Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Fenntarthatóság tantárgyra szóló továbbképzés indul pedagógusoknak

2022-09-16 11:12:44

A Corvinus és a Kék Bolygó Alapítvány közös fejlesztésében

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Idén ősszel lehet jelentkezni először a fenntarthatóság elvének komplex alkalmazására felkészítő pedagógus szakirányú továbbképzési szakra. A levelező képzés 2023 februárjában, keresztféléves rendszerben indul a Corvinus és a Kék Bolygó Alapítvány közös munkájának eredményeként.

Corvinus, E épület

A négy féléves képzés a Budapesti Corvinus Egyetem elismert oktatóinak segítségével a Kék Bolygó Alapítvány Zöld Föld projektjében kifejlesztett Fenntarthatóság tantárgy oktatására (amely 2024-től választható érettségi tárgy) készíti fel a tanárokat. A jelentkezés feltétele a legalább alapszakos pedagógus végzettség és három év gyakorlat.

A következő nemzedékek iránti felelősségünk, hogy olyan pedagógusokat képezzünk, akik komplexen és egyben a modern tanítási elveknek megfelelően képesek értelmezni és oktatni a fenntarthatósággal kapcsolatos ismereteket. Ez a tudás, amelyet a Corvinuson folyamatosan fejlesztünk, a klímaváltozás árnyékában egyre inkább alapvető fontosságúvá válik.” – mondta Takáts Előd, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora.

Áder János köztársasági elnökként karolta fel, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány pedig támogatásáról biztosította az Alapértékek Nonprofit Kft. fejlesztésében indított Zöld Föld oktatási programcsomagot még három évvel ezelőtt.

A fenntarthatóságra való felkészülés folyamatos tanulást jelent a világról, magunkról, együttműködésekről. Ez a komplexitás a természettudományok, a társadalomtudományok és a gazdasági területről is felkészült pedagógusokat igényel. A Budapesti Corvinus Egyetem szakirányú továbbképzésén végzettek ezt tudják továbbadni a jövő generációjának, és partnereink lehetnek a Zöld Föld programcsomag céljainak megvalósításában.” – mondta Czippán Katalin, a program szakmai vezetője, a Kék Bolygó Alapítvány tanácsadója.

A hallgatók az első két félévben általános ismereteket sajátítanak el, pl. közigazgatási vezetésről, az államháztartásról, a nevelési-oktatási intézményről és az egyéni sajátosságokra érzékeny személyiségformálásról. A harmadik-negyedik félév a szűkebb értelemben vett szakmai képzés időszaka, amely a diákok rendszerdinamikai, természettudományi, társadalomtudományi, gazdasági és korszerű oktatásmódszertani kompetenciáit fejleszti.

A képzés projektekre építi a tanulási folyamatot és nagy hangsúlyt fektet a tanulóközpontú szemléletre, az oktató és a hallgató közötti partneri viszonyra. A hallgatók megismerik, hogyan kell szabadtéri és tantermi tanulási környezetet kialakítani, digitális eszközöket, megoldásokat hatékonyan integrálni, miként kell alkalmazni a konstruktivista és kollaboratív tanulási elveket, és hogyan kell személyre szabható, fejlesztő értékelést adni.

A 2023 februárjában induló keresztféléves levelező továbbképzési szakra idén októbertől lehet jelentkezni. Azoknak a jelentkezőknek, akik már rendelkeznek valamely szakirányú továbbképzési szakon szerzett oklevéllel, elegendő csupán a 3-4. félévet teljesíteniük. A képzésbe beszámítható a tárgy tanítására felkészítő 30 órás akkreditált továbbképzés. További információ az egyetem honlapján itt olvasható.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.03.28. - 10:51:24