Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Gazdaság és vallás – könyvbemutató a Corvinuson

2022-09-15 10:42:03

Szeptember 13-án a Corvinus Egyetemen mutatták be a Gazdaságetikai Központ munkatársai, Zsolnai László, Kovács Gábor László és Ócsai András által szerkesztett Gazdaság és vallás – A gazdasági spiritualitás innovatív modelljei című tanulmánykötetet.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Az eseményen a Corvinus rektora, a Corvinus Institute for Advanced Studies (CIAS) vezetője és a kötet szerkesztői, társszerzői mellett több fővárosi és vidéki egyetem vezetője, oktatója, és kutatója is részt vett. 

Az eseményt Takáts Előd rektor nyitotta meg, aki elmondta, közgazdászként a könyv hatására új fényben látja a gazdaság és a spiritualitás kapcsolódását. A rektor szerint érdemes ezekről egy rendszerben gondolkodni, hiszen a kötetben szereplő tanulmányok nemcsak azt mutatják meg, hogyan legyünk jó szakemberek, hanem azt is, hogyan maradjunk jó emberek. „A közgazdászok racionális döntéseket hoznak, próbálnak úgy működni, mintha a spiritualitást egyáltalán nem játszana szerepet az életben.” De önmagában az élethez nem elegendő racionálisan gondolkodni – tette hozzá a rektor.Szántó Zoltán, a CIAS vezetője beszédében felidézte, a Gazdaság és vallás kötet  a CIAS  egyik  projektjéből nőtt ki.  A nemzetközi kutatókat tömörítő szervezet immár négy éve működik a Corvinuson az Egyetem stratégiai céljaival összhangban: a 2022/23-as tanév őszi félévében 14 kutatót fogad a CIAS, akik így nemzetközi, inspiratív környezeteben dolgozhatnak kutatásukon 10 hónapon keresztül.  

Zsolnai László, a Corvinus Gazdaságetikai Központjának vezetője a könyv borítóján látható Vaszilij Kandinszkij festmény (Sárga-vörös-kék) jelentőségéről mesélt, az orosz művész maga is sokat foglalkozott a spiritualitással képzőművészeti és írásos műveiben egyaránt. Zsolnai így fogalmazta meg kötetük fő kérdését: „A spiritualitás hogyan befolyásolja a gazdaságot mikroszinten és milyen újszerű működési modellek kialakításához járulhatnak hozzá a világvallások eszméi?” 

A „Gazdaság és vallás: A gazdasági spiritualitás innovatív modelljei” című kötet átfogó képet igyekszik nyújtani a világvallások gazdasági koncepcióiról és a hozzájuk kapcsolódó gazdasági és management modellekről. Inspiráló hazai és nemzetközi példákon keresztül sokoldalúan mutatja be a gazdasági spiritualitás teremtő erejét. 

A kötet tanulmányait jeles keresztény és nem-keresztény szerzők, közgazdászok és vallástudományi szakértők írták, többek között Bokros Balázs Márk OSB, Baritz Sarolta Laura OP, Kiss Ulrich SJ, Balázs Gábor, Rostoványi Zsolt, Kamarás István és Madhupati Dāsa.   

A tanulmánykötet az alábbi linken érhető el.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.27. - 03:55:35