Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Innovatív tudásmegosztás a digitális transzformációról Európa vezető egyetemével

2023-11-08 13:24:00

November 2-án és 3-án négytagú felsővezetői küldöttséget láttunk vendégül az európai üzleti iskolák élvonalába tartozó University of St. Gallen-ről (HSG).

Budapesti Corvinus Egyetem

A küldöttség tagjai, Dr. Bruno Hensler adminisztrációs igazgató (egyben a HSG Elnöki Testületének tagja), Dr. David Schneeberger főtitkár, Hary Rotter informatikai igazgató és Dr. Jürg Wicki-Breitinger HR-igazgató, azért érkeztek Budapestre, hogy a Corvinus, illetve más meghatározó magyarországi egyetemek digitalizációs tapasztalatait tanulmányozzák.  

A látogatás meghatározó eseménye a pénteki egésznapos workshop volt. Ennek délelőtti részében először Drótos György egyetemi docens, az esemény főszervezője tartott megnyitót és rövid felvezető előadást. Ezután Major Péter, a Hallgatói Szolgáltatások vezetője foglalta össze az elmúlt négy év digitalizációs fejlesztéseinek menetét és eredményeit, különös tekintettel a hallgatókat és az oktatókat támogató új alkalmazásokra (Navigátor, Corvinus App, Teaching Excellence). Ezután Domahidi Ákos, egyetemünk kancellárja adott áttekintést arról, hogy a Corvinus digitális átalakulása a modellváltást követően milyen intézményi és pénzügyi feltételek mellett megy végbe. A délelőtti programot Oláh Tünde tájékoztatója zárta, aki a HR-szervezet részéről az SAP Success Factors bevezetésének részleteiről beszélt.  

A program délutáni részében az informatikáért és digitalizációért közvetlenül felelős vezetőké volt a főszerep. Előbb Sopronyi Tibor, egyetemünk IT-vezetője számolt be a Corvinus informatikai infrastruktúrájáról és annak üzemeltetéséről, majd Fehér Péter nemzetközi vezető moderálásával kerekasztal-beszélgetés kezdődött, amelybe más hazai egyetemek szakterületi vezetői is bekapcsolódtak. A BGE képviseletében Csillag Sára akadémiai fejlesztési rektorhelyettes, a Debreceni Egyetemről Király Zoltán József ISZK-igazgató, a Pannon Egyetemről Marton Gábor informatikai főosztályvezető, a Széchenyi Egyetem részéről pedig Tóth Árpád gazdasági vezető volt az eszmecsere résztvevője. 

Svájci vendégeink nemcsak érdeklődéssel hallgatták és értékes megjegyzésekkel kommentálták az elhangzottakat, de maguk is nyíltan megosztották eredményeiket és dilemmáikat. Utóbbiak közé tartozott, hogy miként lehet egy nagyívű digitális transzformációs programot megvalósítani a HSG-ra jellemző, nagy önállósággal rendelkező akadémiai szervezetben, illetve hogyan tudnak hatásos támogatást nyújtani, de egyben kontrollt is gyakorolni olyan forradalmian új technológiák kapcsán, mint pl. a metaverse vagy a generatív AI.  

További információ: Drótos György, Vezetéstudományi Intézet (gyorgy.drotos@uni-corvinus.hu) 

Fotó: A Corvinus – St. Gallen digitalizációs benchmarking workshop néhány résztvevője  

Balról jobbra: Marton Gábor informatikai főosztályvezető (Pannon Egyetem), Király Zoltán József ISZK-igazgató (Debreceni Egyetem), Sopronyi Tibor IT-vezető és Drótos György egyetemi docens (Corvinus), Hary Rotter informatikai igazgató, Dr. Bruno Hensler adminisztrációs igazgató, Dr. Jürg Wicki-Breitinger HR-igazgató és Dr. David Schneeberger főtitkár (University of St. Gallen) 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.28. - 18:38:35