Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Ez a képzés széleskörű rálátást nyújt az ingatlanpiacra

2024-02-01 09:42:00

Zeller Gábor, az iO Partners Capital Markets igazgatója azért végezte el a Corvinus Ingatlanmenedzser szakirányú továbbképzését, hogy átfogóbb tudása legyen a szakmáról. A két félév azonban ennél is többet adott neki.

Budapesti Corvinus Egyetem

Miért döntött úgy, hogy elvégzi a szakirányú továbbképzést? 

Mindig is érdekelt az ingatlanszakma. A szüleim építészek, és sokat hallottam tőlük erről a területről. Engem egy corvinusos alap- és mesterszak után az ingatlanbefektetések világa kezdett el a leginkább érdekelni. Így kötöttem ki egy nagy, globális ingatlantanácsadó cégnél, a JLL-nél 2015-ben. Jelenleg az iO Partners egyik igazgatója vagyok. Mi vagyunk a JLL kizárólagos magyarországi partnere, egy integrált ingatlantanácsadó cég, ami kereskedelmi ingatlanokkal foglalkozik. Én a csapatommal a tranzakciós értékesítést végzem. Az elmúlt években rengeteget tanultam a munka során, és rájöttem, hogy az ingatlan egy rendkívül széles spektrumot lefedő tárgykör, én pedig egy nagyon jól körülhatárolt területet ismerek csak behatóbban. Szerettem volna, hogy legyen egy átfogó ismeretem a teljes piacról, és a képzés ezt meg is adta nekem. Attól függően, hogy ki milyen háttérrel érkezik, lesznek tárgyak, amik ismerősebbnek hatnak. Én kifejezetten az újdonságokat szerettem volna begyűjteni. 

Milyen területekről sikerült többet megtudnia a képzés során? 

Mivel befektetési ingatlantranzakciókkal, hozamtermelő ingatlanokkal foglalkozom, elég sokat végzek napi szinten pénzügyi modellezést, hozamszámítást. Viszont mondjuk kevesebbet foglalkozom építészeti, műszaki ismeretekkel, ingatlanjoggal, illetve településfejlesztéssel, amit az órák ugyancsak lefedtek. A saját területemen pedig a képzés egy olyan keretet adott, hogy a végére helyére került minden. Azt érzem, hogy tudtam tágítani a szakmai horizontomat, hiszen a lakópiacról is sok szó esett. A két félév megkoronázásaként egy ingatlanfejlesztési projektmunkát végeztünk el kiscsoportokban. Megadott paraméterek alapján a hallgatóknak kell kitalálni egy koncepciót, ahhoz elkészíteni a megfelelő befektetési számításokat, és hozzávetőlegesen megtervezni az egész ingatlanprojektet. Ezen nagyon érdekes volt dolgozni, mert az összes szakág találkozott a projektben. Gyakorlatilag erről szól az egész képzés. Tudjuk azt a rendkívül sokfajta és szerteágazó tudásbázist a gyakorlatban, egymással összekapcsolva, interdiszciplinárisan használni. 

A tapasztalatai alapján mit lát, milyen hozzáadott értéke van a képzésnek a munkaerőpiacon? 

Szerintem a legnagyobb hozzáadott értéke ennek a képzésnek a szélesebb körű rálátás a piacra. Az ingatlanpiac is számtalan alpiacból, sok tényezőből épül fel, és ahhoz, hogy bárkivel jól el tudjunk beszélgetni, kellenek ezek az alapok. Nem hiszem, hogy konkrétan a papírt keresnék a munkaadók, de mivel jelenleg nincs hasonló tematikájú képzés Magyarországon, azt gondolom, hogyha valakinek komoly tervei vannak az ingatlanszakmán belül, azzal tudja mutatni az elszántságát, hogy a képzés segítségével bővíti az ismereteit. Érdemes bejárni az órákra, mert tényleg mindegyik oktató elismert a saját területén, és érdekes belelátni ezeknek a piacvezető szakembereknek a munkájába. 

Mekkora kihívást jelent a képzés elvégzése teljes állás mellett? 

Kell a megfelelő dedikáltság, mivel kötelező az óralátogatás, és minden tárgyból le kell vizsgázni. Illetve a végén egy szakdolgozatot is kell írni és megvédeni, mint egy államvizsgán. Komoly tapasztalatokat lehet ezzel a képzéssel gyűjteni, ennek megfelelően komolyak az elvárások is, de munka mellett abszolút elvégezhető. Engem az is nagyon motivált, hogy a szakmai kapcsolataimat bővíthettem. Vannak olyan ismeretségeim az évfolyamomból, akikkel azóta többször valósult meg együttműködés. A képzésnek van egy alumni szervezete is, amiben igyekszünk aktívak lenni, és évente legalább egy szakmai eseményt tartani, ami lehetőséget biztosít a további networkingre. Úgyhogy bele kell tenni a munkát a képzésbe, de a tapasztalatok, az új ismeretek és kapcsolatok miatt megéri. 

Tudj meg többet a képzésről! 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.28. - 08:22:33