így versenyképességi fordulat történt. Ennek eredményeként immár 12 magyar egyetem tartozik a világ legjobb felsőoktatási intézményeinek 5 százalékához. A kormány célja, hogy 2030-ra legalább egy magyar egyetem legyen a világ legjobb száz egyeteme között és legalább három intézményt tartsanak számon Európa legjobb száz felsőoktatási intézménye között. 

(MTI) 

 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.22. - 16:08:53