Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Évi több mint 170 milliárd forint a Corvinus Egyetem tevékenységének pénzügyi hatása 

2023-04-11 09:17:36

Több mint 170 milliárd forintra becsülte a Budapesti Corvinus Egyetem által a helyi gazdaságra gyakorolt éves teljes pénzügyi hatást az üzleti oktatás vezető nemzetközi hálózata, az EFMD hatástanúsítványa. A nemzetközi jelentés kiemelte a Corvinus látványosan növekvő szellemi hatását is.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Magyarországról egyedüliként, ismét nemzetközi BSIS (Business School Impact System) minősítéssel ismerték el a Budapesti Corvinus Egyetem hozzájárulását a helyi és regionális gazdasági-társadalmi fejlődéshez. Az oktatási intézmény hatását hét területen elemzik: pénzügyi, oktatási, üzletfejlesztési, szellemi, társadalmi, továbbá a régió imázsára, valamint az iskola regionális ökoszisztémájára gyakorolt hatás.  

Jelenleg 19 országból összesen 62 intézmény rendelkezik a határozott időre szóló hatástanúsítvánnyal, köztük a svájci St. Gallen-i Egyetem vagy a holland Erasmus Egyetem Rotterdam School of Management intézménye. A Budapesti Corvinus Egyetem az első intézmények egyike volt, amely vállalta, hogy megméretteti magát az eljárásban, és 2014, majd 2018 után idén harmadjára is megszerezte a minősítést. 

Büszkeség számomra ilyen átfogó és strukturált módon látni eredményeinket. A BSIS-jelentés leszögezte: a Corvinus Egyetemen végzettek munkaerőpiaci esélyei kiválóak az intézmény elismertségének és magyarországi vezető pozíciójának köszönhetően. A dokumentum azt is kiemelte: a magyar tőzsdén jegyzett nagyvállalatok felsővezetőinek nagy része itt végzett, tehát a Corvinus kiváló karrierperspektívát nyújt. Mindezek jól mutatják egyetemünk megkerülhetetlen beágyazottságát a hazai gazdasági életbe – mondta Anthony Radev, a Budapesti Corvinus Egyetem elnöke.  

A BSIS jelentése hangsúlyozza: a Corvinus Egyetem alapítványi működése, az ebből következő jelentős és stabil pénzügyi háttere lehetővé teszi, hogy az egyetem hosszú távra tervezzen, és stratégiáját megvalósítsa.  

A dokumentum szerint az egyetem tekintélyes gazdasági értékteremtő erőt jelent a hazai felsőoktatási ágazatban. Ehhez számszerűsítette az egyetem pénzügyi hatását, amelyet több mint 170 milliárd forintra becsült évente. Az összeg a közvetlen (intézmény költségvetése, beruházásai) és közvetett pénzügyi hatásból (intézménnyel kapcsolatba kerülők, például diákok, hozzátartozóik, vendégprofesszorok, konferenciarésztvevők), valamint a multiplikátorhatásból (hatásszorzó) adódik össze. A Corvinus éves pénzügyi hatása így megfeleltethető egy közepes magyarországi város (pl. Szentendre vagy Jászberény) teljes lakossága által megkeresett éves jövedelemnek a magyar átlagfizetéssel számolva. 

„A jelentés különösen nagyra értékelte a Corvinus előrelépését a szellemi hatás terén. A legutóbbi, 2018-as BSIS-eljárás óta ötszörösére nőtt a kutatási termelékenység, de számottevően emelkedett a PhD-védések, a szerzői és társszerzői könyvek, a konferenciaelőadások száma is. A dokumentum arra is kitér, hogy a Corvinuson erősödnek a nemzetközi kutatási együttműködések, a kutatási rendezvények láthatóbbakká válnak, és egyre több embert vonzanak” – jelentette ki Takáts Előd, a Corvinus rektora. 

A 2013-ban létrehozott BSIS rendszert az Európai Unió által támogatott, nemzetközi üzleti iskolai akkreditációs testület, az EFMD (European Foundation for Management Development) egy évtizede működteti, a FNEGE (a francia Nemzeti Üzleti Oktatás Vezetéséért Egyesület) szervezettel együttműködésben. A BSIS-minősítést az EFMD tagjai szerezhetik meg, célja annak meghatározása, hogy egy iskola milyen mértékben hat a helyi környezetére. A Corvinus 2023-as BSIS-jelentése az egyetem honlapján teljes egészében elolvasható. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.28. - 14:06:19