Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Elkezdődik a Ménesi campus kertjének felújítása 

2023-01-17 16:00:38

A Ménesi úton nemcsak az épületek alakulnak át, de a zöldterület is megújul.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Sajnos a campus kertje az elmúlt néhány évben nem kapta meg azt a figyelmet és gondoskodást, amit a növényzet megérdemelt volna. Az utcáról is jól látszik ez a kert állapotán, a kiszáradt fákon, letört ágakon, benőtt gyomnövényeken, gyepes sétautakon.  

A felújítás részeként az idén megtörtént a növényzet részletes felmérése (ideértve a műszeres favizsgálatot is), a kiszáradt, beteg, idegenhonos, invazív egyedek azonosítása, továbbá az építkezés számára szükséges területek végleges lehatárolása. 

A 11.000 m2-es kert fontos részét képezi az épülő campusnak, ezért nagy hangsúlyt fordítottunk diák- és környezetbarát kialakítására is, hiszen általa egy olyan funkcióval bővül az Egyetem, amivel jelenleg még nem rendelkezik. Novemberre elkészült a részletes kertépítési terv, amelynek alapgondolata kettős: a kert optimálisan szolgálja ki az épületek szabadtéri funkcióit, illetve megfelelő kezeléssel őrizze meg természeti értékeit. A kertnek hármas funkciót kell betölteni: elsődlegesen biztosítania kell a könnyű közlekedést a campuson belül, emellett teret kell adnia kültéri rendezvényeknek, valamint a csendes elvonulásnak is. Ennek megfelelően a rendezvényre alkalmas felületek mellett terveztünk kisebb, intimebb, pihenésre, relaxációra és tanulásra alkalmas tereket is. Ez lehetőséget ad szabadtéri órák tartására is. A bútorok kiválasztása és a terek kialakítása során a letisztult és egységes megjelenés mellett az időtállóság és kényelem is fontos szempontnak számított. 

A szabadtéri aktív időtöltésre a megújuló multifunkcionális kültéri sportpálya teremt lehetőséget. Az épület büféjének szabadtéri folytatásaként létrejön a büféterasz, mely egyben események alkalmával foodtruck megállóhelyként is képes funkcionálni. 

A szükséges fakivágásra a vonatkozó jogszabályokhoz igazodva, kertészeti szakvélemény alapján két szakaszban, az önkormányzat engedélyével és a kiszabott fapótlási díj megfizetése mellett zajlik. Az elsőt 2022 nyarán végezte el a fővállalkozó, a másodikat pedig a 2023 telén fogja. A tavasz végén kezdődik meg az új növényzet telepítése. 

Új fák ültetése korlátozott számban történik, annak érdekében, hogy kertészeti szempontból megfelelő egyedsűrűség alakuljon ki, amelyben a fák nem veszik el egymás életterét. Azonban a meglévő fák metszése, ifjító gallyazása, egyes esetekben a borostyán és fagyöngy eltávolítása is elengedhetetlen.  

A cserjék telepítésének célja, hogy lehetőség szerint egész évben nyíljon valamilyen növény, így a tervezett fajok közt megtalálható a galagonya, a francia juhar, valamint a japán szentfa is, ami a késő őszi és téli időszakokban is színnel tölti majd meg a parkot. Ezek mellett hunyor és nefelejcs fajok, levendula és babérmeggy is színesíti majd a környezetet. 

Ezeken kívül összesen 3290 m2 zöldtető kerül a campus épületeire, melynek az auditórium feletti része a magasabb tornyok ablakaiból is kellemes látványt nyújt majd. Természetesen a munkálatok befejezése után parkot határoló kerítést is felújítjuk. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.03.29. - 14:26:27