Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

„Ez a sokszínű közeg nap mint nap formálja a világlátásomat” – az SH Kiválósági Díj két díjazottjával beszélgettünk

2024-03-28 13:20:00

Akhilova Ayaulymot, a Nemzetközi tanulmányok alapszak és Al Aridi Mirát, az Egészségpolitika, tervezés és finanszírozás mesterszak hallgatóját jutalmazta idén az Egyetem a Stipendium Hungaricum Kiválósági Díjjal. Az elismerés apropóján beszélgettünk a kazahsztáni és libanoni származású diákokkal Magyarországon szerzett tapasztalataikról és terveikről.

Budapesti Corvinus Egyetem

A Tempus Közalapítvány évek óta lehetőséget ad arra, hogy a hazai felsőoktatási intézmények egyszeri kiemelt ösztöndíjjal jutalmazzák a Stipendium Hungaricum és a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram keretében náluk tanuló legkiválóbb hallgatókat.  

A közelmúltban tíz pályázó közül két, Stipendium Hungaricum Programmal a Corvinuson tanuló nemzetközi hallgató, a kazahsztáni származású Akhilova Ayaulym és a libanoni származású Al Aridi Mira kapta meg az elismerést. A két lány nemcsak kiváló tanulmányi eredményével, hanem önkéntes segítő tevékenységével is kiérdemelte az egyszeri ösztöndíjat.  

„Elképesztően jó érzés, hogy az elmúlt évek kemény munkájáért megkaptam ezt az elismerést” – mondja Mira, aki két éve tanul az Egyetemen Stipendium Hungaricum Ösztöndíjjal.  

 

A libanoni származású diák kimondottan az Egészségpolitika, tervezés és finanszírozás mesterszak miatt szeretett volna a Corvinusra jönni: „egy nagy álmom vált valóra azzal, hogy a Stipendium Hungaricummal éppen Magyarországon tanulhatok és pont azon a szakon, ami a legjobban érdekel. Most költöztem el először otthonról, és bár nagyon hiányzik a családom és a libanoni ételek, rengeteg új barátot szereztem Magyarországon. A kedvükért – és persze a saját érdeklődésem miatt is – még egy magyar nyelvi kurzust is elvégeztem” – meséli lelkesen Mira, aki tanulmányai mellett most már mentorként is segíti a Corvinusra érkező új Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgatók beilleszkedését.  

A kazahsztáni származású, nemzetközi tanulmányok alapszakos Akhilova Ayaulym is két éve érkezett az Egyetemre. Tanulmányai mellett a Corvinus Science Shop projektjeiben önkénteskedett az elmúlt évben, illetve a Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogramot népszerűsítő eseményeken is részt vett.  

„Számomra sok szempontból kivételes lehetőség, amit a Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogram kínál. Egyrészt ez az ösztöndíj tette lehetővé, hogy Európa szívében tanuljak, másrészt az SH-n keresztül egy nagyon sokszínű, multikulturális közösséghez tartozhatok, ami az egész világlátásomat nap mint nap formálja” − magyarázza Aya, aki a Stipendium Hungaricum Kiválósági Díjjal kapcsolatban annak örül a legjobban, hogy tanulmányi eredményei mellett önkéntes tevékenységeit is értékelték a díj odaítélésekor.  

Magyarországra érkezésükkor mindkét nemzetközi hallgató számára a magyar nyelvtudás hiánya jelentette a legnagyobb nehézséget, az Egyetem falain belül azonban a kezdetektől jól boldogultak az angol nyelvvel is: „nemzetközi hallgatóként talán mi egy kicsit könnyebben is barátkozunk, hiszen mindannyian távol vagyunk az otthonunktól, a családjainktól és keressük az új kapcsolatokat. A Corvinuson szerencsére az első perctől kezdve egy nagyon nemzetközi közegbe csöppentünk” – teszi hozzá Aya.  

Az elmúlt két évben a két lány annyira megszerette az Egyetemet és az országot, hogy mindkettőjük lehetséges jövőbeli tervei között szerepel tanulmányuk folytatása a Corvinuson. Mira most a doktori felvételijére készül, Aya pedig nagy valószínűséggel jelentkezik majd mesterszakra. Ezenkívül mindketten szeretnének a közeljövőben nemzetközi szervezeteknél is tapasztalatot szerezni, és később szülőhazájukban is kamatoztatni a megszerzett tudásukat.  

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.27. - 08:09:42