Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Idén is nagyon magas osztalékbevételhez jut a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány

2023-05-03 08:51:01

Április 25-én a Richter, majd április 27-én a MOL is megtartotta éves közgyűlését. Mindkét társaság döntött a 2022-es üzleti év utáni osztalék fizetéséről. Ennek eredményeként a Budapesti Corvinus Egyetemet fenntartó alapítvány a vállalatok osztalékfizetéséből a tavalyi évet is jelentősen meghaladó bevételhez jut.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

A 2022-es üzleti év után kiemelkedő, 35,95 milliárd Forint osztalékbevételhez jut a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány a résztulajdonában lévő gazdasági társaságoktól. Ez a bevétel középtávon is megteremti az Egyetem fenntartásának és megfelelő fejlesztéseinek biztos pénzügyi alapjait. 
 
A Richter Gedeon Nyrt a 2023. április 25-én tartott éves közgyűlésén a 2022-es üzleti évre vonatkozóan összesen 72,7 milliárd Forint osztalék megállapítását és kifizetését hagyta jóvá. Ez részvényenként 390 forintos összegnek felel meg. Az Alapítvány így várhatóan közel 7,27 milliárd Ft osztalékbevételben részesül a Richter részvények után. 
 
Április 27-én a MOL is megtartotta éves közgyűlését, amelynek döntése értelmében 2023-ban összesen csaknem 280 milliárd Forint osztalékot kapnak a részvényesek a 2022-es üzleti év után. Ez részvényenként mintegy 350 Forintnak felel meg, így az Alapítvány várhatóan 28,68 milliárd Forint osztalékbevételhez jut. 
 
Az Alalapítvány bevételeinek kell biztosítania a Budapesti Corvinus Egyetem tartósan magas színvonalú működéséhez szükséges feltételeket, a hosszútávú fejlesztések fedezetét, illetve az esetlegesen kevésbé sikeres évekre szükséges tartalékokat is.  
  
Az Egyetem jelenleg 2030-ig tartó finanszírozási tervvel rendelkezik, hároméves fejlesztési terve ebben az évben zárul, Ménesi úti Kampusza az év második félévében készül el. 
  
Az elmúlt három év értékelése és a következő hároméves terv készítése jelenleg zajlik. A konkrét fejlesztési célokról, az egyetem átalakításának további lépéseiről ennek jóváhagyását követően, a 2023/24-es tanév elején lehet döntést hozni.  
 
A Budapesti Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány 10-10%-os MOL és Richter részvénycsomaggal rendelkezik, amelyek a 2019-ben kerültek a vagyonkezelő alapítvány kezelésébe, majd tulajdonába. Az Alapítvány jelenleg döntően a részvények utáni osztalékból biztosítja a Corvinus Egyetem működését, a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben állami (közfeladatellátási) finanszírozásban nem részesül.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.03.29. - 12:47:04