Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Felhívás szerzőknek: Akkumulátorgyártás globális perspektívából

2024-03-07 14:27:00

A Fordulat társadalomelméleti folyóirat cikkeket vár a 2025-ben megjelenő Akkumulátorgyártás globális perspektívából című, 35. lapszámába.

Budapesti Corvinus Egyetem

Határidő: 2024. április 1.  

 

Az akkumulátorgyártás és az ehhez kapcsolódó értékláncok az elmúlt években meghatározó témává vált Magyarországon és világszerte. Magyarország az EU zöld iparpolitikájának központi csomópontjává vált mint a német autógyártás és a kelet-ázsiai akkumulátorgyártás ellátási láncát összekötő helyszín. A fosszilis energiahordozók energiatermelésére és a külföldi ideiglenes munkaerőre támaszkodó, külföldi tulajdonú akkumulátorgyárak gyors növekedése politikai kérdéssé vált, amely a helyi közösségek, civil szervezetek, szakértők, valamint a politikai pártok környezetvédelmi, fejlesztéspolitikai és nem ritkán rasszista tiltakozásával találkozik. 

Az akkumulátorgyártás globális perspektívából különszám a magyar tapasztalatokat egy olyan globális kontextusban igyekszik elhelyezni, amelyet az USA és Kína közötti geopolitikai rivalizálás, a versengő iparpolitikák és a dekarbonizáció jellemez. Ezek a tényezők a globális termelési hálózatok (Global Production Networks) gyors átrendeződéséhez vezettek, összekapcsolva több ágazati ellátási láncot, melyek magukba foglalják a bányászatot, a vegyipart, az akkumulátorgyártást, az autóipart, valamint az energiatermelést, energiatárolást és -kereskedelemet. A lapszám célja, hogy ezt a kérdést a napi politikai kizárólagos kontextusából kiemelve a kapitalizmus történetébe ágyazva vizsgálja. 

A lapszámba elsősorban olyan elméleti és empirikus tanulmányokat várunk, amelyek az elektromos akkumulátor (beleértve, de nem kizárólagosan a lítium-alapú akkumulátorokat) értékláncok beágyazottságát globális perspektívából, a globális kapitalizmus többszintű átalakulásának történelmileg és földrajzilag megalapozott folyamatai felől vizsgálják. 

 

Lehetséges fókuszok: 

  • Munkakörülmények az elektromosakkumulátor-értékláncokban 
  • Szakszervezeti és civil ellenállás az elektromosakkumulátor-értékláncokban 
  • Zöld iparpolitikák az elektromosakkumulátor-gyártásban 
  • Az államok változó szerepe az elektromosakkumulátor-értékláncokban 
  • Akkumulátorgyártás és az új globális iparpolitikák 
  • Akkumulátorgyártás mint a fejlődés újabb illúziója? 
  • Életmód: hogyan rendezi át az akkumulátorgyártás az életmódot az értéklánc különböző pontjain? Hogyan alakít ki új fogyasztási mintákat? 
  • Akkumulátorgyártás és migráció 
  • Akkumulátorgyártás és az “új hidegháború” geopolitikai perspektívák 
  • Az akkumulátorgyártás és a nemzeti, illetve transznacionális elitfrakciók szövetségei 
  • Akkumulátorgyártás és az olcsó természet: a természeti erőforrások elsajátítása a bányászatban és azon túl 
  • Nemek szerinti, rasszizált és osztályhierarchiák az elektromosakkumulátor-értékláncokban 
  • Az akkumulátorgyártás globális infrastruktúrái 

A kéziratok legfeljebb 500 szavas absztraktját és a szerzők 100 szavas önéletrajzát kérjük a szerk@fordulat.net e-mail címre küldeni 2024. április 1-ig. A szerkesztőség az absztraktok elfogadásáról 2024 április első felében dönt. Az elfogadott, 8000 szó hosszúságú tanulmányok leadási határideje 2024. szeptember 1. Ezt követően a tanulmányok szakmai bírálaton (open peer-review) mennek át, és akkor kerülnek végleges elfogadásra, ha a szerkesztőség támogatja. 

 

A tanulmány-absztraktok mellett a szerkesztőség a témához kapcsolódó könyvrecenziók szerzőinek jelentkezést is várja. Ebben az esetben egy 100 szavas önéletrajz mellett egy 200 szavas összefoglalót is kérünk a recenzió ambícióról. Recenzió-szerzők jelentkezését a konkrét kötet megnevezése nélkül is várjuk, ebben az esetben a szerkesztőség javasol köteteket. 

Emellett örömmel vesszük a lapszámhoz a precíz és elkötelezett önkéntes fordítók jelentkezését is. 

 

A lapszám szerkesztői: 

Karas Dávid, Nagy Klára, Nagy Kristóf 

 

A Fordulat szerkesztősége:  

Bozsik Laura, Buka Virág Ilona, Csűrök Adél, Eredics Lilla, Horváth Eszter, Lafferton Sára, Papp András és Váradi Eszter 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.29. - 00:07:19