Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Farkas Ádám alumnusunk, korábbi oktatónk az amerikai derivatív piacot felügyelő CFTC tanácsadója lett

2023-01-25 13:41:28

Farkas Ádámot, a Makropénzügyek tanszék címzetes egyetemi docensét január 12-én beválasztották az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (CFTC) Világpiaci Tanácsadó Bizottságába (GMAC).

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Farkas Ádám (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Farkas Ádám egyedüli magyar szakemberként, a Pénzügyi Világpiaci Szövetség (Global Financial Markets Association – GFMA) ügyvezetőjeként került be a rangos, 36 fős testületbe, többek között a Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató, a HSBC bank, a Bloomberg pénzügyi-szoftver-médiacég és a bp energiaipari óriásvállalat képviselője mellett. 

Az amerikai derivatív piacot felügyelő CFTC felügyelete alatt öt aktív tanácsadó bizottság működik, ezek egyike a Világpiaci Tanácsadó Bizottság (GMAC). Ennek feladata, hogy tanácsot adjon olyan kérdésekben, amelyek befolyásolják az amerikai piacok integritását és versenyképességét, valamint a globális üzleti tevékenységet folytató amerikai cégeket, ideértve a világpiac multinacionális szabályozási kihívásait. A GMAC emellett ajánlásokat fogalmaz meg határidős ügyleteket, swapügyleteket, opciókat és származékos piacokat, valamint a közvetítőket szabályozó nemzetközi szabványokra. A tagok között pénzügyi piaci szereplők, végfelhasználók, szolgáltatók és szabályozók is megtalálhatók. 

A CFTC bizottságai megkönnyítik a kommunikációt a piaci szereplők, más szabályozó hatóságok és a tudósok között. A tanácsadó bizottságok által kifejtett nézetek, vélemények és információk kizárólag az adott tanácsadó bizottság álláspontjai, és nem feltétlenül tükrözik a CFTC vagy az Egyesült Államok kormányának nézeteit. 

Farkas Ádám a Közgáz pénzügy szakán végzett, majd a Pénzügy tanszéken oktatott, és itt is védte meg doktori értekezését. Nagyon népszerű tanára volt a Pénzügy tanszéknek. Innen került először a Magyar Nemzeti Bankba, majd a CIB Bank élére.  

Hosszú éveken át volt az európai bankfelügyelet első számú vezetője. 

Kinevezéséhez gratulálunk, munkájához sok sikert kívánunk! 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.17. - 07:15:05