Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Elfogadta a Kuratórium az Egyetem 2022-es költségvetését

2022-01-07 11:12:38

A Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriuma tavalyi utolsó ülésén, 2021. december 15-én jóváhagyta az Egyetem 2022-es költségvetését, elfogadta az új foglalkoztatási követelményrendszer átalakításáról szóló koncepciót és a 2021. évi fenntartói támogatás felhasználásáról szóló beszámolót.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Stabil alapokon nyugvó költségvetés  
 
A kuratóriumi döntés értelmében, az Elnöki Testület előterjesztésének megfelelően a Budapesti Corvinus Egyetem 2022-ben 24,81 milliárdos költségvetéssel tervezhet, amelyhez az Alapítvány 11,33 milliárd forint támogatást nyújt. 
 
A 2022-es költségvetést két körben véleményezte a Szenátus, s ahogy Domahidi Ákos kancellár a testület utolsó ülésén elmondta, az egyeztetések eredményeként olyan konzervatív költségvetés született, amelyben az úgynevezett alacsony kockázatú, azaz nagyon biztos bevételek szerepelnek. Az Egyetem saját bevételeire vonatkozó terv így a korábbi 14,66 milliárd forintról 13,8 milliárd forintra csökkent, a tervezett fejlesztések egy része akkor fog megvalósulni, ha erre az Egyetem maga tud fejlesztési forrásokat szerezni. Noha a tervezett kiadások is csökkentek, a jövő évi költségvetés még így is kétmilliárd forinttal magasabb lett, mint a 2021-es várható tény. A fenntartói támogatásigény ennek megfelelően 11,33 milliárd forintot tesz ki.  
 
A személyi jellegű ráfordítások esetében a költségvetés rögzíti, hogy a 2022-es bérfejlesztés mértéke a szolgáltatói területen 8 százaléknál, az akadémiai területen pedig 12 százaléknál nem lehet kevesebb. Ezzel a 2019 óta zajló jövedelemnövekedés az év végére átlagban eléri az 50%-ot.  
 
Oktatási kiválóság és kitüntetési reform  
 
A Kuratórium elfogadta az Egyetem foglalkoztatási követelményrendszerének átalakítására vonatkozó koncepciót is.  A módosítást elsődleges célja, hogy az új szabályzat jobban illeszkedjen az Egyetem komplex szabályozási rendjéhez, ezért az év folyamán két témakörben is jelentős kiegészítés várható.  
 
A 2021. januárban bevezetett akadémiai életpályamodell az oktatási tevékenység minőségére vonatkozóan elvi szintű elvárásokat fogalmazott meg, az új szabályzat már tartalmazni fogja a gyakorlati alkalmazást lehetővé tevő keretrendszert is (Oktatási kiválóság modell).  
 
A másik fontos lépés az Egyetem 2016 óta változatlan kitüntetési rendjének átalakítása. Az elfogadott koncepció szerint olyan díjakat is bevezetnek majd, amelyek nem csupán az individuális, hanem a közösségi eredményeket is elismerik, így csapatmunkára ösztönzi a kollégákat. A tervek között szerepel az is, hogy az Év dolgozója díj odaítélését egy alulról jövő, közösségi kezdeményezés útján döntenék el, valamint létrejön egy kuratórium által alapított díj, amely az Egyetem megújulásáért végzett kiemelkedő jelentőségű szerepvállalást ismeri el.  
 
A kidolgozott részletszabályok tervezetéről az Egyetem vezetése a Szenátust fogja első körben tájékoztatni. 
 
Változás a MUC kuratóriumában 
 
Martonyi János, aki eredetileg 2021. júliusáig vállalta a megbízatást, féléves hosszabbítást követően december 16-val lemondott kuratóriumi tagságáról. A Kuratórium és az Elnöki Testület ezúton is köszöni részvételét a modellváltás előkészítésében és végrehajtásában. A Kuratórium a jelenlegi összetételben folytatja tovább munkáját. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.19. - 19:14:01