Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Harmadszor is címet védett a Corvinus csapata az Ács Antal Esettanulmány Megoldó Versenyen

2024-05-08 17:15:00

Ismét a Corvinus csapata nyerte a Debreceni Egyetem rendezésében zajló regionális Ács Antal Esettanulmányi Megoldó Versenyt.
Budapesti Corvinus Egyetem

Első helyen végzett a Corvinus mesterszakos diákjaiból álló „Tokaj Tacticianscsapata a IV. Ács Antal Esettanulmány Megoldó Versenyen. Ezzel negyedik éve veretlen egyetemünk a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Vezetés- és Szervezéstudományi Intézete által rendezett régiós megmérettetésen, ahol a magyar nyelvű gazdasági felsőoktatási intézmények csapatai mérik össze tudásukat. A versenyt a Debreceni Egyetem campusán rendezték meg 2024. április 2526. között és idén rekordszámú, nyolc csapat versenyzett Magyarországról és Erdélyből.  Erdélyt a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karja képviselte. 

A jellemző témakörök elsősorban a menedzsmenthez, a vezetés-szervezés kihívásaihoz, a szervezetfejlesztés kérdéseihez, illetve a HR-tevékenységterületekhez kapcsolódnak. A csapatoknak a verseny során helyi cégek valós problémáinak megoldására kell törekedniük. Ez idén sem volt másképp: a csapatoknak az autóipari beszállító Vitesco Technologies Hungary Kft. számára kellett kidolgozniuk egy belső szemléletformálási programot, ami illeszkedik a debreceni telephely nemzetközi munkakörnyezetéhez és fenntarthatósági céljaihoz. A stratégia mellett az eset egy komplex elemzést is elvárt a nyolc csapattól, amelyben az elektrifikáció autóiparra gyakorolt hatásait és jövőjét kellett prezentálni. 

A csapatok idén az első napon tízórás időintervallumban dolgozhatták ki megoldásukat. A verseny többéves sajátossága az úgynevezett “Meet the Boss” szekció, ahol egy csapattag a feladatmegoldáshoz a vállalat vezetőit kérdezhette, azonban úgy, hogy a válaszokat a többi csapat küldöttjei is hallhatták. Ezt követően az esetoldás másnapján a csapatok 15 perces időkeretben prezentálták ötleteiket és javaslataikat a zsűri előtt.  

Az eredményhirdetésen a Corvinus csapatát egyértelmű győztesként hirdette ki a zsűri, kiemelve a megvalósítható javaslatokat, az érthető struktúrát, a megalapozott pénzügyi előrejelzést, a szakszerű környezetelemzést és a remek előadásmódot, ami a csapat teljesítményét jellemezte. A dobogó második helyén a Pannon Egyetem csapata végzett, míg a Babeș-Bolyai Tudományegyetem csapata harmadik helyet ért el. 

A Budapesti Corvinus Egyetem csapatának tagjai Fakli Fanni, Koncz Péter, Kostyal Dániel és Örsi Zsanett első- és másodéves Vezetés és szervezés és Vállalkozásfejlesztés mesterszakos hallgatói voltak, felkészítő tanáruk pedig Dr. Stocker Miklós, a Vezetéstudományi Intézet vezetője volt. 

A csapat tagjai az eredményhirdetést követően értékelték a versenyt. Fakli Fanni az esetadó vállalattal való kommunikációt emelte ki: „A Vitesco képviselői nagyon nyitottak voltak az ötleteinkre és a megoldásainkra. A Meet The Boss alkalom során is nagyon közvetlenül tudtunk velük beszélgetni, minden kérdésünkre a lehető legrészletesebben válaszoltak. Különleges élmény volt az esetet adó vállalattal egy közvetlenebb kapcsolatot kialakítva megoldani a feladatot, majd prezentálni számukra a javasolt stratégiát.” Kostyal Dániel az esettanulmány különleges felépítését hangsúlyozta: „Az esetben többféle kérdést is meg kellett válaszolnunk, ilyen volt az autóipar jövőjéről, elektrifikációjáról szóló kérdés. Ez új kihívások elé állította a csapatot és arra késztetett minket, hogy a hagyományos esetmegoldó struktúráktól eltérő megoldásokon gondolkodjunk.” Koncz Péter a Változásvezetés tárgy hasznosságát emelte ki: “A globális energiaipar kihívásairól szóló előadás nagy segítséget jelentett a komplex elemzés kidolgozásában”. Örsi Zsanett ugyancsak a Meet the Boss szekció hasznosságát hangsúlyozta értékelésében: „Rengeteget jelentett számunkra a kérdezz-felelek szekcióban informativitása. Az esetben sok adat volt a már meglévő programokról, ami a Meet the Boss szekción megszerzett ismeretanyaggal kiegészülve a segítségünkre szolgált, hogy a már meglévő programokat egészítsük ki a javaslatainkkal”. 

Dr. Stocker Miklós szerint nagyon jó, hogy a magyar nyelvű versenyeken a határon túliak is megméretik magukat, mert így a hazai csapatok saját maguk is tapasztalhatják, hogy milyen például a nemzetközi szintéren is ugyancsak jól szereplő Babes-Bolyai teljesítménye is. A Debreceni Egyetem kollégái érdekes és izgalmas versenyt szerveztek, ahol büszkeséggel töltött el csapatunk megoldását és a zsűri erre irányuló elismerő szavait hallani. Jövőre is megyünk! 

 

Gratulálunk a csapatnak és felkészítő tanáruknak a sikerhez!  

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.30. - 04:30:11