Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Egyetemünk rektora, Takáts Előd megerősítette a kapcsolatot az erdélyi magyar kötődésű egyetemekkel

2022-04-07 16:57:11


Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Kárpát-medencei gazdasági térség erősítésének egyik fontos pillére a magyarországi és a környező államokban működő felsőoktatási intézmények közötti kooperáció erősítése. A gazdasági fejlődéshez szüksége erőforrások és képességek fejlesztésében és áramoltatásában nagy szerepet játszanak az egyetemek, ezért a magyar-magyar és a magyar-román kapcsolatok erősítése az oktatási és kutatási szférában is kiemelkedően fontos a kelet-közép-európai régió tudásintenzív átalakítása szempontjából. A Budapesti Corvinus Egyetem évtizedek óta jelentős szerepet vállal a határon túli gazdasági és tágabban értelmezett társadalomtudományi oktatásban, ugyanakkor az Egyetem alapítványi formába történő szervezését követően még nem került sor a meglévő együttműködések stratégiai szintű értékelésére és a külhoni partnerekkel történő magas szintű találkozásra. Prof. Dr. Takáts Előd erdélyi egyetemi körútján meglátogatta a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemet, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudomány Egyetemet, valamint a kolozsvári székhellyel működő, de Erdély több városában is karokkal rendelkező Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet. 

Partiumi Keresztény Egyetem 

A nagyváradi székhelyű Partiumi Keresztény Egyetemen Dr. theol Pálfi József rektor, Dr. Szilágyi Ferenc a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának dékánja, Dr. Szilágyi Ferenc, és Dr. Fogarasi József tanszékvezetők, valamint Szabó Géza Romániai Magyar Közgazdasági Társaság (RMKT) Bihar megyei elnöke fogadta Egyetemünk delegációját. A megbeszélésen a felek áttekintették a két intézmény jelenlegi együttműködéseit, illetve szó esett a Partiumi Keresztény Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem jövőbeli közös terveiről. A két egyetem Erasmus program partnerségét 2020. júniusában jegyezték be, amelynek a kiépítése jelenleg is zajlik. 

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem részéről Prof. Dr. Tonk Márton rektor fogadta Egyetemünk delegációját Kolozsváron, ahol a bilaterális egyeztetés során áttekintették a jelenlegi közös programjainkat és jövőbeli együttműködési lehetőségeket. A Sapientia közgazdasági képzései a Csíkszeredai Karon találhatók, ahol Dr. Mara Gyöngyvér rektorhelyettes, Dr. Lázár Ede dékán és Dr. Pap Levente egyetemi docens mutatta be a magyar nyelvű közgazdasági képzéseket és kooperációs lehetőségeket, valamint a Corvinus és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kar között évek óta fennálló tudományos kettős diploma programot. A program célja, hogy a Sapientia hallgatói részére lehetőséget biztosítson arra, hogy tanulmányaik során a Corvinuson, vezetés és szervezés mesterképzésen is oklevelet szerezhessenek. 

Babeș -Bolyai Tudományegyetem 

Prof. Dr. Takáts Előd rektor úr nagyon gyorsan megtalálta a közös hangot Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektorával, Prof. Dr. Daniel Daviddel, hiszen amellett, hogy egykorúak és mindketten tanultak Amerikában, hasonló oktatási és kutatási kihívásokkal néznek szembe munkájuk során. A megbeszélésen egyetértettek abban, hogy a közép-kelet-európai egyetemek előtt álló kihívások sikeresen legyőzhetők az egyetemek közötti régiós kooperációval és tudásmegosztással. A rektori találkozót követően Dr. Markó Bálint és Dr. Soós Anna rektorhelyettesek, valamint Dr. Szász Levente dékánhelyettes bemutatták a BBTE magyar képzéseit és az ezekben rejlő együttműködési lehetőségeket. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.26. - 18:35:17