Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Fenntarthatósággal foglalkozó pályázatok, kutatási és oktatási projektek érhetők el

2024-02-06 13:36:00

A Principles for Responsible Managament Education (PRME) szervezethez kapcsolódóan 2024-ben is számos lehetőség áll az oktatók, kutatók és hallgatók előtt.

Budapesti Corvinus Egyetem

A következő cikkben a 2024-ben elérhető fenntarthatósággal foglalkozó pályázatokat, kutatási és oktatási projekteket foglaltuk össze a Principles for Responsible Management Education (PRME) szervezethez kapcsolódóan. Olyan lehetőségek érhetők el többek között, mint a LEAP Researchers program, a Youth Talk kutatási projekt, a PRME Faculty Teaching Awards, és az i5 Certificate of Engagement. 

A programok különböző célcsoportoknak szólnak, többek között mesterképzésben résztvevőknek, doktori hallgatóknak, posztdoktori kutatóknak, valamint oktatóknak is. Az érdeklődőknek az ERS Hub segítséget is nyújt a pályázatokhoz, ezzel kapcsolatban az ershub@uni-corvinus.hu címen lehet érdeklődni. 

LEAP Researchers 

A projekt a PRME és az Oikos International együttműködésével jött létre. Az Oikos International egy nemzetközi diákszervezet, amelynek középpontjában a közgazdasági és menedzsmentképzés áll. A világ 23 országában működnek. A LEAP program célközönsége mesterképzésben részt vevők, illetve doktori hallgatók vagy posztdoktori kutatók, akik kutatásuk és/vagy oktatásuk során a fenntarthatósági kihívásokkal foglalkoznak, és erősen motiváltak a személyes és szakmai fejlődésre. A képzés ingyenes, és havonta 4-5 órás elfoglaltságot jelent, 2024 márciusától decemberéig. A végén a résztvevők egy oklevelet is kapnak arról, hogy elvégezték a képzést, és elsajátítottak számos kutatási és oktatásmódszertani ismeretet, összhangban a PRME és az i5 elveivel. 

  • Jelentkezési határidő: a jelentkezéshez előzetesen szükséges egy info-alkalmon részt venni (több dátum is elérhető, lásd ezen az oldalon) 

Call for Academics: Research Opportunity on Student Perspectives 

A PRME és a Higher Education for Good Foundation (HE4GF) együttműködésével megvalósuló kutatási projekt, a Youth Talk azzal a céllal jött létre, hogy új felsőoktatási modellek népszerűsítésével segítse a fenntarthatóbb menedzsmentoktatást. 

A Youth Talk egy globális lefedettségű kutatás, amely a világ több mint 200 országára kiterjedően gyűjt statisztikákat, adatokat a fiatalok attitűdjeivel kapcsolatban, különösen az elhelyezkedéssel, munkavállalással, illetve a továbbtanulással összefüggésben. 

A keletkező adatbázisok feldolgozására, elemzésére indította el a kutatókat toborzó felhívását a PRME és a HE4GF. A születő tanulmányok, eredmények becsatornázzák a 2024-es UN Summit of the Future című eseményre. A kutatócsoport vezetője: Alec Wersun, Honorary Research Fellow, Glasgow School for Business & Society, GCU.  

A csatlakozó kutatók csoportokban dolgozva rendszeresen kapcsolatban lesznek a PRME-mal, illetve magasan jegyzett, open access folyóiratokban tudják majd publikálni eredményeiket. 

  • Jelentkezési határidő: 2024. febr. 29. 
  • Első információs alkalom: márc. 5. 
  • Jelentkezéshez csatolandó: CV, motivációs levél, korábbi publikációk 

2024 PRME Faculty Teaching Awards  

Olyan PRME partnerintézményeknek szól a felhívás, amelyek kiemelkednek a képzéseik SDG-k, illetve innovatív pedagógiai módszerek mentén történő átalakításában, fejlesztésében, az alábbi 5 területen: 

  • Accounting & Finance  
  • Marketing 
  • Economics 
  • Operations & Analytics  
  • Management (includes Human Resources, Strategy, International Business, Leadership, and all other disciplines not listed above) 

A pályázathoz szükséges: motivációs levél; ajánlás az adott intézmény vezetőjétől, valamint legalább 1 volt diáktól; az innovatív oktatási módszereket alátámasztó dokumentumok – akár mintaóra felvétele is lehet, illetve óravázlatok, jegyzetek stb. 

  • Jelentkezési határidő: 2024. márc. 31.  
  • Döntés: május 3. 

2024 i5 Certificate of Engagement 

Negyedévente egy i5 workshopon való részvétellel, illetve egy 5 perces kérdőív kitöltésével jogosulttá lehet válni az i5 elköteleződési tanúsítvány megszerzésére 2024-re. 

A következő év során az alábbi, negyedévenként tartandó tematikus workshop-okon lehet majd részt venni: 

  • Diákok elkötelezettsége 
  • Vezetés 
  • Gyakorlati közösség építése 
  • Kutatás 

Időpontok és további részletek itt érhetők el. 

Az i5 és a PRME emellett bemutatta a már ismert i5 fully digital playbook teljesen digitális, vizuálisan és funkcionálisan továbbfejlesztett változatát, amely elérhető itt 

Call for Reviewers for revised textbook: “Management: Financial, Social, and Ecological Well-Being” 

Felhívás bírálóknak egy átdolgozott tankönyvhöz: “Menedzsment: pénzügyi, társadalmi és ökológiai jólét” 

  • Határidő: folyamatos jelentkezés 

Egy kibővített szerzői csapat dolgozik azon, hogy a „Menedzsment: Pénzügyi, társadalmi és ökológiai jólét” című tankönyvet átdolgozza, hogy az Open Educational Resources (OER) könyvként megjelenjen, és így ingyenesen elérhetővé tegye a diákok számára. A tankönyv jelenlegi változata megkapta a 2019-es Humanisztikus Menedzsment Pedagógiai Könyvdíjat a Nemzetközi Humanisztikus Menedzsment Szövetségtől. A felhívás keretén belül ehhez az átdolgozott verzióhoz keresnek bírálókat. 

Routledge Call for Book Proposals from PRME Signatory Members 

A PRME és a Routledge együttműködnek egy úttörő könyvsorozat előkészítésében, amely a felelős menedzsmentoktatására és annak gyakorlati alkalmazására összpontosít.  

A PRME kezdeményezésnek több mint 800 aláírója van a világ több mint 91 országában. A Routledge/PRME könyvsorozat azon túl, hogy új intézményeket bátorít a kezdeményezéshez való csatlakozásra, az aktívan részt vevő akadémiai és üzleti szakemberek edukálását és inspirálását célozza.  

A sorozat kötetei koncepcionális és elméleti kereteket, esettanulmányokat és jó gyakorlatokat, valamint a levont tanulságok elemzését, a leküzdendő kihívásokat és a változtatásra vonatkozó ajánlásokat kínálnak majd. Támogatni fogják a PRME hat alapelvének, valamint a kapcsolódó ENSZ Globális Megállapodás alapelveinek és a Fenntarthatósági Fejlesztési Céloknak (SDG-k) a megvalósítását. 

A szerkesztőbizottság jelenleg is fogadja a javaslatokat, illetve konkrét köteteket, szerzői pályázatokat az alábbi témakörökhöz kapcsolódóan: 

  • Korrupcióellenesség 
  • Emberi jogok és üzlet 
  • Az üzleti szféra szerepe a béke megteremtésében 
  • Az éghajlatváltozás és a környezet 
  • Nemek közötti egyenlőség 
  • A szegénység kezelése 
  • Fenntarthatósági gondolkodásmód 
  • Fenntartható vezetés 

További információk 

Határidő: a befogadás és bírálat folyamatos 

Call for Academic Expert: UN Secretary General’s Special Task on Policy Barriers  

António Guterres, az ENSZ főtitkára megbízta a Globális Megállapodást, hogy készítsen elemzést azokról a szakpolitikai tényezőkről, amelyek segíthetnek felgyorsítani és ösztönözni a magánszektor fellépését a fenntartható fejlesztési célok érdekében, tárja fel a fenntartható finanszírozás irányába mutató innovációkat, valamint az SDG-k megvalósítását támogató kulcsfontosságú szakpolitikákat és szabályozásokat. 

Az UN Global Compact a PRME közösség akadémiai szakértőinek támogatását kéri a munkafolyamatban, amely 2024 februárjától júliusáig fog tartani, és heti 15 órás elfoglaltságot jelent a résztvevő kutatók/szerzők számára, akiknek a munkáit becsatornázzák a készülő jelentésbe. 

  • Jelentkezési határidő: 2024. febr. 29.   
Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.29. - 13:52:31